Suudi Arabistan Alimler Heyeti, Müslüman Kardeşler’i ‘terörist’ ilan etti

Suudi Arabistan Alimler Heyeti, Müslüman Kardeşler’i ‘terörist’ ilan etti

Suudi Arabistan Yüksek Alimler Konseyi, İhvan (Müslüman Kardeşler) teşkilatını terör örgütü olarak tanımladı.

Suudi Arabistan’ın en üst düzey ve yetkili kurumsal dini yapılanması olan Heyetu’l Kibaru’l Ulema (Büyük Alimler Heyeti) Mısır merkezli Müslüman Kardeşler (İhvan) teşkilatını “terör örgütü” olarak tanımladı.

Heyet tarafından dün yayınlanan bildiride İhvan’a yönelik ağır suçlamalar yer aldı. İhvan’ın İslam çizgisini temsil etmediği, İslam’ın değerlerini kendi menfaatleri için kullandığı ve terör örgütü oldukları öne sürüldü.

Bildiride şunlar kaydedildi:

“İhvan Müslimin, İslam çizgisinden uzak, İslam’ı temsil etmeyen bir terör örgütüdür. Partizan hedefleri doğrultusunda İslam’a muhalif hareket etmektedir. İhvan terör örgütü, din kisvesi altında; bölmeyi, parçalamayı, kaos çıkarmayı, şiddet ve terörü teşvik etmektedir. İhvan terör örgütünün tarihi, kaos ve isyanlarla doludur.. Bu örgütün içinden, radikal, aşırılık yanlısı terör grupları ortaya çıkmıştır. Herkes bu örgüte karşı dikkatli olmalı, bu örgüte inanıp iltihak etmemeli ve sempati duymamalıdır.”

İhvan teşkilatı açıklamaya tepki gösterdi.

Heyetu’l Kibaru’l Ulema 

1971’de Suudi rejimince kurulan, Başmüftülük makamındaki kimsenin liderlik ettiği Heyetu’l Kibaru’l Ulema, üyeleri kraliyetçe atanan, ülkedeki dini görüşleri ve müesseseleri kontrol etmeye, sosyal ve siyasi olanlar da dahil dini meselelerde görüş bildirip fetva vermeye yönelik bir müessese.

Rejimin bağımsızlığı ve gücü ile kendisinden çekindiği Başmüftü Muhammed bin İbrahim Alu-ş Şeyh’in (1893-1969) ölümü üzerine ilmiye sınıfını devlet kontrolü altına almak için kurulduğu belirtilen bu heyetin tüm üyelerinin kraliyetin kararıyla basit bir şekilde atanıyor ve değiştirilebiliyor. Bu durumun yanı sıra, kurulduğundan bu yana beyan ve fetvalarının hep Suudi rejimi doğrultusunda ve onu destekler içerikte olması tepki çekiyor.

(Mepa News)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *