AB’den Türkiye’ye Doğu Akdeniz Uyarısı

AB’den Türkiye’ye Doğu Akdeniz Uyarısı

Türkiye’nin yeni sondaj planının Güney Kıbrıs ve Mısır tarafından hak iddia edilen sınırlar içinde kaldığını ve gerilimi tırmandırdığını savunan Borrell, Türkiye’nin faaliyetlerini derhal durdurması ve taraflar arasında diyalog kurulması çağrısı yaptı.

Avrupa Birliği (AB) Dış Politika Şefi Joseph Borrell, ‘‘Bu hamle diyaloğun ve müzakerelerin başlamasıyla gerilimin derhal azaltılması çabalarına ters düşmektedir’’ dedi.

Türk Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı Doğu Akdeniz’de yeni NAVTEX ilan etti. Buna göre Yavuz gemisinin Akdeniz’in doğusundaki doğalgaz arama çalışmalarının süresi 15 Eylül tarihine kadar uzatıldı. Yavuz gemisiyle beraber Ertuğrul Bey, Osman Bey ve Orhan Bey isimli gemilerin de çalışmaya katılacağı bilgisi NAVTEX’te yer aldı.

Açıklamada ‘‘Çalışma gemilerine açık geçilmesi, çalışma sahasına girilmemesi şiddetle tavsiye olunur’’ denildi.

Milli Savunma Bakanlığı tarafındansa ‘‘Akdeniz Kalkanı Harekatına katılan TCG KEMALREİS fırkateyni Akdeniz’de Kıbrıs Adası doğusunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sahil güvenlik gemileriyle deniz eğitimlerini müteakip BARBAROS HAYRETTİN PAŞA araştırma gemimize refakat etmektedir’’ açıklaması yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Cumartesi günü yaptığı açıklamada Doğu Akdeniz’de gerilimle ilgili sert mesajlar vermişti. Erdoğan, “Türkiye’yi ince bir siyasetle güneyindeki enerji kaynaklarının dışında bırakanlar Doğu Akdeniz’de bunu başaramayacaklardır. Kıta sahanlığımızda haydutluğa asla boyun eğmeyeceğiz’’ demişti.

(Amerika’nın Sesi)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *