Taliban’dan ‘İslam egemenliği için hazırlık yapıyoruz’ açıklaması

Taliban’dan ‘İslam egemenliği için hazırlık yapıyoruz’ açıklaması

Amerika ile Taliban arasındaki barış anlaşmasının ardından Taliban’dan, ülkede “İslam egemenliğinin önündeki engelleri kaldırmak için hazırlandıkları” açıklaması geldi.

Taliban, bahar aylarının gelmesiyle son dönemde askeri hazırlıklarına hız vermiş durumda. Amerika ile 29 Şubat’ta varılan anlaşmanın ardından akıllardaki sorulardan biri de Taliban’ın yeni bir bahar operasyonu başlatıp başlatmayacağıydı. Genellikle hareketin, bahar saldırılarını Nisan ayının ilk yarısında başlattığı biliniyor.

Bu döneme girilmesiyle birlikte Taliban da kendisine bağlı sosyal medya hesapları üzerinden, Afganistan genelindeki eğitim kamplarından paylaştığı görüntülere hız verdi.

Taliban’ın ‘Askeri Sözcüsü’ olarak tanınan Zebihullah Mücahid tarafından sosyal medya üzerinden, İslam tarihinin önemli isimlerinin adlarıyla adlandırılan eğitim kamplarının görüntüleri paylaşılıyor.

Son dönemde yapılan bu paylaşımlarda yapılan “İslami hakimiyet” vurgusu dikkat çekiyor.

Mücahid, yayınladığı son görselleri de benzer bir ifadeyle servis etti. Twitter hesabında, “Ammar bin Yasir” isimli askeri eğitim kampının görüntülerine yer veren sözcü paylaştığı mesajda ise “Mücahitler, İslam egemenliğinin önündeki engelleri kaldırmak için hazırlık yapıyor” ifadelerini kullandı.

Esir takası

Taliban ile Amerika arasında yaklaşık 16 ay devam eden görüşmelerin ardından, 29 Şubat tarihinde Katar’ın başkenti Doha’da savaşı sona erdirecek anlaşmaya imza atılmıştı.

Anlaşma kapsamında ilk olarak Taliban ve Kabil hükümeti arasında kapsamlı bir esir takasının gerçekleşmesi öngörülüyordu.

Amerika ile Taliban arasında imzalanan anlaşmada esirlerin serbest bırakılmasına dair şu hüküm yer alıyordu:

“Birleşik Devletler tüm ilgili taraflar ile, tüm ilgili tarafların işbirliği ve onayıyla bir güven inşa edici tedbir olarak, savaş esirlerinin ve siyasi tutsakların süratle serbest bırakılması için bir plan üzerine derhal çalışmaya başlayacağını taahhüt eder. Birleşik Devletler tarafından bir devlet statüsünde tanınmayan ve Taliban olarak bilinen Afganistan İslam Emirliği mensubu beş bine kadar (5000) esir ve diğer tarafın bin (1000) esiri, Afganlar-arası görüşmelerin ilk günü olan 10 Mart 2020, Hicri ay takvimine göre 15 Recep 1441, Hicri güneş takvimine göre 20 Hût 1398 tarihinde serbest bırakılacaktır.

İlgili taraflar müteakip  üç ay süresince geriye kalan tüm tutsakları serbest bırakma hedefindedir. Birleşik Devletler bu hedefi tamamlamayı taahhüt eder. Birleşik Devletler tarafından bir devlet statüsünde tanınmayan ve Taliban olarak bilinen Afganistan İslam Emirliği, serbest bırakılan tutsaklarının, bu anlaşmada zikredilen sorumluluklarla bağlı olacağını, böylece Birleşik Devletler ve müttefiklerine karşı bir tehdit teşkil etmeyeceklerini taahhüt eder.”

Esir takası belirlenen zamanda hayata geçmedi

Amerika, anlaşmada esir takasının hayata geçmesini taahhüt etse de, Amerika destekli Kabil hükümeti geçen süreye rağmen Taliban mensuplarını serbest bırakmadı.

Kabil hükümeti, Taliban mensuplarının şartlı olarak serbest bırakılmasını teklif ederken, bu teklife Taliban sert tepki göstermişti.

Taliban’ın Siyasi Ofis Sözcüsü Suheyl Şahin, esir takasına ilişkin bir açıklama yapmıştı.

Şahin, yaptığı açıklamada Kabil hükümetinin hamlesini kabul etmediklerini belirterek şu ifadeleri kullanmıştı:

“Barış anlaşmasında 5 bin mahkumun serbest bırakılacağı ve bunun ardından Afganlar arası diyaloğun başlayacağı açıkça belirtilmekte. Mahkumların şartlı olarak serbest bırakılmasını hiçbir zaman kabul etmedik. Eğer biri bunu öne sürerse, bu 29 Şubat’ta imzalanan barış anlaşmasına aykırı olacaktır.”

Son olarak taraflar arasında yapılan müzakereler sonucu, takasın 31 Mart’ta gerçekleştirilmesi kararlaştırışmıştı.

Ancak buna rağmen esir takası hayata geçmedi. Kabil hükümetinin esir takası konusunda bir adım atmaması üzerine, Taliban’ın Kabil hükümeti karşı kapsamlı bir askeri hamleye başvurabileceği öne sürülüyor.

Kaynak: Mepa News

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *