İsrail’le Bahreyn arasında diplomatik ilişkiler resmen başladı

İsrail’le Bahreyn arasında diplomatik ilişkiler resmen başladı

İşgal devleti İsrail ile körfez ülkesi Bahreyn arasındaki diplomatik ilişkiler, imzalanan mutabakatla resmi olarak başladı. İsrail temsilcisi Meir Şabat “Bugünden itibaren tek bir aileyiz.” dedi.

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bahreyn’in başkenti Manama’da tarihi anlar yaşandığı ve iki ülke arasında kapsamlı diplomatik ilişkilerin başlatılmasına yönelik ortak mutabakat imzalandığı belirtildi.

Israel and Bahrain formalise relations at ceremony in Manama | Israel | Al  Jazeera

Açıklamaya göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif ez-Zeyyani ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, “Büyük adımlar atarak barış sürecine ivme kazandırıyoruz.” ifadesini kullandı.

İsrail Bugün gazetesine göre ise İsrailli ve Bahreynli yetkililer, söz konusu mutabakatın, iki ülke arasında tam bir barış ortamı oluşturacağını, ekonomik, diplomatik ve siyasi anlaşmaları ihtiva edeceğini ve karşılıklı elçiliklerin açılmasına zemin hazırlayacağını vurguladı.

Bahreyn'de İsrail heyetinin ülkeye ilk ziyareti ve yapılan anlaşmalar protesto edildi

İsrail heyeti Bahreyn’de

Bahreyn’e giden İsrail heyetine başkanlık eden Ulusal Güvenlik Kurumu Başkanı Meir Şabat ise imza töreninde yaptığı konuşmada, “Bugünden itibaren tek bir aileyiz.” dedi.

Bahreyn haber ajansı BNA’ya göre, Zeyyani de İsrail ile imzalanan mutabakatın, iki ülke arasında iş birliğini tesis edeceğini kaydetti.

15 Eylül’de ABD’nin başkenti Washington’da, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve İsrail arasında siyasi ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin bir anlaşma imzalanmıştı.

Israel and Bahrain sign diplomatic agreement - 🗞️ CCeit News

Bahreyn’de protesto

Bahreyn’in başkenti Manama’da onlarca kişi, İsrail heyetinin ülkeye ilk ziyaretini ve yapılan anlaşmaları protesto etti.

Bahreyn’in en büyük muhalif hareketi Vifak Ulusal Derneği, Twitter hesabından, başkent Manama’da düzenlenen protestoya ilişkin fotoğraf ve görüntü paylaştı.

Kayıtlarda Bahreyn ve Filistin bayraklarıyla gösteri yapan Bahreynlilerin “Siyonistlerle yapılan anlaşmalar geçersizdir”, “İsrail yıkılsın, siyonistler çıkın toprağımızdan, anlaşmalarınız geçersiz” yazılı pankartlar taşıdıkları görülüyor.

Normalleşme ihanettir!

Muhalif televizyon kanalı Lülüe de Twitter hesabından, İsrail heyetinin ziyaretiyle eş zamanlı düzenlenen gösteride vatandaşların “Normalleşme ihanettir, halkı ezmektir” şeklinde pankartlar taşımasına ilişkin fotoğraf paylaştı.

Öte yandan, Bahreyn resmi haber ajansının haberine göre, Manama ile Tel Aviv arasında birçok alanda protokol imzalandı.

15 Eylül’de ABD’nin başkenti Washington’da Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ile İsrail arasında siyasi ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin anlaşma imzalanmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *