Kurtulmuş: Pompeo’nun açıklamaları rencide edici

Kurtulmuş: Pompeo’nun açıklamaları rencide edici

Kurtulmuş, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Ayasofya’ya yönelik açıklamalarına ilişkin olarak “üstten bir üslupla ders verir gibi eğer bunları yaparsanız ilişkimiz düzelir anlamına gelen sözler söylemiştir ki bunlar asla kabul edilemez.” dedi.

Kurtulmuş, 30 yerel televizyonda yayımlanan “Anadolu Soruyor Programı”nın canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Ayasofya’nın ibadete açılmasına yönelik tartışmalara ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, “Ayasofya’nın statüsünün ne olacağı konusu hiçbir yabancı ülkeyi ve hiçbir yabancıyı ilgilendirmez. Bu doğrudan doğruya Türkiye Cumhuriyeti devletinin egemenlik hakkıdır ve aziz milletimizin vereceği bir karardır. Millet adına ülkeyi yönetenlerin vereceği bir karardır. Bugün de yürütmedeki bu uygulamaya karşı açılmış olan bir dava Danıştay’da görülecek, bağımsız Türk yargısı bu konuda kararını verecektir. Nihayetinde sözde kararda Türkiye’nindir bir kere herkesin bu anlamda hakkını, haddini ve durması gereken yeri bilmesi lazım.” diye konuştu.

Kurtulmuş, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Ayasofya’ya yönelik açıklamalarına ilişkin, “Sayın Pompeo’nun basına düşen açıklamasında fevkalade rencide edici cümleler de vardır. Sanki Türkiye’de var olan bizden önceki yani Osmanlı’dan önceki Türkler’in Anadolu’daki varlığından önceki Selçuklulardan önceki kültürel varlıkları sanki korumakta zorlanıyormuş ya da korumuyormuş bunlara sahip çıkmıyormuş gibi bir imajla üstten bir üslupla ders verir gibi eğer bunları yaparsanız ilişkimiz düzelir anlamına gelen sözler söylemiştir ki bunlar asla kabul edilemez.” ifadelerini kullandı.

“Herkesin haddini bilmesi lazım”

Türkiye’nin var olan bütün kültürel mirasına sahip çıktıklarını belirten Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir kere herkesin haddini bilmesi lazım. Amerika’da 2 siyahiye müsamaha gösteremeyenlerin onları içselleştiremeyenlerin kalkıp da Türkiye’ye kültür konusunda ders vermeye hakları yoktur. Bu anlamda Ayasofya meselesi Türkiye’nin egemenlik meselesidir, egemenlik hakkıdır. Nasıl Türkiye bu konuda karar verecekse karar verir. Bir de tabii milletin beklentileri var, şu anda kamuoyu yoklamaları gösteriyor ki sadece AK Parti tabanı değil AK Parti tabanının yüzde 90’lara varan kısmı MHP ve İYİ Parti tabanının çok çok büyük bir kısmı aynı şekilde. Hatta CHP ve HDP tabanının çok büyük bir kısmı önemli bir kısmı Ayasofya’nın ibadete açılması konusunda hemfikirdir.

Burada bir toplumsal bir talep var. Ayasofya’nın günün şartları içerisinde tekrar yeniden ibadete açılmasını sağlamak mümkündür. Bu şu anlama gelmiyor yani orada var olan Hristiyanlığa ait eserlerin, şimdiye kadar gözümüz gibi baktığımız o eserlerin bundan sonra da bir şekilde korunmayacağı anlamına gelmiyor, tam tersine onları da koruyarak Ayasofya’nın ibadete açılmasının artık vakti gelmiştir diye düşünüyorum. İnşallah bugün Danıştay’dan bu yönde bir karar çıkar ve uygulamayı ortaya koymuş oluruz.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *