Çin, “Doğu Türkistan’da binlerce cami yıkıldı” haberini yalanladı

Çin, “Doğu Türkistan’da binlerce cami yıkıldı” haberini yalanladı

Çin Dışişleri Bakanlığı, Avustralya merkezli düşünce kuruluşunun (ASPI) Doğu Türkistan genelinde 2017’den bu yana binlerce caminin yıkıldığı yönündeki raporunu yalanlayarak, bölgede 24 bin cami olduğunu öne sürdü.

Avustralya Stratejik Siyaset Enstitüsü (ASPI) cuma günü, Doğu Türkistan’daki yaklaşık 16 bin caminin, Çin hükümet politikaları kapsamında 2017’den bu yana yıkıldığını veya ağır hasar gördüğünü belirten bir rapor yayınladı.

Euronews’un haberine göre, uydu görüntülerinin analiz edilerek yapıldığı aylar süren çalışmada, 8 bin 500 caminin tamamen ortadan kaldırıldığı, 16 bin caminin ise ya kısmen yıkıldığı ya da hasar gördüğü belirtilmişti.

Aynı raporda Çin yönetiminin bölgedeki türbe, mezarlık ve diğer dini mekanların yüzde 30’unu ortadan kaldırdığı kayda geçirilmişti. İlaveten bazı camilerin kafe, bar ve umumi tuvalete dönüştürüldüğü bilgisi de yer aldı.

Raporu değerlendiren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, “İftira niteliğindeki söylentilerden başka bir şey değil” ifadesini kullandı. Reuters’ın haberine göre sözcü, ASPI’nin ‘Çin’e karşı uydurulan yalanlara destek karşılığında yabancı fonlar aldığını’ iddia etti.

“Rakamlara baktığımızda, Sincan’da (Doğu Türkistan) 24 binden fazla cami var ve bu sayı ABD’deki cami sayısından on kat daha fazla.” diyen Wang, “Bu, Sincan’da her 530 Müslüman için bir cami demek. Bu da kişi başına düşen cami sayısının birçok Müslüman ülkeden daha fazla olduğu anlamına geliyor.” diye konuştu.

Hafta içinde peş peşe iki ayrı rapor yayımlayan ASPI, önce Çin Komünist Partisi yönetiminin 2017’den bu yana Doğu Türkistan genelinde yüzlerce toplama kampı inşa ettiğini bildirmiş ardından da yine uydu görüntülerini kullanarak, Doğu Türkistan’daki binlerce cami ve türbenin yok edildiğini aktarmıştı.

Pekin yönetimi toplama kamplarını ‘yeniden eğitim merkezi’ olarak tanımlarken uluslararası kamuoyu burada 3 milyon civarında Uygur ve diğer Türki azınlıklara mensup kişilerin asimilasyona tabi tutulduğunu belirtiyor. Birleşmiş Milletler ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de bu tesislerin toplama kampı olduğunu bildirmişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *