Şaşırtmayan ihanet: BAE-İsrail anlaşması duyuruldu

Şaşırtmayan ihanet: BAE-İsrail anlaşması duyuruldu

ABD Başkanı Trump, İsrail ve BAE ikili ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi için anlaşmaya vardığını duyurdu. Trump, İsrail ve BAE arasındaki anlaşmanın isminin ‘İbrahim Anlaşması’ (the Abraham Accord) olduğunu söyledi.

-BAE’den yapılan açıklamada, İsrail ile ikili ilişkilerin tesisi için ortak bir yol haritası belirleme konusunda anlaşıldığı belirtildi.

-Netanyahu, İsrail ile BAE arasındaki normalleştirme anlaşmasını tarihi bir adım olarak değerlendirdi.

-Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) İsrail ile normalleşme anlaşmasına tepkiler çığ gibi büyüdü.

-Filistin, BAE-İsrail normalleşme anlaşmasına tepki için Abu Dabi’deki büyükelçisini geri çekti.

REUTERS: İLHAK PLANINI ASKIYA ALMA KARŞILIĞINDA

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail ve BAE ikili ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi için anlaşmaya vardığını duyurdu. İsrail ve BAE’nin ikili ilişkilerin tamamen normalleştirilmesi için anlaşmaya vardığını duyuran Trump, “İsrail ile BAE arasındaki barış anlaşması büyük bir ilerleme. Şimdi bölgede benzer anlaşmaların gerçekleşeceğini umuyorum” dedi.

Reuters Ajansı, üst düzey Beyaz Saray yetkililerinden aldığı bilgiye göre, anlaşma İsrail’in Batı Şeria’daki ilhak planlarını askıya alması karşılığında BAE ile ilişkilerinin tam normalleşmesini öngörüyor.

ANLAŞMANIN ADI “İBRAHİM” 

Öte yandan Trump, İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki anlaşmanın isminin ‘İbrahim Anlaşması’ (the Abraham Accord) olduğunu söyledi. İsrail ve BAE’den heyetlerin gelecek haftalarda bir araya gelerek farklı alanlarda ikili anlaşmalar imzalayacakları açıklandı.

NETANYAHU: TARİHİ ANLAŞMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD’nin arabuluculuğunda Tel Aviv ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki normalleşme anlaşmasını tarihi bir adım olarak değerlendirdi.

Netanyahu sosyal medya hesabından BAE ile İsrail arasında varılan anlaşmayı duyuran ABD Başkanı Donald Trump’ın twitini alıntılayarak, “Bu tarihi bir gün” değerlendirmesi yaptı.

Netanyahu ayrıca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yerel saat ile 20:00’de geniş bir açıklama yapacağını kaydetti.

Öte yandan İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN’ın haberine göre, bugün düzenlenen bir toplantıdan beklenmedik bir şekilde ayrılan Netanyahu, döndükten sonra “Daha sonra ayrılma sebebini öğreneceksiniz.” dediği belirtildi.

KAN’ın haberinde Netanyahu’nun 1 Temmuz’da gerçekleştirilmesi planlanan işgal altındaki Batı Şeria’nın bazı kısımlarını ilhak planını BAE ile barış anlaşmasını imzalamak amacıyla ertelediğine dikkat çekildi.

BAE, 1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından İsrail ile barış anlaşmasını imzalayan 3’üncü Arap ülkesi oldu.

BAE: ORTAK BİR YOL HARİTASI BELİRLENECEK

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ABD’nin arabuluculuğunda İsrail ile BAE arasındaki normalleşme anlaşması için “ortak bir yol haritası belirleme konusunda anlaşıldığını” açıkladı.

BAE resmi haber ajansı WAM’ın haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump’un, İsrail ile BAE arasındaki ilişkilerin normalleşeceği yönündeki açıklamasının Abu Dabi yönetimi tarafından doğrulandığı duyuruldu.

Haberde, İsrail ile ikili ilişkilerin tesisi için “ortak bir yol haritası” belirleme konusunda anlaşıldığı belirtilirken, İsrail ve BAE yetkililerinin ilerleyen haftalarda bir araya gelerek farklı alanlarda ikili anlaşmalar imzalayacağı ifade edildi.

BAE, 1979’da Mısır’ın, 1994’te de Ürdün’ün ardından İsrail ile normalleşme anlaşmasını imzalayan 3’üncü Arap ülkesi oldu.

BAE’Lİ BAKAN “İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM ŞANSINI KORUMAK” İÇİN İSRAİL’LE NORMALLEŞİLDİĞİNİ SAVUNDU

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş, ülkesinin ABD’nin ara buluculuğunda İsrail ile normalleşme adımını “iki devletli çözüm şansını korumak” için attığını savundu.

Gargaş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “BAE, cesur bir girişimle İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi konusundaki kararını iki devletli çözüm şansını korumak için kullanıyor.” ifadelerine yer verdi.

Filistin ve İsrail arasındaki barış müzakerelerinin devam etmesi çağrısında bulunan Gargaş, ülkesinin “bölgede güvenliği ve istikrarı sağlamak için dostlarıyla çalışmaya bağlı olduğunu” vurguladı.

“Bugün İsrail’in Filistin topraklarının ilhakını dondurmasının barışı yeniden canlandırmak için yeni bir fırsat olması için çalışıyoruz.” ifadelerini kullanan Gargaş, İsrail’in “ilhak kararını dondurmasının bölge ve dünya halklarının geleceği için büyük bir kazanç ve başarı” olduğunu ifade etti.

FİLİSTİN, ABU DABİ’DEKİ BÜYÜKELÇİSİNİ GERİ ÇEKTİ

Filistin, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) İsrail ile normalleşme anlaşmasına tepki için Abu Dabi’deki büyükelçisini geri çekti.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “ABD, İsrail ve BAE’den yapılan İsrail-BAE normalleşme açıklamasının ardından Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın talimatları doğrultusunda, Filistin’in Abu Dabi Büyükelçisi derhal geri çekildi.” ifadeleri kullanıldı.

Filistin Yönetimi daha önceki açıklamasında BAE’nin İsrail ile anlaşmasını, Kudüs, Mescid-i Aksa ve Filistin davasına ihanet olarak değerlendirerek, tepki göstermişti.

GANTZ, ARAP ÜLKELERİNİ BAE’Yİ ÖRNEK ALMAYA ÇAĞIRDI

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Abu Dabi ile Tel Aviv arasındaki normalleşme anlaşmasına işaret ederek Arap ülkelerini BAE’yi örnek almaya çağırdı.

Bakan Gantz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, BAE ile ülkesi arasındaki söz konusu anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, diğer Arap ülkelerini de BAE’yi örnek alarak İsrail’le diplomatik ilişkileri geliştirmeleri çağrısında bulundu.

Anlaşmanın bölgesel kalkınma ve istikrara önem veren bölge ülkeleri arasındaki ittifakı ifade ettiğini ileri süren Gantz, İsrail’in komşularıyla sonsuza dek barış içinde olmayı arzu ettiğini belirtti.

İSRAİL’DE ANLAŞMAYA VERİLEN TEPKİLER

İsrail’in Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, Yeni Sağ Partisi lideri Naftali Bennett, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Batı Şeria’nın bir kısmında İsrail’in egemenliğini uygulama fırsatını zayi ettiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Netanyahu’nun Ürdün Vadisi, Ma’ale Adumim, Beit-İl ve Batı Şeria’daki diğer yerleşim yerlerinde İsrail egemenliğini uygulama fırsatını kaçırmış olması üzücü.”

İsrail Kamu Yayın Kuruluşunun (KAN) haberine göre ise, Batı Şeria’nın kuzeyindeki Yahudi yerleşim birimleri başkanı Yossi Dagan da Netanyahu’nun, İsrail’i asla tehdit edemeyecek uzak bir ülkeyle (BAE) bir kağıt parçası karşılığında egemenliği sattığını ifade etti.

Beit-İl Yerleşim Birimi Konsey Başkanı Shai Alon ise BAE-İsrail normalleşme anlaşmasıyla ilgili “Bugün imzalanan anlaşmalar, üzerine yazıldığı kağıtlara değmez. Bizi sattılar.” değerlendirmesini yaptı.

Goş Atsiyon Yahudi yerleşim birimi Belediye Başkanı Shlomo Neiman da söz konusu anlaşmayı reddettiğini dile getirerek, “Bu anlaşma Batı Şeria yerleşimlerinin ilhakının ertelenmesine karşılık olursa, bu çok tehlikeli olur.” ifadelerini kullandı.

NETANYAHU İLHAK PLANINI GEÇİCİ OLARAK ASKIYA ALDIĞINI AÇIKLAMIŞTI

Netanyahu, anlaşmaya ilişkin Batı Kudüs’teki başbakanlık ofisinde düzenlediği basın toplantısında, BAE ile “barışa karşılık barış” esası üzerine anlaşmaya vardıklarını, bu anlaşmanın, ticaret, turizm ve havacılık alanlarını kapsadığını açıklamıştı.

ABD ile tam koordineli bir şekilde ilhak planının devam edeceğine vurgu yapan Netanyahu, “İlhak planımızda herhangi bir değişiklik yoktur.” demişti.

Netanyahu, ilhak planının iptal edilmediğine dikkati çekerek, “ABD Başkanı Donald Trump’ın, ilhak planını geçici olarak askıya alma talebini kabul ettim.” ifadelerini kullanmıştı.

LİBYA’DAN BAE-İSRAİL ANLAŞMASINA TEPKİ: “ŞAŞIRTMAYAN BİR İHANET”

Libya Başkanlık Konseyi Üyesi Muhammed Amari Zayid, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) İsrail ile ilişkileri normalleşme konusunda anlaşmaya varmasını “şaşırtmayan bir ihanet” olarak değerlendirdi.

Zayid, El-Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, BAE-İsrail anlaşması için, “BAE devletçiğinin şaşırtmayan bir ihanetidir. Libya, Suriye ve Yemen’de sürdürdüğü yıkıcı rol ile Katar, Filistin ve bölgenin özgür halklarına ambargo uygulamasının doğal bir sonucudur.” ifadelerini kullandı.

BAE’nin bu adımını “ümmetin sırtına vurduğu başka bir hançer” olarak nitelendiren Zayid, “BAE’nin bu siyaseti sonucu İslam ümmetinin son dönemde verdiği kayıplar, Siyonist rejimin son 50 yılda öldürdüğü ve yurtlarından ettiklerinden katbekat daha fazladır.” dedi.

Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’in en önde gelen mali, siyasi ve askeri destekçisi durumundaki BAE, Hafter saflarında savaşmaları için bu ülkeye Rus güvenlik şirketi Wagner’e bağlı binlerce paralı savaşçının yanı sıra Suriyeli savaşçılar ve Sudanlı Cancavid milisleri sevk etmişti.

ABBAS VE HENİYYE, İSRAİL-BAE ANLAŞMASINI GÖRÜŞTÜ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) İsrail ile imzaladığı normalleşme anlaşmasını görüştü.

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Heniyye, Abbas ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Taraflar görüşmede, İsrail-BAE anlaşmasını açık bir şekilde reddetti ve söz konusu anlaşmanın Filistin halkını bağlayıcı olmadığını vurguladı.

Filistin halkının tamamının İsrail’le normalleşmeye karşı olduğunu vurgulayan Heniyye ve Abbas, “Hiç kimsenin Filistin’i, Kudüs’ü, Mescid-i Aksa’yı ve şehitleri İsrail’le normalleşmede köprü olarak kullanmasına izin verilmeyeceğini” belirtti.

Heniyye ve Abbas, bu anlaşmanın yansımalarıyla ilgili olarak temas halinde kalma ve ortak hareket etme konusunda mutabık kaldı.

İsrail medyası BAE anlaşmasına zemin hazırlayan ara bulucuları açıkladı

MESCİD-İ AKSA İMAMI SABRİ’DEN İSRAİL-BAE ANLAŞMASINA TEPKİ

Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh İkrime Sabri, Mescid-i Aksa’nın kutsiyetine halel getiren hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini bildirdi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile İsrail arasında imzalanan “normalleşme anlaşması”yla ilgili AA muhabirine konuşan Sabri, Mescid-i Aksa’nın sadece Müslümanlara ait olduğunu, diğer dinlerin bu mescitle bir bağının olmadığını belirtti.

“Mescid-i Aksa’nın kutsallığına halel getiren hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceğiz.” diyen Sabri, “BAE’nin ya da başkalarının İsrail ile normalleşmesi yeni bir şey değil. Bu daha önce gizli yapılıyordu şimdi aleni oldu.” ifadesini kullandı.

Tüm bu siyasi hamlelerin arkasında ABD’nin olduğunu dile getiren Sabri, “Meşru hakkımız kıyamete kadar bakidir. Hiçbir şekilde ABD’ye teslim olmayacağız. Müslümanların kimsenin vesayetine ihtiyacı yok.” diye konuştu.

HAMAS VE İSLAMİ CİHAD LİDERLERİ, İSRAİL-BAE ANLAŞMASINI GÖRÜŞTÜ

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad en-Nehhale, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) İsrail ile imzaladığı normalleşme anlaşmasının ulusal, Arap ve İslami hakları çiğnediğini belirtti.

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamaya göre, Heniyye ve Nehhale söz konusu anlaşmayla ilgili olarak telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Açıklamada, Heniyye ve Nehhale’nin, BAE’nin attığı adımı reddettiği ve bunu ulusal, Arap ve İslami hakların çiğnenmesi olarak gördüğü kaydedildi.

Söz konusu anlaşmadan geri dönülmesi gerektiğini ifade eden iki yetkilinin, Hamas ve İslami Cihad arasında teması sürdürme ve Filistinlilerle her alanda ortak hareket etme konusunda görüş birliğine vardığı bildirildi.

(MİLLİYET)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *