Sömürgeci zihniyetin hala var olması utanç verici!

Sömürgeci zihniyetin hala var olması utanç verici!

Biliyorsunuzdur ama tekrar hatırlatmak isterim. Geçtiğimiz günlerde Fransız bir doktor canlı yayında skandal ve utanç verici ifadelerle gündeme gelmişti.

Sömürgeci Zihniyet Dünya Sağlık Örgütünden Kabul Görmedi

Sömürgeci zihniyet kalıntıları artık durmak zorunda. 21. yüzyılda bilim insanlarından böylesine açıklamalar duymak utanç verici bir durum

***
Biliyorsunuzdur ama tekrar hatırlatmak isterim. Geçtiğimiz günlerde Fransız bir doktor canlı yayında skandal ve utanç verici ifadelerle gündeme gelmişti.

Fransız Doktorlar Camille Locht ve Prof. Dr. Jean-Paul Mira, LCI televizyonunda Covid-19’a ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

Doktor Mira, BCG aşısının Covid-19’a karşı etkili olup olmadığını anlamak için ilk önce bu çalışmayı Afrika’da test etmeyi önermişti. AIDS tedavisinde de daha önce Afrika’da “hayat kadınları” üzerinde denemeler yapıldığını söylemişti.

Locht ise Mira’nın bu önerisine karşılık, “Haklısınız. Afrika’da BCG ile ilgili bir çalışma yapmayı düşünüyoruz. Bir çalışma başlatacağız.” demişti.

Bu skandal ifadelerin ardından ilk tepkiler, Afrikalı futbolcular Samuel Eto’o ve Demba Ba’dan gelmişti. Bazı Afrikalı sporcuların açıklamaları şöyle idi:

Demba Ba: “Beyazlar çok üstün olduklarına inandığı için ırkçılık ve hor görmenin olağan olduğu Batı’ya hoşgeldiniz.”

Eto’o: “Afrika sizin oyun alanınız değil.”

Aminu Umar: ”Dünyada Afrika’da olduğundan daha fazla vaka var. Afrika’da test yapmanın bir mantığı yok. Bu saçmalığı ve ırkçılığı durduralım”

Ismael Diamonde: ”Afrika benim için gurur verici bir yer. Sosyal medyada Afrika’da bazı aşıların Afrikalılar üzerinde denenmesini istiyorlarmış. Buna artık dur demek lazım. Afrika bir deney tahtası değildir. Bunu duymak çok ağrıma gitti. Afrika bir oyun parkı değildir.

Afrika ebeveynlerimizin, kardeşlerimizin, arkadaşlarımızın yaşadığı yerdir. Televizyona çıkıp Afrika hakkında böyle konuşmak çok büyük bir saygısızlıktır. Normal bir şey değildir. Sömürgeciliği yaşadık fakat unutmadık.

Şu an Afrika inşa ediliyor. Afrika’ya yardım edemiyorsanız en azından üstüne tükürmeyin. Afrikalılar hayvan değildir. Bugün bu insanları duyunca tahminim insanların zihniyeti değişmedi. Bu konu için bu videoyu çektim. Afrika laboratuvar değil, Afrika’ya saygı duymanız lazım, onlar da insan”

***
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise son açıklamasında yeni tip corona virüse (Covid-19) karşı geliştirilecek aşı ve ilaçların “Afrika’da denenmesi gerektiğini” söyleyen 2 Fransız doktorun ifadelerini, “ırkçı, utanç verici, korkunç ve sömürge dönemi kalıntıları” şeklinde niteleyerek “Afrika herhangi bir aşı için test alanı olamaz ve olmayacaktır” dedi.

Ghebreyesus açıklamalarının devamında, “Doğrusunu söylemek gerekirse dehşete düştüm. Dayanışmaya ihtiyaç duyduğumuzu söylediğim bir zamanda bu tür ‘ırkçı söylemler’ dayanışma karşıtlığıdır.”değerlendirmesinde bulundu.

Ghebreyesus, Covid-19 aşısının testi konusunda ister Afrika isterse Avrupa olsun ayrım yapmadan aynı protokolleri takip edeceklerini dile getirdi ve “eğer bir yerde test yapılması gerekiyorsa insanlara eşit muamele yapılması lazım. 

Sömürgeci zihniyet kalıntıları artık durmak zorunda. DSÖ, bunun olmasına izin vermeyecek. 21. yüzyılda bilim insanlarından böylesine açıklamalar duymak utanç verici ve korkunç bir durum.” diyerek bu beklentiye izin vermeyeceklerini belirtti.

***
Şu yazımızda bahsettiğimiz FRENOLOJİ düşüncesinin ve şu yazımızda bahsettiğimiz SÖMÜRGECİLİĞİN hala var olması utanç verici..

Bu mentalite ile üstün ırk olduğunu düşünebilen doktorun, tedaviye önce kendi hastalıklı zihninden başlamasını öneririm.

Kaynaklar
*https://www.bbc.com/news/world-europe-52151722
*https://www.ntv.com.tr/dunya/afrikada-asi-denemesi-yapilmali-diyen-fransiz-doktorlara-tepki,elVQKliQTkefoqPBtZzpkA
*https://www.ntv.com.tr/dunya/dsoden-corona-virus-asisinin-afrikada-denenmesini-isteyen-fransiz-doktorlara-sert-tepki,GkTuR-xlrkeaipYKAjupqQ
*https://www.fanatik.com.tr/turkiyedeki-futbolculardan-asi-afrikalilar-uzerinde-denensin-aciklamasina-tepki-2133917

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *