Amerika’da salgının hızla yayılmasının arkasında yatan etkenler

Amerika’da salgının hızla yayılmasının arkasında yatan etkenler

Amerika Birleşik Devletleri Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) resmi internet sitesinde kısa süre önce merkezin Genel Müdür Yardımcısı Dr. Anne Schuchat dahil bazı isimlerin kaleme aldığı inceleme raporu yayınlandı.

Amerika’da Covid-19 salgınının gelişimini değerlendiren raporda, sürekli turist dolaşımı, kalabalık toplu etkinlikler ve önleme tedbirlerinin yetersizliği gibi etkenlerden dolayı virüsün kamusal alanlar ve nüfusun yoğun olduğu bölgelerde hızlı yayılması, test yetersizlikleri ve asemptomatik bulaşmaların virüsün anlaşılmamış şekilde hızlı yayılmasına neden olan 4 etken olduğu savunuldu.

Söz konusu raporun ana konusu “24 Şubat-21 Nisan Döneminde ABD’de Covid-19 Salgının Patlak Vermesinden Yayılmasına Kadar Yapılan Kamu Sağlığı Mücadelesi” olarak belirlendi.

Raporda, Amerikan yönetiminden doğrudan bahsedilmemesine rağmen, 4 etken ile Amerikan yönetiminin aldığı ilgili yanlış kararların ilişkili olduğu anlaşılıyor.

Raporda ABD’de salgının hızlı şekilde yayılmasına şu dört etkenin yol açtığı savunuldu:

1) Amerikan yönetiminin seyahat sınırlamalarını zamanında uygulamaması, ithâl vaka sayısının artmasına neden oldu.

2) Farklı bölgelerden gelen kişilerin kalabalık toplu etkinlikleri salgının başlangıç döneminde yayılma riskinin artmasına yol açtı.

3) Önleme tedbirlerinin yetersizliği, virüsün bakım kuruluşları ve hastane gibi bazı yüksek riskli mekânlar ile New York gibi nüfusun yoğun olduğu bölgelere yayılmasına neden oldu.

4) Virüs testlerindeki zorluklardan dolayı, ABD’de salgının ilk döneminde ve hızlı yayıldığı dönemlerde virüs fark edilmeden yayıldı.

Raporda, ABD’de salgının hızlı şekilde yayılmasına neden olan söz konusu etkenlerin saptanmasının, bundan sonra alınacak kararlar için yararlı olacağı bildirildi.

Raporda, Covid-19 salgını Amerika’da hâlen yayılmaya devam ederken, çok sayıda Amerikalının halen durumun ciddiyetinin farkında olmadığı, dolayısıyla virüsün Amerika’da yayılmasının önlenmesi gerektiği kaydedildi.

(CRI Turk)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *