Toplam 11 tane deneme yazısının yer aldığı kitap, Çıra Yayınlarının Edebiyat dizisinin üçüncü kitabı olarak 2017 Nisan ayında yayımlandı.
İbrahim Eryiğit
Şair Şakir Kurtulmuş,1985 yılında Ah Güzel Bir Gün, 2013 yılında Yusuf’un Kuyusu ve 2014 yılında Ölüm ve Ayna adlı şiir kitaplarından sonra, bu kez Edebiyatın İzi adlı deneme kitabıyla çıkıyor okuyucusunun karşısına. Toplam 11 tane deneme yazısının yer aldığı kitap, Çıra Yayınlarının Edebiyat dizisinin üçüncü kitabı olarak 2017 Nisan ayında yayımlandı.
Kitaptaki denemelerde sırasıyla Mehmet Bıyıklı (Bıçakçı Dede), Osman Sarı, Mehmet Akif İnan, Ramazan Dikmen, Mustafa Özçelik, Hasan Aycın ve Nurettin Durman hakkında duygu, düşünce ve görüşlerini son derece samimi bir üslupla dile getirmiş Kurtulmuş. Aynı zamanda ülkemizdeki sanat-edebiyat sürecinin son kırk yılının panoramik görüntüsünü de canlı olarak yaşatıyor okuyucusuna.
Ayrıca, Büyük Doğu, Diriliş, Edebiyat, Mavera, Yönelişler, Aylık Dergi ve Yedi İklim dergilerinin edebiyatımızdaki işlevini ve yankılarını okuyucusuna derinden hissettiriyor. Kendisinin de mutfağında yer aldığı Yedi İklim dergisini iki ayrı denemeyle daha öznel bakış açısıyla mercek altına alıyor.
Her ne kadar konu başlıklarında adı geçmese de Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt, Cahit Zarifoğlu, Ebubekir Eroğlu, Ali Haydar Haksal, Arif Ay… gibi isimler hakkında da derinlikli analizlerin ve tespitlerin olduğunu belirtmeliyim.
[Edebiyatın İzi, Şakir Kurtulmuş, Çıra Yayınları, 78 sy, Nisan 2017, İstanbul ]
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *