Amerika ve Hindistan, Hint-Pasifik Stratejisi’ne yöneliyor

Amerika ve Hindistan, Hint-Pasifik Stratejisi’ne yöneliyor

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Pasifik ve Hindistan bölgesini jeopolitik bir kavramda birleştirmeye çalışan Hint-Pasifik Stratejisini ortaya koyan ilk Amerikan başkanı. Bunun nedeni Amerika’nın hızla yükselen bir güç olan Hindistan’ı yönlendirmeye çalışıyor olması. Trump, Hindistan’a ilk resmi ziyaretini 24 ve 25 Şubat’ta gerçekleştirdi. Bu ziyaret Trump’ın Hint-Pasifik Stratejisini geliştirmesi ve Amerika-Hindistan stratejik iş birliğini

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Pasifik ve Hindistan bölgesini jeopolitik bir kavramda birleştirmeye çalışan Hint-Pasifik Stratejisini ortaya koyan ilk Amerikan başkanı. Bunun nedeni Amerika’nın hızla yükselen bir güç olan Hindistan’ı yönlendirmeye çalışıyor olması.

Trump, Hindistan’a ilk resmi ziyaretini 24 ve 25 Şubat’ta gerçekleştirdi. Bu ziyaret Trump’ın Hint-Pasifik Stratejisini geliştirmesi ve Amerika-Hindistan stratejik iş birliğini desteklemesi için önemli bir fırsat oldu. Bu, Amerikan hükümetinin Hint Pasifik Stratejisini son iki yıllık gelişim sürecine işaret ediyor.

Bu stratejiyi geliştirmeye çalışan Washington, askeri ve diplomatik olarak büyük çabalar sarf etti. Amerika özgür, açık ve kapsayıcı bir Hint-Pasifik’i sürdürmek için Hindistan’ı Avustralya ve Japonya’yı da içeren dörtlüye yöneldi. Amerika Pasifik Komutanlığı, 30 Mayıs 2018’de Amerika Hint Pasifik Komutanlığı olarak yeniden adlandırıldı.

Yeni Delhi kendi çizgisinde yürümeli

Bu hareketler, Amerika’nın Hint ve Pasifik okyanusları çevresinde geniş bir bölgeyi kontrol etmek amacıyla Hindistan, Japonya ve Avustralya ile iş birliği yaparak büyük bir Hint-Pasifik Stratejisini kullanmaya tamamen hazır olduğunu gösterdi. Yeni Delhi, Hint ve Pasifik bölgelerinin entegrasyonunu memnuniyetle karşılasa da Hindistan’ın Hint-Pasifik jeopolitik rüyası Amerika’nınkinden farklı. Son yirmi yılda Hindistan, politikası “Doğu’ya Bak”dan “Doğu’ya Hareket Et”e çevirerek Asya-Pasifik bölgesine önem vermeye başladı.

Hindistan bölgede büyüyen güç

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi, ticaret, politika, güvenlik ve diğer alanlarda iş birliği yaparak çoktan Asya-Pasifik bölgesine entegre oldu. Hindistan, APEC, Doğu Asya Zirvesi, ASEAN Bölgesel Forumu ve Shanghai İş Birliği Örgütü gibi Hindistan ve Pasifik bölgelerinin entegrasyonunda olumlu bir rol oynayan bir dizi iş birliği mekanizmasına ve organizasyonuna katıldı.

Hindistan’ın yoğun çabaları Amerika’nın önerdiği Hint-Pasifik Stratejisinden değil, uzun vadeli çıkarları doğrultusunda doğuya olan katılımından kaynaklanıyor.

Yeni Delhi ve Washington, Hint-Pasifik Stratejisi üzerinde pek anlaşamıyorlar. Gelişmekte olan büyük bir ülke olan Hindistan, iç işlerinde de bazı sıkıntılı durumlar ile karşı karşıya. Trump şimdilik eve eli boş döndü ancak Hindistan’ın iç karışıklık durumu ileride dış politikasını nasıl etkileyecek bilinmiyor.

Global Times / CRI Türk

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *