Meksika’da karteller halka yardıma başladı

Meksika’da karteller halka yardıma başladı

Meksika’da ünlü uyuşturucu baronu Joaquin “El Chapo” Guzman’ın kızı ve bazı Meksikalı uyuşturucu kartelleri koronavirüs salgını sırasında halka yardım yapmaya başladı.

Sosyal medyadan canlı yayın

El Chapo’nun kızı Alejandrina Gisselle Guzmán, Facebook’tan canlı yayımladığı videoda üzerinde Sinaloa kartelinin eski lideri El Chapo’nun resminin yer aldığı karton kutulara gıda ve tuvalet kağıdı gibi yardım malzemelerini koyarken görüldü.

Videoda bir anlatıcı içinde yağ, şeker, pirinç ve başka ürünlerin de olduğu paketlerin ülkenin ikinci büyük kenti Guadalajara’da “Chapo’nun bölgeleri” olarak nitelenen yerlerde yaşayanlara dağıtıldığını aktardı.

Özellikle yaşlı ve yalnız kişilere yardım ettiklerini söyleyen Alejandrina’nın kampanyası, yasal şekilde alkol ve giysi ticareti yaptığı ve babasının imajını kullandığı “El Chapo 701” markası adı altında gerçekleştirildi.

Şirketin yayımladığı bir diğer videoda babasının resminin yer aldığı siyah bir maske taktığı görülen Alejandrina “Çalışıyoruz ve katkı sunuyoruz. Sizleri evinizde ziyaret etmek ve yardımları dağıtmak çok memnun edici” dedi.

“El Chapo 701” adı, Joaquin Guzman’ın 2009’da Forbes’un en zengin kişiler arasında 701. sırada yer almasına atıf yapıyor. Forbes o dönem Guzman’ın servetinin 1 milyar dolar olduğunu yazmıştı.

cartels hashtag on Twitter

Daha önce Meksika’da birden fazla kez cezaevinden kaçmayı başaran El Chapo şu anda ABD’de yüksek güvenlikli cezaevinde tutuluyor.

El Chapo 2017’de ABD’ye iade edilmiş ve geçen sene uyuşturucu kaçakçılığı suçlarından müebbet hapse mahkum edilmişti.

Başka uyuşturucu kartelleri de yardıma başladı

Reuters’in haberine göre ülke ekonomisinin koronavirüs salgınıyla sarsılması sonrası ülkede çok sayıda kişi zor durumda kaldı.

Ajans gaddarlıklarıyla tanınan bazı kartellerin aktif üyelerinin de sosyal medyada halka yardım yaparken görüldüğünü aktardı.

Bu karteller arasında Jalisco Yeni Nesil Karteli (CJNG) ve Körfez Karteli’nin de olduğu belirtildi.

Uluslararası Kriz Grubu adlı düşünce kuruluşunda çalışan analist Falko Ernst, Reuters’e yaptığı açıklamada kartellerin propagandasının genellikle bu grupların silahlı üyelerinin yarattığı yıkımdan dikkati dağıtma amacı taşıdığını söyledi.

Ernst “Devletin bu konuda algılanan yokluğunu kendi çıkarları için kullanmaya ve yerel topluluklarla daha derin ilişki kurmaya çalışıyorlar” dedi.

(Şarku’l Avsat)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *