Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, oturumlarda yapılan tebliğlerle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “Peygamber Efendimizin (sav) insanlık için her bakımdan en güzel örnek olduğu dile getirildi.” dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığının, Mevlid-i Nebi Haftası münasebetiyle online olarak düzenlediği “Uluslararası Mevlid-i Nebi Sempozyumu”, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın katıldığı ‘Değerlendirme Oturumu’nun ardından sona erdi.
“Peygamberimiz ve Çocuk” temalı sempozyumun değerlendirme oturumunda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Mevlid-i Nebi Haftası’nda Hazreti Peygamberin insanlar için örnekliğini gündeme getirmeye, dünya genelinde farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.
Kovid-19 salgını nedeniyle sempozyum’un online olarak yapıldığını ifade eden Erbaş, 10 oturumdan oluşan sempozyumda 42 bildirinin sunulduğunu kaydetti.
‘Peygamber efendimiz en güzel örnek’
Ali Erbaş, oturumlarda yapılan tebliğlerle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “Peygamber Efendimizin insanlık için her bakımdan en güzel örnek olduğu dile getirildi. Bireyin kendini keşfettiği ve olgunlaştığı çocukluk dönemi içerisinde yine Peygamber Efendimizin en güzel rol model olduğu ifade edildi, hatırlatıldı. Peygamberimiz geleceğe yön verecek sahabe kuşağının daha çocukluk çağından itibaren yetiştirmiş, gençlere önemli ve stratejik görevler vermiştir, denildi. Allah Resulü’nün dezavantajlı çocuklara karşı ayrı bir hassasiyet gösterdiği, onlara değer verdiği, eğitimleri ile ilgilendiği, Zeyd Bin Harise’nin hayatında olduğu gibi onları devletin en üst seviyesinde görev ifa edebilecek bir donanımla nasıl yetiştirdiği örnekleri ile hocalarımız tarafından dile getirildi” diye konuştu.
‘Hazreti Peygamberin modellemesi gerek’
Çocuklarla kurulacak iletişimde Hazreti Peygamberin modellenmesi gerektiğinin tebliğlerde vurgulandığını belirten Başkan Erbaş, sempozyumda dini ve milli değerlerin çocuklara aktarımında aile büyüklerinin önemine de değinildiğini aktardı.
Ali Erbaş, tebliğlerde Hazreti Peygamberin çocukları korumaya yönelik uygulamalarına da yer verildiğini dile getirerek, “En az kendi çocuklarımızla ilgilendiğimiz kadar Rabbimizin emaneti olan yetim ve mülteci çocuklarla ilgilenmek, onlara ilgi ve alaka göstermek her birimize düşen ulvi bir görevdir, denildi. Kendisi de bir yetim olan Sevgili Peygamberimizin yetimlerin yeme, içme, giyinme, barınma ve eğitim gibi ihtiyaçlarıyla bizzat nasıl ilgilendiği hususu da tebliğlerde paylaşıldı” şeklinde konuştu.
Sempozyumda çocuklar açısından dijital dünyanın riskleri ve fırsatlarının değerlendirildiğini ifade eden Başkan Erbaş, “Çocuklarımızı dijital imkanlardan faydalanma noktasında kontrol altında tutmamız hususu bir vurgulanmış, zararlarından korunma konusunda da ebeveynler olarak çocuklarımıza sahip çıkma hususu farkındalık oluşturma noktasında dile getirilmiştir” ifadelerini kullandı.
‘İstiyoruz ki 7 yaşından önce Kur’an’ın etkisi olsun’
Ali Erbaş, sempozyumda Diyanet İşleri Başkanlığının çocuklara yönelik hizmetlerinde anlatıldığını belirterek, şunları söyledi:
“Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bizim 5,6 yıldır üzerinde çok titizlikle durduğumuz bir projemiz var, 4-6 yaş Kur’an kurslarımız. Çocuklarımızın karakter yapıları kimi araştırmacılara göre yüzde altmış, kimi araştırmacılara göre yüzde 80 hatta 90’a varan oranlarda 7 yaşından önce oluştuğu yöndedir. Biz istiyoruz ki, 7 yaşından önce çocuklarımızın karakterlerin oluşmasında mutlaka anne babanın payı olsun, Kur’an’ın etkisi olsun, Peygamberimizin etkisi olsun. Çünkü ‘Ağaç yaşken eğilir’ çocuklarımıza o yaşlarda İslam’ın güzelliklerini, İslam’ın güler yüzünü, dürüstlüğü, sevgiyi, saygıyı küçük yaşlarda öğretmemiz gerekiyor. İnşallah bu vesileyle bir kez daha hatırlatmış olalım. Peygamber Efendimizi çocuklarımızla o yaşlarda tanıştırmak için elimizden gelen gayreti gösterelim.”
Başkan Erbaş, konuşmasının sonunda sempozyumun gerçekleştirilmesinde emeği olanlar ile sempozyumda tebliğ sunan akademisyen ve araştırmacılara teşekkür etti.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *