Lübnan Başbakanı: ‘Yaşananlar masum olaylar değil’

Lübnan Başbakanı: ‘Yaşananlar masum olaylar değil’

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, ülkedeki gösterilere ilişkin halk ile orduyu karşı karşıya getirmeye yönelik “kirli planlar” olduğu uyarısında bulundu.

Bakanlar Kuruluna başkanlık eden Diyab, yaptığı konuşmada, “Halkın yolsuzluğa ve ülkeyi çöküşün eşeğine getirenlere karşı ayaklanması normal. Ancak yaşanan kaos ve insanları orduyla karşı karşıya getirme girişimi, kirli bir planın göstergesidir.” dedi.

Yaşananların masum olaylar olmadığını, kurumların sistematik ve kasıtlı bir yıkıma maruz kaldığını, ordu ile halk arasında anlaşmazlık yaşanması için çabalayanlar olduğunu söyleyen Diyab, “Kaosa teşvik eden tarafların tümüne ilişkin raporlar var. Provokasyonlar devam ederse bunların isimlerini açıklayacağız.” ifadesini kullandı.

Diyab, karşı karşıya kaldıkları zorluklara rağmen ordu ve güvenlik birimlerinin sağduyuyla ve disiplinle hareket ettiğini dile getirdi.

Lübnan’ın kuzeyindeki Trablusşam kentinde 27 Nisan’da ekonomik kriz nedeniyle düzenlenen protestolarda bazı banka şubeleri ve askeri araçlar ateşe verilmişti. Ordunun göstericilere sert müdahalesi sonucu yaralanan onlarca göstericiden biri kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti.

Trablusşam’da başlayan gösteriler, dün başkent Beyrut ve diğer bazı bölgelere de yayılarak gecenin geç saatlerine kadar sürmüştü.

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan’da, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük ekonomik krizin yaşandığı ifade ediliyor.

Lübnan’daki ekonomik durum

Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisinin, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşadığı ifade ediliyor.

Ülkede faaliyet gösteren birçok şirket, birkaç aydan beri çalışanlarını işten çıkarma veya maaşlarını ciddi oranda düşürme yönünde adımlar attı.

Bankalar, sermayenin çıkışına karşı sert uygulamalara başvurarak, yurt dışı havalelerini askıya aldı ve müşterilerin hesaplarındaki dövizleri çekmelerine kısıtlamalar getirdi.

Yerel para birimi Lübnan lirası ise Merkez Bankası kuru sabit tutsa da karaborsada her geçen gün değer kaybı yaşamaya devam ediyor. Resmi kurda bir Amerikan doları, 1500 Lübnan lirası olmasına rağmen karaborsada 4 bin liranın üzerinde işlem görüyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *