Rusya kripto paraları yasaklamaya hazırlanıyor

Rusya kripto paraları yasaklamaya hazırlanıyor

Yerel basında çıkan haberlere göre, Rus milletvekillerinin önerdikleri yeni yasa tasarısı ülkede kripto paraları yasaklamayı amaçlıyor.

– Rusya Parlamentosuna sunulan yasa tasarısına göre finansal işlemlerde kripto para kullananlara yedi yıla kadar hapis ve 7 bin dolara kadar para cezası öngörüyor. 

– Yeni yasa tasarısı dijital varlıkların vatandaşlar veya şirketler tarafından ödeme aracı olarak kullanılmasını tamamen durdurmayı planlıyor. 

– Yerel avukatlar, bu yasalar uygulanması halinde Rus kripto para birimi endüstrisini felç olmasından korkuyorlar.

Bir grup milletvekili tarafından Rusya Parlamentosuna sunulan yasa tasarısına göre finansal işlemlerde Bitcoin (BTC) veya kripto para kullananlara yedi yıla kadar hapis ve 7 bin dolara kadar para cezası öngörüyor. Nakit ve Rus bankalarında açılan hesaplar ile kripto alımına yaptırım yapılması da tasarının içeriğinde yer alıyor.

Tasarının onaylanması halinde merkez bankasının onayı olmadan sanal para veren veya işleten şirketler iki milyon ruble veya yaklaşık 28 bin dolar ile cezalandıracak. Ayrıca kripto paraların mallar veya hizmetler için ödeme olarak kullanılması halinde, şirketler bir milyon ruble, bireyler ise en az 200 bin ruble ödemek zorunda kalacaklar.

Yerel basında çıkan haberlere göre yasa tasarısı bu hafta başında Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı ile birlikte hazırlandı. RBC tarafından 21 Mayıs’ta yayınlanan bir habere göre, önerilen yasalardan biri dijital varlıkların vatandaşlar veya şirketler tarafından ödeme aracı olarak kullanılmasını tamamen durdurmayı planlıyor. Halihazırda dijital varlıkları olan kişiler, bunları Rusya’nın vergi dairesine kaydettirmek ve bunları nasıl elde ettiklerini açıklamak zorunda kalacaklar.

Başka bir yasa tasarısı ise kripto para birimi ile gerçekleştirilen yasadışı faaliyetler için ceza yasasına yeni bölümler eklemeyi öneriyor.Rusya’ya kayıtlı siteleri veya Rusya’da bulunan teknik ekipmanı kullanarak dijital finansal varlıklar yayınlayan veya dağıtan şirketler, bu ikinci taslak teklif kapsamında özellikle sorumlu.

Yerel avukatlar, bu yasalar uygulanması halinde Rus kripto para birimi endüstrisini felç olmasından korkuyorlar. Moskova Dijital Okulu’nda öğretmen ve kıdemli bir vergi avukatı olan Dmitry Kirillov RBC’ye şunları söyledi:

“Şu anda kripto para birimlerine sahip olan kişiler, yasa yürürlüğe girmeden ellerindeki kripto paralardan kurtulmak zorunda kalacaklar. Genel olarak bir kripto ‘Demir Perde’ fikri, işletmelerin gelişmesine veya Rusya’nın dünya ekonomisiyle dijital düzeyde etkileşimine katkıda bulunmuyor.”

(Bfmedia.io)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *