Çin’e göre Amerika’nın Afganistan’dan çıkma nedeni

Çin’e göre Amerika’nın Afganistan’dan çıkma nedeni

Çin’in önemli gazetelerinden Global Times’ta, “Mark Esper, Taliban ile barış anlaşmasının, ‘güçleri yeniden tahsis etmek’ için tasarlandığını, böylece Çin ile stratejik rekabete daha yüksek öncelik verilebileceğini duyurdu.” denildi.

Çin’de yayımlanan Global Times gazetesinde yayımlanan bir makalede, Amerika’nın Afganistan’dan ayrılma nedenleri üzerine yorum yapıldı. CRI Türk’ün de yer verdiği makalede şu ifadeler kullanıldı:

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ateşkes ardından Afganistan’daki Taliban’a karşı hava saldırısı başlattı. Amerika-Taliban şartlı barış anlaşması, Amerikan birliklerinin Afganistan’dan önemli ölçüde çekilmesinin başlangıcını ve 18 yıllık savaşı sona erdirme potansiyelini işaret etse de savaşın parçaladığı bölgede belirsizlikler sürüyor. Donald Trump yönetimi tarafından imzalanan anlaşma, Taliban kuvvetlerinin meşruiyetini ve Amerika birliklerinin geri çekilmesinden sonra geri güç kazanma olasılığını artırmıştı.

Washington neden Afganistan’dan çekilmeye bu kadar kararlı? Bunun bir nedeni var, Amerikan halkı Afganistan’daki savaşı sürdürme konusundaki tüm ilgisini kaybetti. Amerikan stratejisinin mevcut odak noktası, terörle mücadele operasyonlarından tamamen uzaklaştı. Böylece ülke stratejik bir rakip olarak nitelendirdiği Çin ile yüzleşmeye konsantre oldu. Hem 2017 Ulusal Güvenlik Stratejisi Raporu hem de Amerika’nın 2018 Ulusal Savunma Stratejisi, ülkenin stratejik odağındaki önemli bir değişikliği açıkça ifade etti.

Amerika başka hedeflere yöneldi

1 Mart’ta Amerika Savunma Bakanı Mark Esper, Taliban ile barış anlaşmasının “güçleri yeniden tahsis etmek” için tasarlandığını, böylece Çin ile stratejik rekabete daha yüksek öncelik verilebileceğini duyurdu. Amerika, Kasım 2017’de Washington ve Taliban arasındaki müzakerelerin başlamasına denk gelen zaman aralığında Hint-Pasifik Stratejisini açıkladı. Washington’un istediği sadece Afganistan’ın yükünden kurtulmak değil, aynı zamanda Afganistan’da büyük miktarda harcama yapmayı bırakmak ve tasarruflarını Asya-Pasifik bölgesi için kullanmak. Pentagon birçok kez Amerika’nin Hint-Pasifik bölgesindeki askeri varlığını nasıl genişletebileceğini düşündüğünü belirtti.

Afganistan bir savaş sahası olmamalı

Afganistan iki büyük güç için bir kâbus oldu. Sovyetler Birliği 1979’da Afganistan’ı işgal etti ve başarısız oldu. Amerika, yaklaşık üç bin Amerikan askerinin hayatına mal olan ülkedeki savaşına 800 milyar dolar harcadı. Afganistan lideri Eşref Gani liderliğindeki Afgan hükümeti Amerika-Taliban barış anlaşmasından çok memnun değil ve anlaşmanın gerektirdiği 5 bin Taliban mahkumunu serbest bırakmayı reddetti. Amerikalılar ayrıldıktan sonra Taliban ile Kabil’deki mevcut hükümet arasında barış sağlanma şansı çok az. Afganistan’daki 18 yıllık savaştan sonra, ülke ekonomik olarak harap olarak çok sayıda dini ve siyasi fraksiyona girdi.

Bölgedeki radikal İslamcı terörist gruplar Çin için de tehdit oluşturabilir. Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’ndeki terör grupları ile iltisaklı olan Taliban uzantıları yeni militanlar devşirmek için kendilerine alan yaratabilir. Bu, Amerika’nın büyük güç rekabeti stratejisine hizmet eder. Amerika-Taliban anlaşması Afgan savaşının çamurlu sularını temizlemek için çok az şey yaptı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *