Erdoğan: “Hafter her an sürecin dışına atılabilir”

Erdoğan: “Hafter her an sürecin dışına atılabilir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libya’da ABD-Türkiye arasında yeni bir dönemin başlayabileceği sinyalini vererek, “Hafter her an sürecin dışına atılabilir. Gelişmeler onu gösteriyor.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün gece katıldığı TRT ortak yayınında, TRT spikeri Sermin Baysal Ata, SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran ve Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu’nun sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yayın öncesi Amerikan Başkanı Trump ile görüşme gerçekleştirdi. TRT Haber’in aktardığına göre, Erdoğan bu görüşmeye ilişkin şunları söyledi:

Akşam saatlerinde bu görüşmeyi yaptık. Birinci derecede Libya konusu önem arzediyordu. Onlar da Libya’daki gelişmeleri merak ediyorlar. Biz de Libya’daki gelişmeleri ve Libya’da başarılı bir durumda olduğumuzu teyit etti. Bu son durum nedir, biz de tüm gelişmeleri anlattık.

“Hedef Sirte’nin çevresini alarak Sirte’yi kontrol etmek”

Bildiğiniz gibi şu anda Türkiye burada BM’nin tanımış olduğu Serrac’ın destekçisi. Karşıda darbeci bir hafter var. Biz bu destepimizi sürdürüyoruz. Hafter’in yanında kim yer alırsa onun da karşısında duruyoruz. Şu an itibarıyla bir çok yer geri alındı. En hayati yerlerde de her an ilerliyor. Tarhuna bölgesi önemliydi, Fatiye çok çok önemliydi. Orası aynı şekilde alındı. Adeta Tunus’a dayanan Kuzey’deki bir koridor tamamen Serrac’ın kontrolü altına girmiş oldu. Bunlar Hafter’i çılgına döndürdü. Onlar kaçıyor, Serrac ve ekipleri kovalıyor. Şimdi Sirte’yi alma çalışmaları var. Hedef Sirte’nin çevresini alarak Sirte’yi kontrol etmek. Bu Rusya’yı rahatsız ediyor. Hafter’in böyle bir derdi yok bütün gücü Rusya’dan geliyor.

“Libya’da ABD-Türkiye arasında yeni bir dönem başlayabilir”

Bu akşam yaptığımız görüşmeden (Erdoğan-Trump görüşmesi) sonra ABD-Türkiye arasında süreçle ilgili yeni bir dönem başlayabilir. Yaptığımız görüşmede bazı mutabakatlarımız oldu, böyle bir adım belki olabilir. Sayın Putin’le de görüşmelerim olacak. Rusya’nın orada bu şekilde bulunuyor olması… Onları kendileri ile konuşalım istiyorum.

Hafter her an sürecin dışına atılabilir. Gelişmeler onu gösteriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz ve Yunanistan, Ayasofya, İdlib ve F35, S-400 konularına da değinerek şunları anlattı:

“Yunanistan çıkmış kurusıkı atıyor, sen kiminle dalga geçiyorsun? Haddini bil”

Doğu Akdeniz’de tablo ortada. Bu tabloda Türkiye’nin Libya’nın deniz yetki alanlarındaki konumu da ortada. Bu konuda Türkiye’nin en ufak taviz vermeyeceğini akıllı olan adam bilir. Şimdi bizim 3 tane sondaj gemimizi var 2 sismik araştırma gemimiz var. Bunlar buralarda çalışmalarını sürdürüyorlar. Bir tanesini Karadeniz’e gönderdik. Bunlar bunları çok çok rahatsız ediyor. Sondaj gemilerimizin yanında her türlü hazırlık içerisinde buraya geliyorlar. Burada en ufak bir yanlışa girerseniz gereken yapılır. Yunanistan çıkmış kurusıkı atıyor. Türkiye’ye bu tür laf atılır mı? Sen kiminle dalga geçiyorsun. Haddini bil. Sen eğer haddini bilmezsen Türkiye’nin yapacağı şey bellidir. Güney Kıbrıs’ta 2 tane camimizi molotof kokteyli yakmaya, bizans bayrağını bu tür şeyler yapıyorlar. Bunları yaptığınız zaman bunlar karşılıksız kalır mı?

Ayasofya ibadete açılacak mı?

Bu sefer de kalkıyorlar sakın ha Ayasofya ile ilgil orayı camiye çevirmeyin diyorlar. Türkiye’yi siz mi idare ediyorsunuz. Böyle bir adım atılacaksa bunun yetki sahipleri bellidir. Bu ülkenin dinamiklerinde yanan bir şey var. Şu anda biz bir hukuk devleti olarak Danıştay’ın vereceği kararı bekliyoruz. Kararı verdikten sonra atılması gereken neyse o adımlar atılır.

Trump görüşmesinde F35 ve S400 konuları gündeme geldi mi?

Gündeme gelmedi ama biz çalışma grubu oluşturduk. Sayın Trump ile bu akşam yaptığımız görüşmede de bunları oluşturduk. Dışişleri ve Savunma bakanları, istihbarat ve özel danışmalarımız bu çalışmayı yapacaklar.

“İdlib’de bazı sıkıntılar olsa da iş fena gitmedi”

Şu an itibarıyla M4 güzergahında zaman zaman bazı sıkıntılar olsa da iş fena gitmedi. 200 bin civarında İdlibli de geri döndü. Özellikle de kuzeyde briket konutlar yapıyoruz. Hedefimiz burada ilk etapta 20 bin planlamıştık, belki bunu 50 bine çıkartacağız. Yoğun bir şekilde ona devam ediyoruz. Bu konuda 50 bini yakalarsak bu İdlibliye rahat verecek. Bu konutlarla oradaki rahatlama İdlib’liyi daha rahat hale getirecek. Süleyman (Soylu) beyin de anlattığı gibi bu insanların Allah yardımcısı olsun bu ne çile. Bu insanlar kar kış demeden çok daha zor şartlarda yaşadılar.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *