Dünyanın en zengin 125’inci kişisi itiraf etti: 15 yıldır vergi kaçırıyorum

Dünyanın en zengin 125’inci kişisi itiraf etti: 15 yıldır vergi kaçırıyorum

5,2 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 125’inci kişisi Robert F. Smith, 2014’te aldığı aftan sonra bile Milli Gelirler Dairesi’ne defalarca yanlış gelir beyanı yaptığını itiraf etti.

Yatırım şirketi Vista Equity Partners’ın kurucusu Robert F. Smith, Virjin Adaları ve İsviçre’deki banka hesapları yoluyla yanlış gelir beyanı verdiğini itiraf etti. Smith, ödemediği vergiler, faizler ve cezaların toplamı 139 milyon dolar ödeyecek.

2000 yılından bu yana faaliyet gösteren yatırım şirketi Vista Equity Partners’ın kurucusu, milyarder Robert F. Smith’in 15 yıl boyunca gelirlerinin bir kısmını sakladığı, yabancı şirket ve bankalar aracılığı ile vergi kaçırdığı ortaya çıktı.

Federal mahkemeden yapılan açıklamaya göre, 5,2 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 125’inci kişisi Robert F. Smith, 2014’te aldığı aftan sonra bile Milli Gelirler Dairesi’ne defalarca yanlış gelir beyanı yaptığını itiraf etti. Smith, ödemediği vergiler, faizler ve cezaların toplamı olarak 139 milyon dolardan fazla para ödeyecek.

Açıklamaya göre Smith, 2 milyar dolarlık gelirini Karayipler’deki ağı sayesinde saklayan yazılım imparatoru Robert T. Brockman davasında itirafçı olmayı kabul etmesi nedeniyle yargıç karşısına çıkmayacak.

Smith, 20 yıl önce şirketini Brockman’dan aldığı 1 milyar dolarlık yatırımla kurmuştu. Brockman’ın davası, ABD’de bugüne kadar görülen en büyük bireysel vergi kaçakçılığı olarak kabul ediliyor.

Dava avukatı David Anderson, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Smith, çok ciddi suçlar işledi. Ancak anlaşmayı da kabul etti. Smith’in anlaşmaya varması onu, mahkeme yolundan uzaklaştırdı” ifadelerini kullandı.

Robert Smith’in kayda geçen itiraflarına göre, 2005’te vergilendirilmemiş 2,5 milyon dolar ile Kaliforniya’nın Sonoma kentindeki yazlık evi renovasyondan geçti. Söz konusu miktar, Britanya Virjin Adaları ve İsviçre’deki Banque Banhote’da bekletiliyordu.

2010’da İsviçre’ye taşınan Smith, bu ülkedeki hesabından harcanan para ile Fransız Alplerinde iki kayak merkezi ve ticari alan satın almıştı. ABD’de birçok yerde evi olan Smith, Austin, Teksas’ta ikamet ediyor.

Banque Bonhote’tan ABD’deki hesabına 13 milyon dolardan fazla para transfer eden Smith, bu parayı “Kolorado’da sahip olduğu evi yaptırmak ve bu mülk üzerindeki hayır işlerinde kullanmak üzere harcadığını” söyledi.

Öğrenciler için yaptığı bağışlarla da bilinen Smith, kurduğu hayır kurumu üzerinden 100 milyonlarca dolar bağış yapmıştı. Bunlar arasında Morehouse College’tan geçen yıl mezun olanların tamamının öğrenim kredisi borcunu ödemek ve Cornell, Carnegie Hall ve United Negro College gibi okullara bağış yapmak da var.

Smith’in ödeyeceği 139 milyon dolarlık cezanın yanı sıra 2018 ve 2019’a ait 182 milyon dolarlık bağış da vergiden düşülmeyecek.

Açıklamasında Brockman’ın 20 yıl önce şirketine yaptığı 1 milyar dolarlık yatırımın da saklanan gelir üzerinden olduğunu anladığını söyleyen Smith, “Teklifi, eşsiz bir iş fırsatı olarak gördüm ve devam etmek istedim” dedi.

Smith, Orta Amerika ülkesi Belize’de yer alan şirketi Excelsior Trust’ı yapılandırmak için Brockman’ın tavsiye ettiği bir avukatla çalıştığını söyledi. Smith’in açıklamasına göre 2000-2014 yılları arasında şirketin takip edilmesinde yanlış yönlendirecek sahte belgeleri hazırlaması için bu avukata 800 bin dolar ödendi.

Independent Türkçe, Bloomberg

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *