Çatışmayı Amerikalılar kışkırtıyor iddiası

Çatışmayı Amerikalılar kışkırtıyor iddiası

Aydınlık gazetesi Ankara temsilcisi İsmet Özçelik, Wagner”in sahibi olduğu iddia edilen Petersburglu iş insanı Yevgeniy Viktoroviç Prigojin’in kendilerine bir açıklama gönderdiğini söyledi.

Aydınlık gazetesi Ankara temsilcisi İsmet Özçelik, CRI TÜRK’te Kamil Erdoğdu’nun hazırlayıp sunduğu “Güne Başlarken” programına konuk oldu ve Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan gerilimdeki son gelişmeleri değerlendirdi.

CRI Türk’ün aktardığına göre konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 27’nci dönem 4’üncü yasama yılı açılış töreninde yaptığı konuşmaya değinen Özçelik, “Erdoğan konuşmasında dikkat çekici bir ifade kullandı. ‘İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan yeni dünya düzeni çöktü.’ dedi ve bunun gerekçelerini anlattı. Bu açıklama önemliydi. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yönettiği bir dünyanın çöktüğü anlamına geliyordu. Bu çerçevede dünyadaki ve bölgemizdeki gelişmelere bakarsak en çok tartışılan konuların başında Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerilim geliyor. Bu gerilim Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarına saldırmasıyla başlamıştı. Ermenistan, Azerbaycan topraklarının çok önemli bir kısmını 27 yıldır işgal altında tutuyordu. Bu çerçevede Türk televizyonlarında ve dünyadan çeşitli yorumlar yapılıyor. Rusya ve İran’ın Ermenistan’a destek verdiği gibi değerlendirmeler yapılıyor. Burada Azerbaycan ve Türkiye’nin yalnızlaştırılması politikası adına İran ile Rusya kışkırtması yapılıyor. Bunların bir kısmı iyi niyetle yanlış bildiği için, bir kısmı da bilinçli yapıyor. Yanlış bilenler yıllar önceki dengelere takılıp kalmışlar. Evet, eskiden Rusya-İran-Ermenistan ittifakı bir yanda ABD-Türkiye-Azerbaycan karşı taraftaydı. Kafkaslardaki bölünme bu şekilde cereyan ediyordu. Şimdiki ittifaklara baktığımızda Ermenistan, ABD ile yalnız kalmış durumda. Onun karşısında ise Türkiye-Azerbaycan-İran-Rusya belli bir dayanışma içerisinde bulunuyorlar. Rusya, Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarında ilerlemesine karşı çıksaydı Azerbaycan herhalde bu adar hızlı şekilde kaybettikleri toprakları ele geçiremezdi. Bir anlamda Azerbaycan’ın topraklarını geri almasına göz yumuyor hatta el atından destekliyor.” dedi.

Yevgeniy Viktoroviç Prigojin’den Aydınlık’a açıklama

Rusya’nın tavrı açsından dikkat çekici bir gelişmeden de bahseden Özçelik, “Rus özel güvenlik şirketi Wagner”in sahibi olduğu iddia edilen Petersburglu iş insanı Yevgeniy Viktoroviç Prigojin, Aydınlık gazetesine yazılı açıklamada bulundu. Prigojin açıklamasında ‘Türkler, Ermenistan sınırını geçmedikleri sürece, hukuki olarak Karabağ çatışmasına müdahil olma hakkına tam anlamıyla sahiptir. Ermenistan ve Azerbaycan, uzun seneler Dağlık Karabağ’daki çatışmaları durdurma imkânını buldular, öyle ki Rusya onları anlaşma masasına oturtmuştu. 2018 Turuncu devriminin ardından yani Paşinyan’ın iktidara gelmesiyle, çok yüksek sayıda Amerikan NGO’su Ermenistan topraklarında boy gösterdi. Sorunun özü burada yatıyor. Çatışmayı Amerikalılar kışkırtıyor.’ dedi ve çok net bir açıklama yapıyor. Rusya’nın tavrını da bir anlamda açıklıyor. Prigojin devam eden açıklamasında da ‘Eğer Türklerin tavrından bahsedecek olursak, yönetiminin ne kadar hızlı ve net kararlar aldığına ancak imrenebiliriz. Ben, şu an Erdoğan’ı ciddi şekilde eleştirecek bir neden olduğunu düşünmüyorum. Zira saldırgan bir tutum olarak gözükmüyor, ne yapıyorsa halkının milli çıkarları dâhilinde yapıyor. O halde tam hakka sahip demektir.’ diyor. Azerbaycan ile Rusya arasında sorun olmadığını gösteren bir başka gelişme daha var. Azerbaycan’ın Moskova Büyükelçisi Polad Bülbüloğlu da bir açıklama yaptı ve Ermenistan’ın Türkiye ile Rusya’yı karşı karşıya getirmeye çalıştığını ve buna yönelik kışkırtmalar yaptığını söyledi. Azerbaycan büyükelçisi bunu söylüyorsa, Rusya’nın Ermenistan’a destek verdiği iddiaları da çürümüş oluyor.” diye konuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *