Kissinger: Korona, küresel sistemi ebediyyen değiştirecek

Kissinger: Korona, küresel sistemi ebediyyen değiştirecek

Amerika eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Wall Street Journal gazetesindeki makalesinde koranavirüs salgınının küresel sistemi kesinlikle değiştireceğini savundu.

Wall Street Journal Gazetesinde 3 Nisan tarihinde yayınlanan Henry Kissinger’in ”Korona Virüsü Küresel Sistemi Ebediyen Değiştirecek” başlıklı makalesini, HerTaraf.com için Hasan Kanat özetleyerek tercüme etti.

Amerika Eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger Wall Street Jurnal Gazetesinde kaleme aldığı makalesinde, Korana Virüs salgınının Küresel Sistemi kesinlikle değiştireceğini ifade etti.

Kissinger Korona Virüs salgınının meydana getirdiği hasarın geçici olduğunu ancak bu salgının neden olduğu siyasi ve ekonomik karışıklıkların birçok kuşak boyunca devam edebileceğini ifade etti.

Kissinger, dünyanın geçmekte olduğu sürecin, kendisine piyade olarak katıldığı 1944 sonlarına doğru 2. Dünya savaşı esnasında her şeyi rastgele yıkan tehlike karşısında İnsanlar hissettiği duyguları hatırlattığını söyledi.

Kissinger kaleme aldığı makalesinde yaşanılan bu dönemle şimdiki arasında benzerlikler olduğu, ancak  en önemli farkın o dönemin Amerika’nın ulusal güç olma hedeflerini gerçekleştirmesi yönünde bir mukavemet ve çaba içinde olduğunu ancak Amerika’nın bugün yaşanılan siyasi bölünmelerin içerisinde salgının yarattığı eşi benzeri görülmemiş küresel krizin üstesinden gelebilmesi için, etkili ve vizyon sahibi bir hükümete ihtiyaç duyulduğunu belirtti

KORONA SONRASI HAZIRLIK

Kissinger Dünya liderlerinin salgının neden olduğu krizle Ulusal düzeyde mücadele verdiklerini ancak virüsün neden olduğu Sosyal Çözülmenin sınır tanımadığını işaret etti.

Makalesin de Kissinger virüsle mücadelenin acil bir durum olmasına rağmen, virüs sonrası liderlerin ivedi olarak paralel bir proje sistemine geçiş yapmasının gerekliliğini vurguladı.

Yazar makalesinde Amerika Birleşik Devletleri dahil hiçbir ülkenin virüsle mücadelede sadece ulusal mücadeleyle başa çıkamayacağını, bu krizin aşılması için uluslararası işbirliği, belirli vizyon ve program dahilinde hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

BAŞARISIZLIK DÜNYAYI ATEŞLEYEBİLİR

Kissinger, Amerikan yönetiminin Virüsün yerel ve küresel etkilerine karşı üç ana alana odaklanması gerektiği yönünde tavsiyede bulundu. Bunlardan birincisi: Dünyanın bulaşıcı Hastalıkla Mücadele edebilmesi için bilimsel araştırmaların geliştirilmesi ikincisi Tarihte benzeri görülmemiş şekilde geniş ölçekte ve hızla yayılan virüsün küresel ekonomiye vereceği zararların önüne geçilmesi için gerekli önlemlerin alınması ve üçüncü olarak ta Küresel Liberal Sistemin ilkelerinin korunması meselelerine yoğunlaşması gerektiğini ifade etti.

Kissinger makalesini dünya liderlerinin karşılaştığı bu tarihi sınavda bu krizi iyi bir şeklide yönetmeleri ve aynı zamanda geleceği inşa etmeleri gerektiğini, aksi halde başarısızlığın dünyayı ateşleyebileceğini ifade etti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *