İtalya’da Lombardiya bölgesi ve 14 kent karantinaya alındı

İtalya’da Lombardiya bölgesi ve 14 kent karantinaya alındı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) bulaşanların sayısının 5 bin 883’ü bulduğu ve 233 kişinin hayat kaybettiği İtalya’da hükumet, virüsün yayılmasının önüne geçebilmek için özellikle kuzeydeki Lombardiya bölgesi ve bazı kentler için olağanüstü önlemleri görüştü.

Başbakan Giuseppe Conte, gece geç saatlerde başbakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Kovid-19’un ilk görüldüğü 10 kadar beldeyi kapsayan kırmızı bölge uygulamasını genişlettiklerini ifade ederek, “İki bölge oluşturduk. Bunlardan biri Lombardiya’yı, diğeri de farklı illeri ilgilendiriyor. Bu iki bölgeye daha sıkı bir güvenlik rejimi uygulayacağız ve giriş-çıkışlara yönelik bir kısıtlama olacak.” diye konuştu.

Bu iki alana sadece acil durumlar için giriş-çıkışlara izin verileceğini, mutlak bir yasak olmadığını aktaran Conte, Lombardiya bölgesi haricindeki 14 kentin Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso ve Venedik olduğunu açıkladı.

Şu andan itibaren ateşi 37,5 derece üstünde ve solunum enfeksiyonu olanların test sonuçlarına bakılmaksızın şiddetle evde kalmalarının tavsiye edildiğini dile getiren İtalya Başbakanı, virüsün yayılmasını önlemek ve hastanelere yüklenmekten kaçınmak için karantinadaki kişilere hareket kısıtlaması getirdiklerini kaydetti.

Conte, karantinaya alınan bu bölgelerde spor müsabakalarının seyircisiz oynanacağını, onun dışındaki bütün kamusal alandaki etkinliklerin durdurulduğunu bildirdi.

Karantina bölgelerinde müze, sinema, kültür merkezleri, kayak merkezleri, havuz ve spor salonları kapatıldığını aktaran Conte, bar, restoran ve kafe gibi tesislerin asgari 1 metre şartına uyması gerektiğini kaydetti. Karantinaya alınan tüm yerlerde okulların 3 Nisan’a kadar tatil edildiğini açıklayan Başbakan Conte, ayrıca kendileri kararname üzerinde çalışırken, bunun basına sızmasına tepki gösterdi.

“Bu kararın tüm siyasi sorumluluğunu üzerime alıyorum”

Başbakan Conte, “Bu yayın, hükumetin çalışmalarının doğruluğunu ve İtalyanların güvenliğini etkiler. Bu yayın, belirsizlik, güvensizlik, karışıklık yarattı ve bu kabul edilemez. Tüm bu kararların kaos yaratacağının farkındayız ama hepimiz, hem başkalarını hem kendi sağlığımızı korumalıyız. Bu kararın tüm siyasi sorumluluğunu üzerime alıyorum. Hep birlikte bunun üstesinden geleceğiz.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Conte’nin açıkladığı kararların imzalayacağı kararnamede yer alacağı ve resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe gireceği belirtildi.

Kararname Lombardiya’da panik yarattı

Hükumetin çıkarmayı düşündüğü yeni kararnamenin akşam saatlerinde basına yansımasının ardından özellikle Lombardiya Bölgesi’nde çok sayıda kişinin karantina uygulaması başlamadan bölgeden ayrılmak üzere tren garlarına akın ettiği bildirildi.

İtalya’nın koronavirüsten en çok etkilenen bölgesi olan Lombardiya’da son iki haftada 154 kişi öldü. Kovid-19 sadece bu bölgede toplam 3 bin 420 kişiye bulaştı.

Fransa’da salgın nedeniyle ölenlerin sayısı 16’ya yükseldi

Öte yandan, Avrupa’da İtalya’dan sonra en çok ölü ve vaka sayısının görüldüğü ülke Fransa oldu.

Fransa Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Jerome Salomon, düzenlediği basın toplantısında, ülkede koronavirüs vaka sayısının 339 kişi artarak 949’a çıktığı belirtti. Bunlardan 45’inin yoğun bakımda olduğunu ifade eden Salomon, Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 11’den 16’ya yükseldiğini kaydetti. Salomon, ölenlerin 12’sinin 70 yaşın üzerinde olduğunu söyledi.

Jerome Salomon, ülke genelindeki hastanelerde koronavirüse karşı tedbirlerin artırıldığı sözlerini ekledi.

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin arasında bir Türk vatandaşı da bulunuyor.

İran’da koronavirüs nedeniyle can kaybı 145’e yükseldi

Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, yaptığı açıklamada, son 24 saatte yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle ülke genelinde 21 kişinin daha yaşamını yitirdiğini belirtti.

Cihanpur, toplam vaka sayısının da 1076 kişi artarak 5 bin 823’e ulaştığını ifade etti.

En çok vakaya Tahran, Gilan, Kum, Mazenderan, İsfahan ve Elburz’da rastlandığını söyleyen Cihanpur, iyileşen bin 669 kişinin hastanelerden taburcu edildiği bilgisini verdi.

Çin’den sonra en çok can kaybının yaşandığı ülkelerden biri olan İran’da virüs ilk kez 19 Şubat’ta Kum kentinde tespit edildi.

Kovid-19, İran’da başta başkent Tahran olmak üzere hızla yayılırken, eski Vatikan Büyükelçisi ve ülkenin önde gelen din adamlarından Hadi Hüsrevşahi, Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Üyesi Muhammed Mirmuhammedi, İran’ın eski Şam Büyükelçisi Hüseyin Şeyhulislam ve Tahran Milletvekili Fatma Rehber de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Salgınla mücadele kapsamında büyük kentlerin girişlerinde halkın seyahatini kısıtlamak amacıyla kontrol noktaları oluşturuldu. Ülke genelindeki ilk ve orta dereceli okullar ile üniversiteler, spor ve sanatsal faaliyetler 20 Mart’a kadar iptal edildi.

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume İbtikar ve 24 milletvekilinin de koronavirüse yakalandığı açıklanmıştı.

New York’ta Kovid-19 nedeniyle ‘acil durum’ ilan edildi

New York’ta yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının sayısının 76’ya yükselmesinin ardından eyalette “acil durum” ilan edildi. New York Valisi Andrew Cuomo, eyalette virüs tespit edilenlerin sayısının bir gün içinde iki katına çıkmasının ardından “acil durum” ilan etti.

New York’taki vakaların sayısı 76’ya yükselirken, ülke genelinde ise şimdiye kadar 377 kişide virüs tespit edildi.

ABD’nin doğu yakasında Florida’da 2 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle Kovid-19’dan ölenlerin sayısı 17’ye çıktı.

California açıklarında bekletilen 3 bin 500 kişilik yolcu gemisinde ise 21 kişide yeni tip koronavirüs tespit edildi.

Virüs Avrupa’da yayılmaya devam ediyor

AA muhabirleri, Avrupa’da son haftalarda hızla yayılan Kovid-19 vakalarını derledi. Buna göre, Avrupa’da toplam 5 bin 883 vaka ile virüsün en çok tespit edildiği İtalya’yı, Almanya izliyor. Almanya’da vaka sayısı iki gün içinde iki kattan fazla arttı. Robert-Koch Enstitüsünce yapılan açıklamada, iki gün önce 349 olarak bildirilen ülkede Kovid-19 görülen kişi sayısı 795’e yükseldi.

Fransa’da ise virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 9’dan 117e çıkarken, vaka sayısı ise 716’ya ulaştı. Salgının etkili olduğu Oise ve Bas-Rhin bölgelerinde, pazartesi itibarıyla okullar 15 gün süreyle kapatıldı. Ayrıca, Kovid-19 ile mücadele kapsamında eczanelere dezenfektan jel üretme yetkisi verildi.

İspanya’da vaka sayısı 93 artarak 441’e, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 10’a çıktı. Virüsün bulaştığı vakalar, ülke genelinde görülse de Madrid, Bask, Valensiya ve Katalonya özerk bölgeleri, en fazla vaka olan yerler olarak öne çıktı. Kovid-19 teşhisi konulan hastalarda, bu zamana kadarki tüm ölümlerin yaşlılarda olmasının da etkisiyle, birçok kentte yaşlıların toplu bulunduğu yerlerdeki etkinlikler, bir ay süreyle durduruldu.

İngiltere’de de vaka sayısı 42 kişi daha artarak 206 oldu.

Vatikan’da yeni önlemler alındı

Avrupa’da en çok vaka ve ölü sayısının kaydedildiği İtalya’ya komşu Vatikan’da, dün bir kişideki virüs testinin pozitif çıkması nedeniyle yeni önlemler alınıyor.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus’un her pazar Aziz Petrus Meydanı’na bakan çalışma odasının penceresinden yaptığı duayı ve çarşamba günleri yaptığı genel kabullerini yarından itibaren canlı yayınlanacak videoyla yapacağı ve bu yayının meydana yansıtılacağı bildirildi.

Virüs oranı erkeklerde yüzde 55, kadınlarda yüzde 45

İsviçre’de vaka sayısı 264’e çıktı. 26 kantonun 20’sinde virüs tespit edilirken, vaka oranı erkeklerde yüzde 55, kadınlarda yüzde 45 olarak kaydedildi.

Kovid-19’dan daha önce bir kişinin öldüğü Hollanda’da vaka sayısı 188’e, Belçika’da 149’a, Avusturya’da 81’e, Çekya’da 19’a, Romanya’da 11’e, Macaristan ve Polonya’da 5’e yükseldi.

Avusturya’da vaka sayısının artış göstermesi, hükümeti yeni tedbirler almaya yöneltti. Başbakan Sebastian Kurz, Güney Kore, İran, ve İtalya’nın Milano ve Bolonya kentlerinden Viyana’ya yapılan uçak seferlerinin durdurulduğunu açıkladı. Kurz, Çin başta olmak üzere virüsün etkili olduğu bölgelerden ülkeye gelen kişilerden İngilizce ya da Almanca, virüs bulaşmadığına ilişkin yazılı belge isteneceğini bildirdi.

İtalya’ya gece tren seferlerinin iptal edildiğini belirten Kurz, ülke sınırlarında sağlık memurları ve polisin istedikleri aracı durdurarak, vücut ısısı ölçümü yapabileceklerini de kaydetti.

Slovakya, İtalya’ya uçuşları durduracak

Slovakya’da ilk vakanın tespit edilmesinin ardından, ülkede geniş çaplı önlemlerin hayata geçirileceği duyuruldu.

Başbakan Peter Pellegrini, Slovakya-İtalya arasındaki her iki yöne uçak seferlerinin pazartesiden itibaren durdurulacağını açıkladı.

Cezaevi, tutuklu ve koruma evlerine ziyaretlerin kaldırılacağını belirten Pellegrini, öğrencilerin yurt içi ve dışı gezilerinin de iptal edileceğini söyledi.

Pellegrini, yoğun katılımlı etkinliklerin iptal edilmesinin virüsün yayılmasını önleme açısından önemli olduğuna işaret ederek, yurt dışına özellikle hava yoluyla gidilmemesi uyarısında bulundu.

Virüs, ABD Ordusu’na da sıçradı

Avrupa’da 233 ölü ve toplam 5 bin 883 vaka sayısı ile Kovid-19’un en yoğun olduğu İtalya’nın Napoli kentinde konuşlu ABD Donanması Deniz Destek Biriminde görevli bir denizci askerde yapılan testin pozitif çıktığı bildirildi.

ABD Avrupa Komutanlığından yapılan açıklamada, bu vakanın ABD Avrupa Ordusu’nda görülen ilk pozitif vaka olduğu belirtildi.

Söz konusu askerin, bulaşıcı hastalıkları önleme biriminin koordinasyonunda ve ev sahibi ülkenin belirlediği tedbirler ışığında, kendi konutunda karantinada gerekli tıbbi desteği aldığı kaydedildi.

Malta’da ilk vaka

Malta Sağlık Bakanı Chris Fearne, adalarındaki ilk virüs vakasının 12 yaşındaki bir İtalyan kız çocuğunda görüldüğünü belirterek, kızın ve ailesinin daha önceden kendilerini karantinaya aldıkları bilgisini paylaştı.

Malta basınındaki haberlerde, İtalyan kızın ailesiyle Malta’da yaşadığı, İtalya’nın kuzeyindeki Trentino’daki tatilin ardından adaya salı günü döndüğü, perşembe günü ise hastaneye kaldırıldığı yazıldı.

Balkanlar

Balkanlar’da yeni tip koronavirüsün ilk durağı Hırvatistan’da tespit edilen vaka sayısı 12 oldu.

Bir diğer Balkan ülkesi Kuzey Makedonya’da ise vaka sayısı 3’e ulaştı. Bosna Hersek’te de tespit edilen 2 vaka dışında artış olmazken, 221 kişinin gözetim altında bulunduğu açıklandı.

Kuveyt, Cezayir, Katar ve Suudi Arabistan’da koronavirüs vakaları artıyor

Kuveyt Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Abdullah es-Sened, yaptığı yazılı açıklamada, İran’dan gelen 3 kişide daha koronavirüs tespit edildiğini belirtti.

Sened ülkede salgına yakalananların sayısının son vakalarla birlikte 61’e çıktığını kaydetti.

Kuveyt, Kovid-19 nedeniyle Mısır, Filipinler, Suriye, Lübnan, Sri Lanka, Bangladeş ve Hindistan’a uçak seferlerini dün itibarıyla bir hafta süreyle durdurmuştu.

Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında bir dizi adım atan Kuveyt, söz konusu virüs nedeniyle ölümlerin yaşandığı İran’dan yaklaşık 800 vatandaşını tahliye etmişti.

Cezayir

Cezayir Sağlık Bakanlığı, ülkede Kovid-19 bulaşanların sayısının 19’a yükseldiğini duyurdu.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, El-Buleyde ilinde 2 kişide daha koronavirüs tespit edildiğini, bunlardan birinin daha önce 15 ferdinde Kovid-19’a rastlanan bir ailenin üyesi olduğu kaydedildi.

Yeni vakalarla birlikte ülkede 25 Şubat’tan bu yana tespit edilen vaka sayısı 19’a yükselmiş oldu.

Virüsün söz konusu aile üyelerine 14-21 Şubat’ta Fransa’dan kendilerini ziyarete gelen bir akrabalarından bulaştığı belirtiliyor.

Cezayir’de ilk Kovid-19 vakası, 25 Şubat’ta ülkedeki bir İtalyan vatandaşında görülmüş, ancak söz konusu kişi daha sonra sınır dışı edilmişti.

Katar

Katar Sağlık Bakanlığı, İran’dan 27 Şubat’ta tahliye edilen ve karantinaya alınan 1 Katar vatandaşında daha Kovid-19 tespit edildiğini bildirdi.

Açıklamada, ülkede salgına yakalananların sayısının son vakayla birlikte 12’ye çıktığı kaydedildi.

Katar’da 28 Mart’ta ilk Kovid-19 vakası tespiti yapılmış ve dün yapılan açıklamada 11’inci vakanın da kesinleştiği ilan edilmişti.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 2 kişide daha Kovid-19 tespit edilmesinin ardından ülkedeki vaka sayısının 7’e yükseldiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca virüs tespit edilen kişilerden birinin İran’dan Bahreyn aktarmalı olarak ülkeye gelen bir Suud vatandaşı olduğu, diğerinin ise Birleşik Arap Emirlikleri’nden Irak aktarmalı olarak ülkeye geldiği kaydedildi.

Suudi Arabistan makamları son olarak ülkede 5 kişiye Kovid-19 bulaştığını duyurmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *