Hollanda kabinesi 1-12 yaş arası için ötenazi izni hazırlığında

Hollanda kabinesi 1-12 yaş arası için ötenazi izni hazırlığında

Hollanda kabinesi, 1-12 yaşları arasındaki ölümcül hastalığı olan çocuklar için yaşamın sona ermesine izin vermeye hazırlanıyor.

Hollanda kamu yayın kuruluşu NOS’ta yer alan bir haberde, Sağlık Bakanı De Jonge’un Meclis’e yazdığı mektuptan özet ifadeler yer aldı. De Jonge mektubunda, “Çok küçük, kritik derecede (iyileşme imkanı görünmeyen) hasta çocuklar için de hayata son verilmesi mümkün olmalıdır.” dedi.

Habere göre, şu anda 1 yaşından küçük ve 12 yaşından büyük çocuklar için var olan düzenlemenin, 1-12 yaş aralığı için de genişletilmesi talep ediliyor.

Haberde şu ayrıntılara yer verildi:

Bir yıldan daha uzun bir süre önce, çocuk doktorları (pediatristler) çok istisnai durumlarda ‘ara grup’ için imkanların genişletilmesi lehinde tartıştılar ve Meclis’te çoğunluk da bunu  kabul etti. De Jonge daha sonra kabinenin daha titiz bir yanıt için zamana ihtiyacı olduğunu ifade etti.

De Jonge mektubunda, “mesleki normlara dayanarak, 1 ila 12 yaş arasındaki çocuklarda yaşamı sonlandırmaya karar veren doktorlar için daha fazla yasal koruma sağlamak” istediğini yazıyor ve şöyle diyor: Düzenleme, tedavisi olmayan ve dayanılmaz bir şekilde acı çeken ve palyatif bakımın tüm olanaklarının acılarını dindirmek için yeterli olmadığı küçük bir ölümcül hasta grubu için tasarlanmıştır. Öngörülebilir gelecekte ölmesi beklenen çocuklar bunlar.

De Jonge, önümüzdeki dönemde savcılık ve meslek grupları ile birlikte bir düzenleme yapmak niyetinde.

Sağlık Bakanı, yasanın değiştirilmeyeceğini, ancak doktorların “muaf tutulmaları için bir gerekçenin daha ayrıntılı olarak hazırlanacağını” vurguladı: Bu ayrıntılandırma, savcılık ve doktor örgütleri ile birlikte yapılır. Cezadan muaf tutulmanın gerekçesi, doktorun cezalandırılmayacağı anlamına gelmelidir.

De Jonge ayrıca özel bir değerlendirme komitesi istiyor. Bakan, “son derece hassas bir konu olduğundan” bahsediyor ve “ölümcül hastalığı olan çocukların mümkün olan en iyi bakımı almasının ve gereksiz ızdırabın önlenmesinin çok değerli olduğunu” düşünüyor.

İktidar partileri olumsuz tepki vermiyor

İktidar koalisyonunda konu çok hassas görünüyor ama sonuçta iktidar partilerinin hiçbiri olumsuz tepki vermiyor. VVD ve D66, De Jonge’un adımına katılıyor. VVD sözcüsü Tellegen, kabinenin şimdi bunu düzenlemesi gerektiğini söylüyor: “Küçük bir çocuk bu kadar ciddi acı çekiyor ve iyileşemiyorsa, gerek çocuk ve gerek ebeveynleri için tek arzumuz son çare olarak iyi bir ölüm sağlamaktır.”

D66, meslektaşı Dijkstra, küçük çocukların gereksiz yere acı çekmesini önlemek için iyi bir adımdan da söz ediyor. Ayrıca ebeveynler ve çocuklar için daha iyi, diye ekliyor.

CDA milletvekili Van der Molen özellikle hayatlarının son evresinde bu çocukların bakımının iyileştirilmesini istiyor. Ancak Van der Molen, kabinenin bu çocuklar için tüm seçeneklerin tükendiği durumlarda doktorlara yardım etmek için düzenlemeler yapmak istediğini de anlayışla karşılıyor. “Bu çocuklar ehliyetsiz kişiler oldukları için, CDA kabinenin attığı adımları dikkatlice inceleyecektir.” diyor.

Christen Unie, partisinin çocuk ötanazisini asla desteklemeyeceğini, ancak her zaman palyatif sedasyonu desteklediğini, bilincin azalması/kaybolması ve böylece birisinin artık acı hissetmediğini vurguladı. Milletvekili Dik-Faber, “Şu anda ortaya çıkan soru, palyatif sedasyon ile yaşamı aktif olarak sonlandırma arasındaki sınırın nerede olduğu ve sedasyonun çözüm olmadığı çocuklara ne olacağıdır” diyor. Bakana, araştırması için, uzmanlarla görüşmesine de imkan tanımak istiyor. Bir düzenlemeye gidilecekse, partileri o zaman değerlendirecek.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *