Myanmar ordusu Arakan’da baskıya devam ediyor

Myanmar ordusu Arakan’da baskıya devam ediyor

BM İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Yanghee Lee, Myanmar ordusunun, son haftalarda çatışmaların yoğunlaştığı Arakan ve Chin eyaletlerinde yeni ‘savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlediğini’ bildirdi.

Güney Koreli Özel Raportör Lee, Myanmar’a Arakan ve Chin eyaletlerinde devam eden savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili iddiaların soruşturulması çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinden (OHCHR) yapılan açıklamada, Lee, dünya ülkelerinin Covid-19 ile mücadele ettiğini anımsatarak, Myanmar ordusunun (Tatmadaw) Arakan eyaletinde sivilleri hedef alan saldırılarını artırmayı sürdürdüğünü bildirdi.

Açıklamada Lee, “Myanmar ordusu uluslararası insancıl hukuk ve insan haklarının en temel ilkelerini sistematik olarak ihlal ediyor. Ordunun Arakan ve Chin eyaletlerinin sivil nüfusuna davranışı savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar anlamına gelebilir.” ifadesini kullandı.

Ordunun cezasız kalmaya devam ettiğini kaydeden Lee, iddia edilen suçların uluslararası standartlara uygun şekilde soruşturulması ve faillerin sorumlu tutulması çağrısında bulundu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *