Amerika Sudan’a kısıtlamaları teker teker kaldırıyor

Amerika Sudan’a kısıtlamaları teker teker kaldırıyor

Sudan’da temaslarda bulunan Amerika Hazine Bakanlığı heyeti, Sudan’ın “terörü finanse eden devletler” listesinden çıkarılmasının an meselesi olduğunu bildirdi.

Sudan Başbakanı Amerikalı Bakan Yardımcısı ile görüştü

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk‘un, Amerika’nın terörizmin finansmanıyla mücadeleden sorumlu Hazine Bakan Yardımcısı Marshall Billingslea başkanlığındaki heyetle görüşmesine ilişkin hükümetten yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Amerika heyeti, Sudan’a uygulanan mali ve ekonomik kısıtlamaların kaldırıldığını onayladı. Heyet, Sudan’ın adının terörü destekleyen devletler listesinden çıkarılmasının an meselesi olduğuna işaret etti. Amerika’da bu konuda çalışmalar yürüten komisyonlar var.” ifadesi kullanıldı.

Hamduk: Amerika birlikte çalışılacak stratejik ortak

Başbakan Hamduk da ülkesinin içinde bulunduğu zorlu süreci atlatması için Amerika’nın birlikte çalışılacak stratejik bir ortak olduğunu ifade etti.

Billingslea, Dışişleri Bakanı Esma Abdullah ile gerçekleştirdiği ayrı görüşmede de Amerika’nın daha önceki güvencelerini onaylayarak, “Washington, Sudan’a uygulanan ekonomik yaptırımları kaldırdı ancak Sudan’ın adının terörü destekleyen devletler listesindeki varlığı, uluslararası finans kurumlarıyla para transferi yapmasını engelliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

1993’te bin Ladin’e ev sahipliğini gerekçe saydı

Amerika, 5 Mart’ta Sudan’daki 157 kurumu yaptırım listesinden çıkardığını açıklamıştı.

Amerika Başkanı Donald Trump, 1997’den bu yana Sudan’a uygulanan ekonomik yaptırımları Ekim 2017’de kaldırma kararı almış ancak 1993’te El Kaide lideri Usame bin Ladin’e ev sahipliği yaptığı gerekçesiyle Sudan’ı “terörü finanse eden devletler listesinden” çıkarmamıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *