Belarus’ta meydanlara dikenli tel çekildi

Belarus’ta meydanlara dikenli tel çekildi

Belarus’un başkenti Minsk’te yeni bir gösteriye hazırlanan ve Devlet Başkanı Lukaşenko’nun istifasını isteyen muhalifleri polis kesici tellerle durdurarak yaklaşık 250’ye yakın kişiyi gözaltına aldı.

Minsk’in farklı mahallelerinde düzenlenen ve 36’ıncı gününe giren protestolara polis “sert” müdahale etti.

Polis, göstericilerin bir diğer toplanma merkezi olan Oktyabrskaya Meydanı’nı da dikenli tellerle çevirdi ve sivil girişine izin vermedi. Reuters’e konuşan görgü tanıkları polisin rastgele bir biçimde kalabalığa dalarak bazı kişileri gözaltına aldığını ve gözaltı esnasında güvenlik ekiplerinin şiddet uyguladığını söyledi.

Belarus İçişleri Bakanlığı görevlisi Olga Chemodanova çıkan olaylar hakkında açıklama yaparak, gösterilerin izinsiz yapıldığını ve bu sebeple de polisin müdahale etmek zorunda kaldığını duyurdu.

Gösteriler 36’ıncı gününde, cumartesi akşamı 114 kişi gözaltına alındı

Cumartesi akşamı düzenlenen gösterilerde 99’u Minsk’te olmak üzere ülke genelinde toplamda 114 kişi gözaltına alınmıştı. Yaklaşık 10 bin muhalif kadının katıldığı gösterilerde ülkeyi 26 yıldır yöneten Devlet Başkanı Alexander Lukashenko’nun istifası istenmiş, seçmenler geçtiğimiz günlerde tutuklanan muhalif Kooordinasyon Konseyi üyesi Maria Kolesnikova lehine sloganlar atmıştı.

Eski Sovyet ülkesi Belarus’ta 9 Ağustos’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra başlayan protestolar 36’ıncı gününde ve hız kesmeden devam ediyor. Muhalif seçmenler sandıklarda hile yapıldığını savunarak oyların yüzde 80’ini aldığını iddia eden ve altıncı kez seçildiğini söyleyen Lukashenko’yu istifaya çağırıyor.

Muhalifler arasında Tikhanovskaya, Tsepkalo ve Maria Kolesnikova’nın ismi ön plana çıkıyor

Belarus’taki muhalif hareket ve sokak protestolarında üç kişinin ismi ön plana çıkıyor. Lukaşenko’nun seçimlerdeki en büyük rakibi Svetlana Tikhanovskaya ve bir diğer muhalif isim Veronika Tsepkalo güvenlik gerekçesiyle ülkeyi terk etmişti.

Ancak Almanya’da 12 yıl yaşadıktan sonra ülkesine dönen muhalif siyasi Maria Kolesnikova, güvenlik güçleri tarafından geçtiğimiz günlerde Ukrayna’ya dınır dışı edilmek istendi. Pasaportunu yırtan ve ülkeyi terk etmeyi reddeden Kolesnikova başkent Minsk’te “ülkeyi bölmek” suçlamasıya tutuklandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *