Amerika askerlerini geri çekmeye başladı

Amerika askerlerini geri çekmeye başladı

Amerika, Taliban ile vardığı anlaşma uyarınca Afganistan’dan ilk askerlerini çekmeye başladı.

Al Jazeera’nin haberine göre, Afganistan’daki Amerikan güçlerinin sözcüsü Albay Sonny Leggett, Amerika-Afganistan İslam Cumhuriyeti Ortak Deklarasyonu ve Amerika-Taliban anlaşması gereğince Afganistan’daki Amerikan güçlerinin (USFOR-A) 135 gün içinde koşullu 8 bin 600’e düşürülmesi sürecinin başlatıldığını açıkladı.

Leggett, USFOR-A’nın Afganistan’da El Kaide ve DEAŞ’e karşı terörizmle mücadele operasyonları yürütmenin yanı sıra Afgan Ulusal Savunma ve Güvenlik Güçlerine destek verme gibi hedeflerini yerine getirmek konusunda tüm askeri yetkilerini kullanmayı sürdüreceğini kaydetti.

Amerika’nın Afganistan’da yaklaşık 12 bin askeri görev yapıyor.

“Afganistan’a Barışı Getirme Anlaşması”, Amerika ile Taliban arasındaki görüşmelere yaklaşık iki yıl ev sahipliği yapan Katar’ın başkenti Doha’da şubat ayı sonunda imzalanmıştı. Anlaşmaya, Amerika adına Amerika’nın Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Taliban adına Siyasi Ofis Başkanı Molla Abdulgani Berader imza atmıştı.

Afganistan’daki Amerika, müttefikleri ve koalisyon güçlerinin ülkede konuşlu askerlerinin sayısını 135 gün içinde 8 bin 600’e düşürmesi öngörülen anlaşmada, “Taliban olarak bilinen ve Amerika tarafından bir devlet olarak tanınmayan Afganistan İslam Emirliği üyesi 5 binden fazla mahkum, karşı taraftan da binden fazla mahkum Afganlar arasında siyasi diyaloğun başlayacağı 10 Mart 2020’ye kadar serbest bırakılacak.” ifadesine yer verilmişti.

Anlaşmada, Taliban’ın, serbest bırakılan üyelerinin, Amerika ve müttefiklerine tehdit oluşturmamasını sağlayacağının altı çizilmişti.

“Taliban’la esir takası Afganlar arası müzakerenin yolunu açacak”

Amerika’nın Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, yaptığı açıklamada, halk destekli bir ulusal müzakere heyetinin kurulmasının önemine işaret etti.

Özel temsilci, “Taliban ile esir takası Afganlar arası müzakere yolunu açacaktır.” dedi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, dün yemin töreninde yaptığı konuşmada, Taliban mahkumlarının serbest bırakılması için bugün karar çıkaracağını açıklamıştı.

Taliban’dan esir takası açıklaması

Öte yandan, Taliban’ın Katar Ofisi Sözcüsü Suhail Şahin, Amerika-Taliban anlaşması kapmasında yapılacak esir takası konusunda Amerikan yetkililerine mahkum listesi verdiklerini belirtti.

Verilen listeye göre Taliban mahkumlarının serbest bırakılmasını istediklerini ifade eden Şahin, listenin dışında bir serbest bırakma olmasını kabul etmediklerini kaydetti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *