Oy sayım maratonu devam ediyor

Oy sayım maratonu devam ediyor

ABD’de başkanlık seçiminin sonucunu belirlemek üzere kilit eyaletlerdeki oy sayımı devam ederken, Trump kampanyası, Michigan ve Georgia eyaletlerinde açtığı davayı kaybetti.

ABD’de 3 Kasım Başkanlık seçimlerinin ardından oyların sayılması süreci devam ediyor. Süreçte Demokrat aday Joe Biden, Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump’tan önde görünüyor. Başkan Trump tarafından yapılan son açıklamada seçim sisteminin bütünlüğünün tehdit altında olduğu belirtildi ve ‘‘sürecin takipçisi olacağız’’ denildi.

Voa News’un haberine göre, Başkan Donald Trump’ın seçim kampanyası tarafından dün akşam yapılan açıklamada Başkan’ın şu sözlerine yer verildi: ‘‘Amerika halkının, tüm oy sayım ve onay süreçlerinin tam şeffaflıkla yapılmasını hak ettiğine inanıyoruz. Bu artık sadece tek bir seçimle ilgili değil. Bu seçim sürecimizin tamamının bütünlüğüyle ilgili. En başından beri tüm yasal oyların sayılması, yasal olmayan oylarınsa sayılmaması gerektiğini söyledik, ancak bu temel kural konusunda Demokratlar’dan her fırsatta muhalefetle karşılaştık. Amerika halkının yönetime güven duyabilmesi için kanunların tanıdığı her imkanla bu sürecin takipçisi olacağız. Oylarınız ve ulusumuz için mücadele etmekten hiçbir zaman vazgeçmeyeceğim.’’

Demokrat aday Joe Biden, Beyaz Saray’ı kazanması için gereken 270 seçici kurul üye sayısına 253 üye ile en yakın olan aday. Cumhuriyetçi aday Başkan Donald Trump ise henüz 214 seçici üyenin oyunu kazanmış durumda. Trump, dün akşam yaptığı açıklamalarda seçimlere hile karıştığını öne sürmüştü.

Demokratlar’ı seçimleri ‘‘çalmaya çalışmakla’’ suçlayan Trump, ‘‘Yasal oyları sayarsanız seçimi kolaylıkla kazandım, yasa dışı oyları sayarsanız seçimi bizden çalmaya çalışıyorlar’’ demişti.

ABD’de Corona virüsü nedeniyle sandıklarda yığılma olmaması için birçok eyelet erken oy verme ve posta ile oy kullanma seçeneklerini arttırmıştı. Ülkede posta ile kullanılan oyların sayısının bu seçimde rekor düzeye çıkması birçok eyalette oyların sayılmasının gecikmesine neden oldu.

Anketler bu süreçte posta ile oy kullanan kesimin ağırlıklı olarak Demokratlar olduğunu ortaya koydu. Bu durumda posta ile gelen oyların sayılarak sisteme işlenmesi bazı eyaletlerde seçimi önde götüren Cumhuriyetçi aday Trump’ın geride kalmasına neden oldu. Trump, dün düzenlediği basın toplantısında bununla ilgili olarak ‘‘Biz kazanıyorduk ama birden puanlarımız düşmeye başladı. Gözlemcilerimiz oy sayım noktalarına alınmadı. ‘Ne kadar oya ihtiyaçları olduğuna baktılar ve o oyları buldular’’ diye konuşmuştu.

Cumhuriyetçi Parti Michigan, Georgia, Pennsylvania ve Nevada’da oy sayım süreciyle ilgili çok sayıda dava açtı.

Trump, dünkü konuşmasında seçimlerle ilgili dava sürecinin Anayasa Mahkemesi’nde sonuçlanabileceğini de belirtmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *