Ortaylı: ‘Türk milliyetçiliğini kasaba milliyetçiliğine çevirdiler’

Ortaylı: ‘Türk milliyetçiliğini kasaba milliyetçiliğine çevirdiler’

Cumhuriyet gazetesine konuşan Prof. İlber Ortaylı, “Türkiye’de birtakım etnik gruplar çıkıyor. Bunlar eskiden çıkmamış kendini ihmal etmiş… Bana kalırsa bunların İslamlıkları da solculukları da tamamen bir örtü.” dedi.

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu ve Mustafa Balbay’ın sorularını yanıtlayan İlber Ortaylı, Türk milliyetçiliğinin kasaba milliyetçiliğine evrildiğini söyledi.

Kasabaya mahkum olan milliyetçiliğin gelişmesinin mümkün olmadığını söyleyen Ortaylı, “Türkiye’de birtakım etnik gruplar çıkıyor. Bunlar eskiden çıkmamış kendini ihmal etmiş… Bana kalırsa bunların İslamlıkları da solculukları da tamamen bir örtü. Ortama uyuyorlar, milliyetçilik yapıyorlar” dedi.

İlber Ortaylı şöyle dedi:

“İçeride azınlıklara karşı sevimsiz tavırlar takındıkları bir gerçek. Bu arada Nihal Atsız, Orhan Şaik gibi laik yapılı, dinle tarikatla ilgisi olmayan adamların elinden çıkıyor, İslamcıların arasına kaymaya başlıyor. Yani kasabalılaşıyor. Bugünkü Türk milliyetçiliği fevkalade kasabalı milliyetçiliktir. Albay Türkeş de daha başka kaynaktan gelmesine rağmen realiteyi kabul etti. Bunlar normal gelişmeler gibi görülüyor fakat Türk milliyetçiliği kasabaya mahkûm oldu. O bakımdan bugün için gelişmesi mümkün değil. Türk kasabası öncülüğü taa Evliya Çelebi devrindedir. Üretim gücü yok, tahsil müesseseleri kurumuş, 17’nci asırda kimse kasabada yetişememiş, okulların açılması 19’ncu asır…

Türkiye’de birtakım etnik gruplar çıkıyor. Bunlar eskiden çıkmamış kendini ihmal etmiş… Bana kalırsa bunların İslamlıkları da solculukları da tamamen bir örtü. Ortama uyuyorlar, milliyetçilik yapıyorlar. Bunun siyasi ayakta tartışmaları var… Sünni grubun içinde, laik geçinen grubun içinde etkileri var. Dinle alakaları yok, milliyetçilik yapıyorlar. Kimliklerin birbirini tanıyarak, saygı duyarak gelişeceği bir hareketin bugünkü ortamda gelişmesi mümkün değil. Çok zor…”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *