Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinden Holodomor sergisi

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğinden Holodomor sergisi

Stalin rejiminin Ukrayna halkına karşı işlediği suçlardan suni açlığın yıl dönümü olan Holodomor Kurbanlarını Anma Günü, her yıl kasım ayının son cumartesi günü.

Anma programı kapsamında Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği tarafından Holodomor’u Türkçe olarak anlatan bir sergi açıldı.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği, Büyükelçiliğin etrafını; eli kanlı diktatör Josef Stalin’in 1932-1933 yıllarında Ukrayna halkına uyguladığı suni açlık olan Holodomor Soykırımı sırasında hayatlarını kaybedenlerin anısına Türkçe anlatımlı bir sergi ile çevreledi.

“Stalin rejiminin korkunç suçlarını insanlara ulaştırıyoruz”

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga, bugün Twitter hesabından yaptığı paylaşımla elçiliğin etrafına Ukrayna halkının maruz bırakıldığı Holodomor kurbanlarını anmak için Türkçe anlatımlı bir sergi yerleştirildiğini duyurdu. Sıbiga söz konusu paylaşımında şu ifadelere yerdi:

“Bugün elçiliğin etrafına Holodomor’u Türkçe anlatan bir sergi yerleştirdik. Stalinist rejimin insanlığa karşı işlediği korkunç suçla ilgili gerçek bilgileri insanlara ulaştırıyoruz.”

HOLODOMOR SERGİSİ

HOLODOMOR SOYKIRIMI

1932-1933 yıllarında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde, Sovyet idaresinin yaptıkları yüzünden toplu açlık meydana geldi, milyonlarca insan bu trajedide hayatını kaybetti. Ukrayna Milli Güvenlik Servisi, Holodomor davasının sorgusu sırasında ortaya çıkan bilgilere göre suni açlıktan 3 milyon 941 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Açlığın kasıtlı olarak meydana getirildiği ispat edilirken, Rusya bunları redderek Ukrayna’daki açlığın 1932-1933 yılında SSCB’de meydana gelen açlığın bir parçası olduğunu ileri sürüyor.

Bilindiği 26 Kasım 1998 yılında dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma’nın kararı ile kasım ayının son cumartesi günü Holdomor Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan edildi. 2006 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun inisiyatifi ile Holdomor’un soykırım olduğunun açık şekilde inkâr edilmesi için ceza öngören yasa kabul edildi.

Stalin Rusya’sının gerçekleştirdiği Holodomor katliamı Uluslararası kamuoyunun da ilgisini çekti. Günümüzde Kanada, ABD, Avustralya, Portekiz, Vatikan, Estonya, Litvanya, Letonya, Gürcistan, Polonya, Macaristan, Ekvador, Kolombiya, Meksika, Paraguay ve Peru gibi pek çok ülke, Holodomor’u soykırım olarak tanıdı.

(Kırım Haber Ajansı)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *