Erdoğan’ın Bakü’de okuduğu şiir İran’la kriz çıkardı

Erdoğan’ın Bakü’de okuduğu şiir İran’la kriz çıkardı

Türkiye’nin Tahran Büyükelçisinin İran Dışişleri’ne çağrılarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın okuduğu şiire tepki gösterilmesi üzerine, Türkiye de İran’ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Ferazmend’i Bakanlığa çağırarak tepki gösterdi.

(T24) – Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın  Bakü’de okuduğu şiir nedeniyle İran Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de Erdoğan’a dün Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de okuduğu şiir nedeniyle tepki gösterdi.

Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs, Erdoğan’ın Bakü’de okuduğu şiir nedeniyle İran Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan resmi açıklamada  “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bakü ziyareti sırasında yaptığı müdahaleci ve kabul edilemez sözlere cevaben, Türkiye’nin İran İslam Cumhuriyeti büyükelçisini çağırdığını duyuruldu” ifadeleri yer aldı.

İran Dışişleri Bakanı Zarif de konuya ilişkin Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan Bakü’de okuduklarının Aras’ın kuzeyindeki bölgelerin İran anavatanından zorla ayrılmasına atıfta bulunduğunu bilmiyordu” dedi.

“Azerbaycan Cumhuriyeti’nin bütünlüğünü baltaladığını farketmedi mi?” yazan Zarif, “KİMSE, BİZİM Azerbaycanımız hakkında konuşamaz” diye tepki gösterdi.

Dün Bakü’de düzenlenen zafer töreninde konuşan Erdoğan, “Aras, türküsünü daha güçlü çığıracak. Karabağ şikestesini okuyan nefesler daha yüksek daha güçlü çıkacaktır” ifadelerini kullanarak şu şiiri okumuştu:

“Aras’ı ayırdılar
Kum ile doldurdular;
Ben senden ayrılmazdım
Zor ile ayırdılar,
Ay Lâçin, can Lâçin,
Men sene kurban Lâçin”

İran’ın Ankara Büyükelçisi Ferazmend, Dışişleri Bakanlığına çağrıldı

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İran’ın Ankara Büyükelçisi Ferazmend bu akşam Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Büyükelçi Ferazmend’e, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in tweetine, sonrasında Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Derya Örs’ün İran Dışişleri Bakanlığına çağrılmasına, Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik mesnetsiz iddiaların ortaya atılmasına ve böylece İran’da Türkiye’ye yönelik nefret kampanyasının açılmasına tepki dile getirildi.

Kaynaklar, Ferazmend’e, söz konusu iddiaların toptan reddedildiği, İran tarafının Türkiye’yle ilgili herhangi bir konuda rahatsızlık duyması halinde bunu iletebileceği kanallar varken, bizzat İran Dışişleri Bakanı Zarif tarafından Twitter yoluyla mesnetsiz şekilde Türkiye’nin hedef alınmasının kabul edilemeyeceği vurgulandı.

Ayrıca, bu yaklaşım tarzının, Türkiye ile İran arasındaki yakın ilişkilerle de uyumlu olmadığı ve sadece bu ilişkileri bozmak isteyen çevrelere hizmet edeceğinin altı çizildi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *