Amerika’da bir eyalet salgın nedeniyle Çin’e dava açtı

Amerika’da bir eyalet salgın nedeniyle Çin’e dava açtı

Amerika’nın Missouri eyaleti, yeni tip koranavirüs (Kovid-10) salgınıyla ilgili dünyaya yalan söylemekle suçladığı Çin hükümetini dava etti. Amerikalı Senatör Cotton da, Çin’i salgının kaynağını gizlemekle suçladı

Missouri Başsavcılığı, Çin hükümeti ve Çin Komünist Partisi’ni salgında ”bilgi gizlediği, ihbarda bulunanları tutukladığı ve salgının bulaşıcı doğasını inkar ettiği” gerekçesiyle mahkemeye verdi.

Çin’in eylemlerinin Missouri eyaletinde can kayıplarına ve ciddi ekonomik sorunlara yol açtığı belirtilen iddianamede, “Çin hükümeti, Kovid-19 tehlikesi ve bulaşıcı doğası hakkında dünyaya yalan söyledi ve hastalığın yayılmasını durdurmak için neredeyse hiçbir şey yapmadı. Çin hükümeti bu eylerimlerinden sorumlu tutulmalı.” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Amerikan Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin 22 Cumhuriyetçi üyesi, Trump yönetiminden Uluslararası Adalet Divanı’nda Çin’e karşı dava açmasını istiyor.

Amerika’da ölü sayısı 45 bini geçti

Amerika, salgından en fazla etkilenen ve en çok can kaybının yaşandığı ülke konumunda yer alıyor.

John Hopkins Üniversitesinin paylaştığı verilere göre, Kovid-19’un bulaştığı kişi sayısı 819 bin 175’e ulaşırken, virüs nedeniyle 45 bin 343 kişi öldü.

Senatör Cotton, Çin’i salgının kaynağını gizlemekle suçladı

Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan makalesinde Tom Cotton, Çin’in ilk Kovid-19 vakalarının Vuhan’daki su ürünleri pazarına giden kişilerde görüldüğünü iddia ettiğini ancak ilk vakanın su ürünleri pazarına oldukça uzak bir bölgede ve bu pazara gidenlerle temas kurmamış bir kişide görüldüğünün tespit edildiğini belirtti.

Arkansas Senatörü Cumhuriyetçi Cotton ayrıca virüsün yaygın bulunduğu pangolin ve yarasaların Vuhan’daki pazarda satılmadığını kaydetti.

Vuhan’da Viroloji Enstitüsünün ve Çin Bulaşıcı Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezinin pazara çok yakın mesafede birer laboratuvarının bulunduğuna dikkati çeken Cotton, insanların Vuhan’da yarasalara sadece bu iki laboratuvarda temas ettiğini öne sürdü.

Amerikan Dışişleri Bakanlığının iki yıl önce Viroloji Enstitüsü laboratuvarının gerekli sağlık önlemlerini almadığını Washington’a bildirdiğini hatırlatan Cotton, Çin’in virüsün laboratuvardan sızdığı iddialarını reddederken, ocakta laboratuvara askeri yetkililer atayıp, tesisin sağlık ve güvenlik protokollerini güncellediğini yazdı.

Bu askeri yetkililerin, laboratuvarda virüs konusunda meslektaşlarını uyaran doktorları tehdit ettiğinin altını çizen Cotton, “Virüsün genetik kod dizisi üzerine çalışan laboratuvarlara, elde ettikleri örnekleri yok etmeleri emri verildi. Virüsün genomlarını yayımlayan ilk laboratuvar ise kapatıldı. Tüm kanıtlar Vuhan’daki laboratuvarı işaret ediyor ancak Çin’in örtbasından dolayı hiçbir zaman doğrudan ve kesin kanıtlar elde edemeyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *