Süper zenginlerin karantina önlemleri: Yeraltı sığınakları, yatlar, malikaneler

Süper zenginlerin karantina önlemleri: Yeraltı sığınakları, yatlar, malikaneler

Koronavirüs salgını ortaya çıkınca bazı küresel elitler şehirlerden uzaktaki malikanelerine çekilirken bazıları da özel jetleri ile deniz kıyısında inzivaya çekildi.

Koronavirüs salgını sebebi ile dünyanın bir çok ülkesinde sokağa çıkma yasağı uygulanırken insanlar mümkün olduğunca evlerinde kalmaya çalışıyor. Karantina günleri denebilecek bu dönemde herkes bütçesine göre bir izolasyon yaşıyor. Böylece evde kalma zorunluluğu dünya genelindeki gelir dağılımı düzensizliğini farklı bir şekilde gözler önüne seriyor.

Özellikle okulların kapanması ve evden çalışma durumu sebebi ile bazı aileler karantinayı nispeten küçük evlerinde geçirmek zorunda kalırken dünyanın “süper zenginleri” yatlarında ya da özel hazırlanmış yeraltı sığınaklarında koronavirüsten kaçıyor.

Euronew’un haberine göre, Amerika’da medya patronlarından David Geffen, mart ayı sonunda Instagram’daki özel hesabında Karayip Adaları sularında ilerleyen büyük bir yat fotoğrafı paylaşarak “Geçen gece gün batımı… Grenadines’de izole olup virüsten kaçınmak. Umarım herkes güvendedir.” dedi.

Bu mesaj dünyanın başka noktalarında temel besin ihtiyacını almak için market kuyruklarında yüzlerce insanın beklediği bir döneme gelince birçok kişinin öfkeli tepkisini tetikledi.

Özel jetlerle ülkeleri terk edenler de var, lüks yeraltı sığınaklarına saklananlar da

Koronavirüs salgını ortaya çıkınca bazı küresel elitler şehirlerden uzaktaki malikanelerine çekilirken bazıları da özel jetleri ile deniz kıyısında inzivaya çekildi.

PrivateFly özel jet şirketi riskli ülkeleri terk etmek isteyen kişilerden gelen taleplerle satışlarda patlama yaşadıklarını söyledi.

Zenginlerin bir kısmı da Covid-19 hastalığına yakalanmamak için lüks yeraltı sığınaklarına yatırım yaptı. Yer altı sığınağı hizmeti sunan Teksas merkezli Rising S Bunkers şirketi koronavirüs günlerinde gelen telefonlara yetişemediklerini belirtti. Zenginlerin daha çok ‘Aristokrat’ isimli sığınağı aldığını söyledi. Bu sığınakta sauna, spor odası, havuz, jakuzi, sera ve garaj bulunuyor. ‘Aristokrat’ın fiyatı ise 8.35 milyon Amerikan doları kadar.

Koronavirüs döneminde milyarder sayısı azaldı mı?

Öte yandan bir çok iş yerinin kapandığı ve sokağa çıkmanın kısıtlandığı bu dönemde dünya ekonomileri kötüye gidiş sinyalleri verirken bazı dolar milyarderleri servetlerini arttırmayı başardı.

Institute for Policy Studies araştırma merkezine göre ABD’de yaşayan milyarderler 18 Mart ve 10 Nisan arasında yaklaşık yüzde 10 yani 282 milyar dolar zenginleşti. Bu zenginleşme daha çok Jeff Bezos’un Amazon’u ve Elon Musk’ın Tesla’sının da aralarında bulunduğu bazı şirketlerin borsada yükselen hisse senetleri sayesinde yaşandı.

Ancak Forbes dergisine göre salgın milyarderler üzerinde de etkisini gösterdi. Dergi 2019 yılında 2 bin 153 olan dünya geneli milyarder sayısının 2020’de 2 bin 95’e düştüğünü açıkladı.

Forbes’tan Kerry Dolan, “Dünyanın en zengin insanları koronavirüsün yıkıcı etkisi karşısında dokunulmaz değil” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *