Çin’den “Kuşak ve Yol” iş birlikleri değerlendirmesi

Çin’den “Kuşak ve Yol” iş birlikleri değerlendirmesi

Çin Dışişleri sözcüsü Zhao Lijian: “Yılın ilk üç çeyreğinde Çin ile Kuşak ve Yol güzergâhındaki ülkeler arasındaki dış ticaret hacmi 960 milyar ABD dolarını aştı.”

Çin Dışişleri Bakanlığı, Kuşak ve Yol iş birliğinde kaydedilen gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Bakanlık Sözcüsü Zhao Lijian günlük basın toplantısında, Covid-19 salgınının küresel çapta yayıldığı bir ortamda Kuşak ve Yol iş birliğinde ne gibi gelişmeler kaydedildiğine, inisiyatifin iş birliğinin güzergâhındaki ülkelerin salgınla mücadelesinde ve halklarının yaşamlarının iyileştirilmesinde ne gibi roller oynadığına ilişkin soruları yanıtladı.

Sözcü Zhao, Covid-19 salgınının etkilerine rağmen, Çin’in 138 ülke ve 31 uluslararası kuruluşla 201 Kuşak ve Yol iş birliği belgesi imzaladığını ve bu konuda birçok alanda olumlu gelişmeler kaydedildiğini belirtti.

Zhao, “Her şeyden önce dış ticaret ve dış yatırımda temel istikrar korundu. Yılın ilk üç çeyreğinde Çin ile Kuşak ve Yol güzergâhındaki ülkeler arasındaki dış ticaret hacmi 960 milyar ABD dolarını aştı. Çin’in Kuşak ve Yol güzergâhındaki ülkelere yaptığı finans dışı doğrudan yatırım hacmi de yıllık bazda yüzde 30 artarak, 13 milyar ABD dolarına ulaştı.” ifadelerini kullandı.

Sözcü, Kuşak ve Yol iş birliği kapsamındaki önemli projelerde sorunsuz ilerlemeler kaydedildiğini belirterek, “Örneğin, Çin-Laos demir yolu hattındaki tünellerin inşası tamamlanırken, Pakistan’daki Lahor Orange Line projesi hizmete açıldı.” diye konuştu.

Çin-Avrupa kargo trenlerinin sefer sayısında da büyük artış yaşandığına dikkat çeken Sözcü Zhao, “5 Kasım itibarıyla Çin-Avrupa kargo trenlerinin sefer sayısı 10 bini bularak, geçen yılın toplamını aştı ve bu tren seferleriyle taşınan mal miktarı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54 arttı. Bununla beraber, 21 Avrupa ülkesinde yer alan 92 kente ulaşan bu trenler, salgın döneminde 60 bin ton sağlık malzemesi taşıdı.” dedi.

Sözcü son olarak, Covid-19 salgınının ortaya çıkmasından bu yana Çin’in insanlığın kader ortaklığı anlayışıyla Kuşak ve Yol güzergâhındaki ülkelere yardımlarda bulunduğunu ve 150’den fazla ülke ile uluslararası kuruluşa 280 grup salgınla mücadelede elzem malzeme gönderdiğini sözlerine ekledi.

(CRI Türk)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *