Ayasofya’ya ataması yapılan imamlar

Ayasofya’ya ataması yapılan imamlar

Tarihi yapının Başimamlığına Kurra Hafız Prof. Dr. Mehmet Boynukalın atanırken, bir imamı Hafız Ferruh Muştuer, bir diğer imamı ise Bünyamin Topçuoğlu oldu.

Mehmet Boynukalın, İslam hukuku profesörü

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Ayasofya camiine ataması yapılan Başimam Kurra Hafız Prof. Dr. Mehmet Boynukalın, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi.

İstanbul’da 1971 yılında doğan Boynukalın, 1992’de el-Ezher Üniversitesi’nden mezun oldu. 1995’te Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Hukuku Anabilim Dalı’nda yüksek lisans tezini tamamlayan, “Fıkıh Usulünde Yenilenme İhtiyacı ve Ortaya Çıkardığı Tartışmalar” başlıklı teziyle 1999’da İslam hukuku doktoru olan Boynukalın, 2000-2001 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığınca yürütülen tefsir projesinde uzman olarak çalıştı.

Bu sırada İmam Maturidi’nin meşhur tefsiri “Te’vilatu’l-Kuran” adlı eserin ilmi neşir projesinde yer alan Boynukalın, 2001-2006 yılları arasında İngiltere’de bilimsel araştırmalarını sürdürdü.

Prof. Dr. Boynukalın, 2006-2011 yılları arasında Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi’nde (İSAM) İslam hukuku dalında araştırma uzmanı ve İslam ansiklopedisi ilim heyeti üyesi olarak görev yaptı. 2011’de İslam hukuku doçenti olan ve 2018’de de profesör ünvanı alan Boynukalın’ın, Hanefi Mezhebi’nin kurucu imamlarından İmam Muhammed eş-Şeybani’ye ait, mezhebin temel eseri el-Asl’ın ilmi neşrini gerçekleştirmesinin yanı sıra telif ettiği çok sayıda Türkçe ve Arapça kitap, makale ve ansiklopedi maddesi bulunuyor.

Arapça ve İngilizce bilen Prof. Dr. Mehmet Boynukalın hıfzını ve kıraat ilmi tahsilini Dülgerzade Camisi İmam Hatibi Merhum Rizeli Kurra Hafız İbrahim Gündoğar Hocaefendi’de tamamladı. Boynukalın, evli ve dört çocuk babası.

Hafız Ferruh Muştuer, Kur’an okuma yarışması birincisi

Ayasofya-i Kebir Camii’nin bir diğer imamı Hafız Ferruh Muştuer ise 1971’de yılında Kütahya’da doğdu. Hafızlık ve lise tahsilini Kütahya’da tamamladıktan sonra 1996’da Tavşanlı ilçesinde müezzin kayyım olarak göreve başlayan Muştuer, 2006-2010 yılları arasında Avusturya’da uzun dönem din görevlisi olarak hizmet verdi.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu olan, 2013’te İstanbul Eminönü Yeni Cami’ye imam hatip olarak atanan Muştuer, 2015’te Kuveyt’de düzenlenen Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’nda dünya birincisi oldu. Muştuer, evli ve üç çocuk babası.

Fatih camii imamı Bünyamin Topçuoğlu

Erzurum’da 1980’de doğan Hafız Bünyamin Topçuoğlu da Haseki Abdurrahman Gürses Eğitim Merkezi’nin kıraat bölümünü bitirdi. İstanbul İlahiyat Fakültesi mezunu olan Hafız Topçuoğlu, 6 yıl Fatih Camisi imam hatipliğini yaptı.

Evli ve 3 çocuk babası olan Topçuoğlu’nun Kur’an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması’nda 3 kere Türkiye, bir kere de dünya birinciliği bulunuyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *