Erdoğan: ‘Zihniyetimizi, kurumlarımızı ve kurallarımızı yeni dönemin şartlarına göre düzenlemeliyiz’

Erdoğan: ‘Zihniyetimizi, kurumlarımızı ve kurallarımızı yeni dönemin şartlarına göre düzenlemeliyiz’

Salgın döneminde uluslararası örgütlerdeki ataletin daha da belirgin hale geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz de zihniyetimizi, kurumlarımızı ve kurallarımızı bu yeni dönemin şartlarına göre düzenlemeden uluslararası örgütlerdeki itibar kaybının önüne geçemeyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen 12. Büyükelçiler Konferansında katılımcılara hitap etti.

Büyükelçileri gayretleri ve emekleri için tebrik eden Erdoğan, “Bu toplantımız ilk çevrimiçi büyükelçiler konferansı olmasının yanı sıra bu çapta yerli yazılımla gerçekleştirilen ilk resmi programdır. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisimizi, bu teknolojik altyapıyı ülkemize kazandıran Türk mühendislerini de ayrıca kutluyorum. Toplantımızın ülkemiz, milletimiz ve hariciye teşkilatımız için hayırlara vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum.” diye konuştu.

Uluslararası örgütlerin itibar kaybı

Salgınla birlikte dünyanın yeni bir yol ayrımına geldiğini gördüklerini kaydeden Erdoğan, “Uluslararası kuruluşlar bu yeni dönemi okumakta etkisiz ve çaresiz kalıyor. Salgın sürecinde uluslararası örgütlerdeki atalet daha da belirgin hale gelmiştir. Eskiler ‘Dünün güneşiyle bugünün çamaşırı kurutulmaz’ diyor. Biz de zihniyetimizi, kurumlarımızı ve kurallarımızı bu yeni dönemin şartlarına göre düzenlemeden uluslararası örgütlerdeki itibar kaybının önüne geçemeyiz. Haklı yerine güçlüyü, çoğunluk yerine bir avuç azınlığı, fakir yerine zengini koruyan mevcut küresel sistemin aynı şekilde devam etmesi mümkün değildir.” diye konuştu.

Türkiye olarak bu acı gerçeği yıllardır Birleşmiş Milletler kürsüsünden “Dünya 5’ten büyüktür” diyerek ifade ettiklerini dile getiren Erdoğan, “İnsanlığın barışı, huzuru ve ortak geleceği için güç yerine adalet eksenli yeni bir yapılanmaya ihtiyaç duyulduğunu söylüyoruz. Bu tespitlerimizi ilk gündeme getirdiğimizde bize mesafeli yaklaşanlar bile artık reform ihtiyacını kabullenmeye, Türkiye’nin tezlerini desteklemeye başladı. Önümüzdeki dönemde bu çağrımızı daha güçlü bir şekilde dillendirmeye devam edeceğiz. Bunun yanında İslam İşbirliği Teşkilatı, D8, Türk Konseyi, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü gibi ülkemizin üyesi olduğu çok uluslu yapıların etkinliğinin artması için de çaba harcayacağız.” ifadelerini kullandı.

‘Çok merkezlilik ve bölgeselleşme önem kazanıyor’

Uluslararası ilişkilerde çok merkezlilik eğilimi ile bölgeselleşmenin giderek önem kazandığını belirten Erdoğan, şunları söyledi:

“Tedarik zincirlerinin yeniden paylaşıldığı, üretim ve lojistik merkezlerinin tekrar belirlendiği, yeni bölgesel ittifakların kurulduğu, siyasi ve ekonomik arenanın yeniden şekillendiği bir kavşaktayız. Bu kritik kavşakta, Türkiye’nin tarihinden, beşeri sermayesinden, jeostratejik konumundan kaynaklanan avantajlarını ne ölçüde kullanabileceği bugün atacağımız adımlara bağlıdır.”

‘İlkelerimizden taviz vermiyoruz’

Türkiye’nin gerek İkinci Dünya Savaşı gerekse de Soğuk Savaş sonrasında önüne açılan fırsat pencerelerini değerlendiremediğini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Ülkemize ve milletimize yeni pişmanlıklar yaşatmamakta kararlıyız. Ülkemizin, yeni dönemin kurucu iradelerinden biri olması için var gücümüzle çalışıyoruz. Dış politikada adımlarımızı atarken, pergelin ucunu daima milletimizin hak ve hukuk çıkarlarına sabitliyoruz. İlkelerimizden, kadim değerlerimizden taviz vermeden, milli menfaatlerimizi savunuyoruz. Köklü müttefiklik ilişkilerinin terör örgütlerinin ihtiraslarına kurban edildiği, demokrasi havarilerinin demokrasinin canına kastettiği, herkesin başının çaresine baktığı bir tabloda, biz de kendi göbeğimizi kendimiz kesiyoruz.”

Türkiye’nin uluslararası kuruluşlardaki rolünü anlatan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Barış İçin Arabuluculuk Girişimimizi Birleşmiş Milletler, AGIT ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nda bir markaya dönüştürdük. Medeniyetler İttifakı Girişimimiz Birleşmiş Milletler bünyesinde kurumsallaştı. Büyükelçi Volkan Bozkır kardeşimizin üye ülkelerin ezici çoğunluğunun desteğiyle 75’inci Genel Kurul Başkanlığı’na seçilmesi Türkiye’ye ve Türk diplomasisine duyulan güvenin tavan yapmış bir işaretidir. Diplomatlarımız sadece Birleşmiş Milletler değil NATO, AGIT, UNESCO ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nda da üst düzey görevler üstleniyorlar. Sadece bu yıl yedi farklı uluslararası örgütün dönem başkanlığını hamdolsun biz üstlendik. Afrika ve Latin Amerika bölgelerine yönelik açılım politikaları yerini çoktan ortaklık politikalarına bıraktı. Önümüzdeki sene üçüncü Türkiye Afrika Birliği Ortaklık Zirvesi’ne ev sahipliği yapmayı planlıyoruz. Yeniden Asya Girişimi’yle bölge ülkeleri ve uluslararası kuruluşlarla ilişkilerimize yeni bir dinamizm kazandırıyoruz.”

Cumhuriyetin 100. yılı kutlanacak

Cumhuriyetin 100. yıl dönümü olan 2023’de aynı zamanda Dışişleri Bakanlığının da 500. kuruluş yıl dönümünün kutlanacağını kaydeden Cumhurbaşkanı, sözlerine şöyle devam etti:

“2023 hedeflerimiz ile 2053 ve 2071 vizyonumuzun gerçeğe dönüşmesinde mesleki birikimlerinizle sizlerin yapacağı katkılar büyük önem taşıyor. Ülkemiz artık geçmişin korkuları, eski dönemin alışkanlıklarıyla geleceğini inşa edemez. Siyasetin, ekonominin iletişimin, insan ilişkilerinin kökten değiştiği bir iklimde devlet bürokrasinin de değişmesi kaçınılmazdır. Son 18 yılda hayata geçirdiğimiz düzenlemelerle bu anlamda ciddi bir paradigma değişikliğine gitmiş bulunuyoruz. Bürokrasimizin eski hantal, vatandaşa karşı mesafeli, hatta vatandaşa tepeden bakan kibirli tavrına son verdik. Devletimizin kapılarını etnik kökeni, siyasi görüşü, dış görünüşü ne olursa olsun insanımızın tamamına sonunu kadar yaklaşma talimatını verdik ve kucağımızı açtık. Siyasette olduğu gibi bürokraside de herkesten iş odaklı, çözüm odaklı, hepsinden önemlisi insan odaklı bir tavır bekliyoruz. Yaşadığı halkın arasına girmeyen, bulunduğu ülkenin kültürünü öğrenmeyen, kendini sadece sefarete veya resepsiyona hapseden bir anlayışın günümüzün dünyasında başarı şansı yoktur. Asırlara sari birikimiyle Hariciye Teşkilatımızın geleneğinden güç alarak geleceği kucaklayacağına inanıyorum.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *