Amerika’nın ateşkes yorumu

Amerika’nın ateşkes yorumu

Türkiye ve Rusya’nın anlaşması üzerine Amerikan Dışişleri Bakanlığından açıklama yapıldı, “Şimdi sahadaki en önemli şey Esad ve destekçilerinin aksiyonları olacak” denildi.

Dün Moskova’da, Türk ve Rus heyetleri arasında yaklaşık 6 saat süren görüşmelerin ardından alınan İdlib’de ateşkes kararına Amerika’dan ilk yorum geldi.

Habertürk’ün aktardığına göre, Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada sağlanan ateşkesin bölgede tansiyonun düşmesine yardımcı olmasının umulduğu belirtildi.

“Esad, Rusya, İran ve Hizbullah saldırıları ile ağırlaşan insani kriz” ifadesi

Dışişleri Sözcüsü, “Ateşkesin Esad rejimi, Rusya, İran ve Hizbullah güçleri tarafından gerçekleştirilen saldırılar nedeniyle ağırlaşan korkunç insani krizi hafifletmesini umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Ateşkesin detaylarının Türkiye ile tartışılacağını söyleyen Sözcü, “Amerika, bu gelişmenin detaylarını kalıcı ateşkes arayan Nato müttefiki Türkiye ile tartışmayı dört gözle bekliyor. Şimdi sahadaki en önemli şey Esad ve destekçilerinin aksiyonları olacak. Bu bize kalıcı ateşkesin sağlanıp sağlanamayacağını gösterecek” şeklinde konuştu.

M4 karayolu etrafında 12 kilometre güvenli koridor 

İdlib’de son iki aydır tırmanan gerilimin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün Moskova’da bir araya gelmişti.

İki lider ve beraberindeki heyetlerin toplam 6 saat süren görüşmelerinin ardından dün gece yarısından başlamak üzere İdlib’de ateşkes ilan edilmiş, taraflar kalıcı ateşkes için çalışmak üzerinde uzlaşmışlardı. Mutabakata göre ayrıca Rusya ve Türkiye’nin M4 karayolu çevresinde oluşturulacak 12 kilometrelik güvenlik koridorunda ortak devriye faaliyeti yürütmesi kararlaştırılmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *