Japonya Başbakanından Yasukuni Tapınağına bağış

Japonya Başbakanından Yasukuni Tapınağına bağış

Japonya Başbakanı Abe’nin, başkent Tokyo’da bulunan ve 14 ‘savaş suçlusu’nu kutsadığı için durumu tartışmalı olan Yasukuni Tapınağı’na törensel bağışta bulunduğu bildirildi.

Kyodo ajansının haberine göre, bahar festivalinin başlangıcı kapsamında, Japonya Başbakanı Abe Şinzo‘nun makamı adına tapınağa hediye gönderildi.

Japonya’da iki gün sürecek festival kapsamında Abe, tapınağa saksıda kutsal Masakaki çiçeği bağışladı.

Abe, tapınağa bahar ve güz başlangıçlarında çeşitli hediyeler, 2. Dünya Savaşı’nın sonlandırılmasının yıl dönümüne denk gelen her yıl 15 Ağustos’ta da maddi bağış gönderiyor.

Tapınağın, 2. Dünya Savaşı’nda ölen 2,5 milyon kişinin anısını onurlandırdığı ancak tapınak keşişlerinin 14 savaş suçlusunu “kutsal” kabul etmesi nedeniyle tartışmalı statüsünü koruduğu biliniyor.

Başbakan Abe, ülkesinin Güney Kore ve Çin ile ilişkilerine zarar vermemesi için 5 yıldır tapınağı bizzat ziyaret etmekten kaçınıyor.

Yasukuni Tapınağı

Japoncada adı “barış ülkesi” anlamına gelen tapınak, 1869’da inşa edildi. Tapınak, Şinto inanışına göre, savaşlarda “ülkeleri için kendini feda etmiş” 2 milyon 446 bin kişinin “kutsanmış ruhlarına” ev sahipliği yapıyor.

Tapınak keşişleri, 1978’te İkinci Dünya Savaşı’nda Japonya’nın başbakanlığını yapan ve savaşın ardından suçlu bulunarak idam edilen Hideki Tojo ile 13 adamını da gizlice kutsal kabul etmişlerdi.

Japonya’nın en uzun süre tahtta kalan ve 1989’da yaşamını yitiren İmparatoru Hirohito, keşişlerin 14 savaş suçlusunu “tanrılaştırdığını” öğrendikten sonra bir daha Yasukuni Tapınağı’nı ziyaret etmemişti. Hirohito’nun oğlu İmparator Akihito da tapınağı ziyaret etmiyor.

Ancak Yasukuni Tapınağı, Japonya Başbakanı Abe için özel önem taşıyor. Abe’nin İkinci Dünya Savaşı sırasında Mühimmat Bakanı olarak görev yapan büyükbabası Nobukue Kişi, savaşın ardından gözaltına alınmış, savaş suçu işlediği gerekçesiyle mahkum edilen üst düzey devlet yetkililer arasında yer almaktan son anda kurtulmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *