İsrail’e ihracat coştu!

İsrail’e ihracat coştu!

İhracat sıralamasında 17. sıradan 9. sıraya kadar yükselen İsrail-Türkiye ekonomik ilişkilerinde ithalat kaleminde de büyük bir artış yaşandı.

 

Türkiye’nin ihracatında lokomotif sektör olan otomotivde, en büyük pazar olan AB’ye dış satım Haziran’da geçen yıla göre yüzde 17 geriledi. Buna mukabil, İsrail’e yapılan ihracat geçen yıla göre yüzde 137 arttı. Mısır’a dış satımda yüzde 131, Brezilya’ya yüzde 399, ABD’ye ise yüzde 14,22 artış yaşandı.

30 milyon dolardan 73 milyon dolara fırladı

Milli Gazete’nin aktardığına göre, İsrail’e dış satım yüzde 137 artarak 30 milyon 945 bin dolardan 73 milyon 322 bin dolara ulaştı. Haziran’da Avrupa ülkelerinden Belçika’ya yapılan ihracatta da ciddi artış oldu. Bu ülkeye dış satım yüzde 35,12 yükselişle 68 milyon 488 bin dolardan 92 milyon 541 bin dolara geldi. Geçen yıl Haziran’da Mısır’a 22 milyon 806 bin dolar ihracat yapan sektör temsilcilerinin dış satımı, bu yılın aynı ayında yüzde 131,36 artışla 52 milyon 766 bin dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) kayıtlarından derlenen bilgilere göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle özellikle Nisan ve Mayıs’ta düşen otomotiv sektörünün ihracat rakamları Haziran’da yükselişe geçti. Haziran’da 2 milyar 16 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren sektörün ilk 6 aylık dış satımı ise 10 milyar 793 milyon 833 bin dolar oldu. Geçen ay en fazla ihracat 1 milyar 456 milyon 823 bin dolarla Avrupa ülkelerine gerçekleştirildi. Bu ülkelere dış satımda 2019’un Haziran ayına göre yüzde 16,92 gerileme görüldü. Özellikle Amerika, Afrika ve Orta Doğu ülkelerine ihracatta ise artışlar yaşandı. ABD’ye Haziran’da yapılan ihracat yüzde 14,22 artışla 69 milyon 597 bin dolardan 79 milyon 491 bin dolara yükseldi.

GDO’suz pamuğun yüzde 80’i Türkiye’de

Dünyadaki GDO’suz pamuğun yüzde 80’ine yakınını üreten Türkiye’nin pamuktaki gerilemenin önüne geçmesi ve dünya markası olması için aciliyeti ve etki gücü yüksek “10 politika önerisine” de raporda yer verildi. Öneriler arasında, pamuğun stratejik ürün olması, verimle birlikte kaliteyi ve sürdürülebilirliği önceleyen, pamuğu alternatif ürünlere ve fiyat dalgalanmalarına karşı koruyacak bir destekleme sistemi oluşturulması, çiftçilerin; sulama, gübreleme, ilaçlama ve hasat konularında eğitilmesi ve bütün süreçlerde bilgilendirilmesi, üretim, hasat ve çırçırlama süreçlerinin modernize edilmesi, organik ve iyi pamuk üretiminin yaygınlaştırılması gibi konular yer aldı.

Gece Gazze’ye bomba, gündüz Mescid-i Aksa’ya baskın

İsrail savaş uçakları dün gece yarısı, abluka altındaki Gazze Şeridi’nin doğusunda bulunan bazı tarım arazilerine hava saldırısı düzenledi. İşgalci İsrail polisinin eşlik ettiği çok sayıda azgın Yahudi ise sabah saatlerinde, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa’nın avlusuna girdi.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, yaptığı açıklamada, İsrail polisi korumasındaki 70 azgın Yahudi’nin Mescid-i Aksa’nın güneybatısında bulunan El-Meğaribe (Fas) Kapısı’ndan Harem-i Şerif’e girerek baskın düzenlediğini belirtti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *