Petrol savaşlarında Rusya ve Suudi Arabistan’ın hedefleri

Petrol savaşlarında Rusya ve Suudi Arabistan’ın hedefleri

Perde önünde Rusya ve Suudi Arabistan’ın yer aldığı, aslında Moskova ve Washington’ın birbirlerini test ettiği petrol piyasasında da kılıçlar çekilmiş durumda.

Dünya piyasaları koronavirüs paniğiyle çalkalanırken dünyanın önde gelen merkez bankaları ve hükümetler alarm zilleri çalan ekonomileri canlandırmak için adımlar atmayı sürdürüyor. Tüm bu belirsizliklerin arasında perde önünde Rusya ve Suudi Arabistan’ın yer aldığı fakat aslında Moskova ve Washington’ın birbirlerini test ettiği petrol piyasasında da kılıçlar çekilmiş durumda.

Euronews’ten Faruk Can’ın haberi

Tüm dünyadaki üretim zincirlerinin bir şekilde bağlandığı Çin’de uygulanan karantina nedeniyle yavaşlayan sanayi üretimi, seyahat yasakları ile darbe alan havayolu taşımacılığı petrol fiyatlarına aşağı yönlü baskı uygulamaya başladı.

Bunun ardından Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği OPEC fiyatların daha da düşmesini engellemek için üretimi azaltma konusunda anlaştı. Fakat bu adımın etkili olabilmesi için OPEC üyesi olmayan ama son yıllarda artan üretimleri ile küresel arenada söz sahibi olan Rusya’nın da ikna olması gerekiyordu.

Ancak Moskova’nın başka planları ve krizi fırsata çevirmek için geliştirdiği bir stratejisi vardı. Bu nedenle üretimi azaltmayı kabul etmedi. Buna cevap olarak da OPEC’in bir anlamda hamisi olan en güçlü üyesi Suudi Arabistan missillemeye giderek günlük üretimini 1 milyon varil artırdı. Petrol fiyatları da bir hafta içerisinde yüzde 30’un üzerinde geriledi.

Bu düellonun perde arkasına girmeden önce OPEC’in kuruluşunu, yapısının ve dünya petrol piyasasındaki yerini kısaca hatırlamakta fayda var.

OPEC neden kuruldu ve işlevi ne?

OPEC 1960 yılında Venezuela’nın teklifiyle Irak’ın başkenti Bağdat’ta toplanan 12 ülke tarafından kuruldu. Bu ülkeler dünya üzerindeki petrol rezervlerinin üçte ikisini, doğalgaz rezervlerinin de üçte birini elinde bulunduruyor. İlk olarak İsviçre’nin Cenevre kentinde oluşturan organizasyonun yönetim merkezi 1965 yılında Viyana’ya taşındı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *