Nişasta Sanayicileri Derneğinden tekzip metni

Nişasta Sanayicileri Derneğinden tekzip metni

Nişasta Sanayicileri Derneği, sitemizde yayımlanan “Bağışıklık Sistemimiz Nasıl Güçlü Olabilir (ki)?” başlıklı yazıya istinaden bir tekzip metni göndererek, “Nişasta bazlı şeker, yani mısır şekeri, doğal bir tahıl olan mısırdan üretilen bir üründür. Katkı maddesi değil, bir gıdadır.” dedi.

Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) tarafından gönderilen metin şöyle:

“Web sitenizde yayınlanan 01.09.2020 tarihli “Bağışıklık Sistemimiz Nasıl Güçlü Olabilir (ki)?” başlıklı haberde yazarınız Gülbahar Ay Satan’ın nişasta bazlı şeker hakkında yaptığı açıklamaları okuduk. Bu açıklamalarda yer alan yanlış algıya neden olacak bilgileri düzeltmek, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla, Türkiye nişasta sanayini temsil eden en büyük kuruluş olan Nişasta Sanayicileri Derneği (NİSAD) olarak sizinle nişasta bazlı şeker hakkındaki güncel akademik verileri paylaşmak istedik.

Gülbahar Ay Satan, ilgili yazıda pancar şekerine alternatif olarak gösterdiği nişasta bazlı şekeri zehir olarak tanımlıyor ve glikozun yapay bir şeker olduğunu, nişasta bazlı şekerin kullanıldığı ürünlerle bağışıklık sistemimizin güçlü olamayacağını ifade ediyor. Nişasta bazlı şeker, yani mısır şekeri, doğal bir tahıl olan mısırdan üretilen bir üründür. Katkı maddesi değil, bir gıdadır. İşlemler, danelerin yumuşatılması ve nişasta, dış kabuk, protein ve yağ bileşenlerine ayrıştırılmasıyla başlar. Mısır şekeri üretiminde kullanılan sonraki aşamalar ise doğal olarak adlandırılan diğer gıda ve bileşenlerin üretiminde kullanılan işlemlerdir. Mısır şekeri yapay bir bileşen veya renk katkı maddesi içermez. Ülkemizde katkı maddeleri Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’nde belirtilmiştir. Nişasta bazlı şeker bir katkı maddesi değildir. (1) Beslenme açısından ele alındığında, şekerlerin ister pancar, ister kamış, ister nişastadan üretilmiş olsun, hatta şeker katılmamış doğal yiyeceğin (meyve gibi) içeriğinden gelsin, aynı şekilde değerlendirilmesi gerektiğini EFSA (2010-Dietary Reference Values) (2), WHO (2015-Sugar Intake for adults and Infants) (3), SACN (2015-Carbohydrates & Health) (4) gibi kuruluşlar da paylaşmaktadırlar. Vücut serbest fruktoz ile glikozu veya aynı şekerlerin sakaroz ve nişasta bazlı şekerden gelen halini tamamı ile aynı şekilde emer. Bu nedenle nişasta bazlı şekerin bir bileşeni olarak tüketilen fruktozun metabolik anormalliğe yol açması veya aynı kaloriye sahip bir diyette diğer şekerlere göre daha fazla kilo alımına neden olması mümkün görünmemektedir. (5) Bu bilgiler değerlendirildiğinde, toplam şekerin bir parçası ya da serbest şeker olarak bulunmasından bağımsız olarak, beslenme ile alınan fruktozun olumsuz sağlık etkilerine yol açtığına dair yeterli kanıt yoktur. (6)

Ticari bir amaç gütmeden çalışan bir kurum olarak yanlış algılamayı bilimsel gerçeklerle düzeltmeyi ve kamuoyunu doğru bilgilendirmeyi bir sorumluluk olarak kabul etmekteyiz. Bilimsel kanıtlar çerçevesinde, açıklamaları tekrar gözden geçirmenizi bekliyor ve kamuoyuna karşı sorumluluğunuz kapsamında düzeltmenizi diliyoruz. NİSAD olarak, nişasta ve nişasta ürünleriyle ilgili tüm bilimsel kaynaklarımızı sizinle paylaşmaktan memnuniyet duyacağımızı bilmenizi isteriz.

Saygılarımla,
İsmail Kemaloğlu
NİSAD (Nişasta Sanayicileri Derneği) Genel Sekreteri”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *