Yunanistan sınırında bekleyiş devam ediyor

Yunanistan sınırında bekleyiş devam ediyor

Aralarında Suriye, Afganistan, İran ve Özbekistanlıların olduğu çok sayıda düzensiz göçmen Meriç Nehri’ni aşarak karşı kıyıya geçerken birçok kişinin de Avrupa’ya gitme umuduyla kıyıda bekleyişi sürüyor.

Edirne’ye gelen düzensiz göçmenlerin Meriç Nehri’ni kullanarak, Avrupa’ya geçişi devam ediyor.

Aralarında Suriye, Afganistan, İran ve Özbekistanlıların olduğu çok sayıda düzensiz göçmen nehri aşarak karşı kıyıya geçerken birçok kişinin de Avrupa’ya gitme umuduyla Meriç Nehri kıyısındaki bekleyişi sürüyor.

Suriyeli 7 kişilik Ravas ailesi de aynı umutla kıyıda bekleyen ailelerden. Ailenin en büyük çocuğu olan Fuat Ravas, 4 günden beri beklemeyi sürdürdüğünü, bir kaç sefer deneyip zorlandığını anlattı.

Ravas, “50 metre falan kaldı. Biraz uğraştık. Nehrin öbür tarafına gittik. Bizi almadılar. Orada pek umut yoktu. Konya’dan buraya geldik. İnşallah geçeriz. Bundan sonra Hollanda’da bulunan akrabaların yanına geçmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Kendisi için bir şey istemediğini, sadece 1 yaşındaki kardeşi Hibetullah’ı düşündüğünü kaydeden Ravas, şunları söyledi:

“Kendim için bir şey istemiyorum. bana bir şey olursa da umurumda değil. Benim ufak kardeşim var. Ona bir şey olmasın o yeter. Her şey onun için. Ben yakalandım, öldüm, kaldım… Hiçbir şey umurumda değil. O, henüz 1 yaşında. Ona bir şey olmasın yeter. Güzel bir geleceği olsun. Kendim çalışıyorum. 50 yaşındaki babam yaşlı olduğu için işe almadılar onu. Ufak kardeşlerim de var. Onları çalıştırmak zorunda kaldık. Onların hayalleri yıkılmasın diye mecburen buraya geldik. Babam çalışsaydı buraya gelmek zorunda kalmazdık. Ailem de öyle düşünüyor. Çocuklarının geleceği olsun diye. Onun dışında bir şey umurlarında değil.”

Hamza Ravas da ailenin ortanca üyesi olduğunu ve sınırdan geçeceğine inandığını dile getirerek, “Sınıra sadece 30 metre kaldı. Umut var, geçebileceğimizi sanıyorum. Avrupa’da okumak istiyorum. Geleceğimiz Avrupa’da.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan'a gitmek isteyen düzensiz göçmenlerin sınırdan geçişi sürüyor

“Yolu açın burada kalmayacağım”

Arapça “Sınırları açın, çocuklarımız için” ve “İnsaniyet için neredesin?” yazılı döviz taşıyan Suriyeli Ziya Faris ise bunları sosyal medya ve televizyonlardan sesini duyurmak için hazırladığını söyledi. Faris, 5 gündür sınırın karşı tarafına geçmek için beklediğini anlatarak, Yunanistan tarafının geçişlerine izin vermediğini belirtti.

Yunanistan tarafının kapıları açacağını ve gideceklerini söyleyen Faris, şunları kaydetti:

“Yunanistan kapıları açacak ve gideceğiz. Çaremiz yok. 10 senedir savaş var. Yeter artık. 1 milyon kişi ölmüş, 1 milyon kişi hapiste. Kim savaşacak? Havadan uçaklar mı? Her aileden 1-2 kişi ölmüş. Çaremiz yok. Benim 3 çocuğum var. 3 çocuğum ve hanımımla geldim. Avrupa’ya gideceğim. Yolu açın burada kalmayacağım. Almanya, Hollanda, Belçika… Nerede akrabalar var oraya gideceğiz. Ne olursa olsun gideceğiz. Çaremiz yok.”

Göçmenlerin Edirne’ye gelişi devam ediyor

Düzensiz göçmenlerin Avrupa’ya geçişine engel olunmayacağı yönündeki haberlerin ardından ülkenin birçok bölgesinden İstanbul’da gelen göçmenlerin Edirne’ye gidişi sürüyor. Hayalini kurdukları Avrupa ülkelerine gidebilmek için her yaştan binlerce göçmen, ücret karşılığı anlaştıkları araçlarla yola koyulurken, parası olmayanlar kendilerine otobüs tahsil edilmesini bekliyor.

Yunanistan’ın sınır kapısını açmaması ve Yunanistan güvenlik güçlerinin sert müdahaleleri sebebiyle göç hareketliliğinin azaldığı belirtilirken, göçmenlerin sosyal medya platformları ve WhatsApp üzerinden kurdukları gruplar aracılığıyla haberleştikleri öğrenildi. Göçmenler, gruplarda belirtilen güvenli bölgelerden Yunanistan’a geçmeye çalışıyor.

Düzensiz göçmenlerin umuda yolculuğu sürüyor

“İlk gün kişi başı 300 liradan götürdük”

Minibüs şoförü Cihan Kaya, hareketliliğin ilk gününde yoğun mesai yaptıklarını anlatırken, “İlk gün yoğunluk çok fenaydı, herkes saldırdı buraya.” dedi.

Yunanistan’a geçişte sıkıntılar yaşanması üzerine bazı göçmenlerin hayal kırıklığı yaşadığını belirten Kaya, “İlk gün kişi başı 300 liradan götürdük. Dün arkadaş 12+1 arabayı götürdü, 750 lira aldı. Şimdi de 500-600’e (lira) ne bulduysa alıp götürüyor. Ama artık o tarafa kimse gitmiyor.” ifadesini kullandı.

Suriyeli göçmenlerin Facebook grubu üzerinden iletişim kurduklarını aktaran Kaya, işaret bekleyen göçmenlerin grupta yazılanlara göre hareket ettiğini anlattı.

“Sınırı geçip Yunanistan’dan Almanya’ya gideceğiz”

Almanya’ya gitmek için İzmir’den İstanbul’a gelen ve Vatan Caddesi üzerinde kendisini Edirne’ye götürecek otobüsü bekleyen 20 yaşındaki Abbas Neşeli, akrabalarının geçen hafta Almanya’ya gittiğini, kendisinin de ailesiyle akrabalarının yanına gitmek istediği söyledi.

Halep’in Çobanbey ilçesinden gelerek Türkiye’ye sığınan Neşeli, “Allah nasip ederse sınırı geçip Yunanistan’dan Almanya’ya gideceğiz. Hayatımıza orada devam edeceğiz. Bazı insanlar Almanya’ya gidiyor, ‘hayat çok güzel’ diyorlar. ‘Hayatın güzel geçer’ diyorlar, biz de gideceğiz şansımızı deneyeceğiz. Güzelse kalırız, değilse buraya kaçak geleceğiz. Hayat çok zor, eskisi gibi değil. Suriye’de savaş çıkmadan önce çok güzel hayatımız vardı. Savaş çıkınca buraya gelmek zorunda kaldım. Burada hayatımız yine iyi ama elektrik, su, kira olmayınca daha güzel olur, bunlar olunca hayatımız çok zor oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

Neşeli, Türkiye’de tekstil atölyesinde çalışarak meslek sahibi olduğunu ve para kazandığını anlattı.

“Bize insanlık ettiniz, bize kucak açtınız”

Ülkesindeki iç savaşın ardından Halep’ten 5 çocuğu ve eşiyle birlikte Gaziantep’te gelen ve 6 yıl sonra da İzmir’e yerleşen 56 yaşındaki Mustafa Hami ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve Türk milletine teşekkür etti.

Kimseye yük olmak istemediklerine dikkati çeken Hami, “Elhamdülillah, Allah razı olsun Erdoğan’dan, bize kucak açtı. Biz kendisinden memnunuz, kendisi olmasa halimiz nasıl olurdu orasını Allah bilirdi. Elhamdülillah, biz kendisinden yerden göğe kadar memnunuz. Erdoğan’dan da, sizlerden de, büyüğünüzden, küçüğünüzden memnunuz. Bize insanlık ettiniz, bize kucak açtınız. Bizi kurtardınız savaştan, kötülerin elinden. Memnunuz biz sizlerden, yerden göğe kadar.” diye konuştu.

Suriye’deki iç savaş sebebiyle Türkiye’de bazı sıkıntıları yaşadıklarını kaydeden Hami, “Bu sebeple gitmek istiyoruz. Başımızdan korkuyoruz, biz garibanız. Suriye’yi istemiyoruz, Suriye bizim için bitti.” dedi.

Gidecekleri yer belirlemediklerini ancak tek isteklerinin sınırı geçmek olduğunu ifade eden Hami, “Gittiğimizde bunca insan ne yapıyorsa biz de onu yapacağız. Bu giden insanlara ne olacaksa bize de o olsun. Onlar ne yapacaksa biz de onu yapalım. Almanya, Fransa, İngiltere, Belçika, neresi olursa, orasını Allah bilir. Belli bir gideceğimiz yer yok, nereye gideceğimiz de bilmiyoruz.” dedi.

Hami, Türkiye’de iki oğluyla birlikte inşaatlarda sıvacılık yaparak geçimlerini sağladıklarına işaret ederken, mesleğiyle Avrupa ülkelerinde de iş bulabileceğine inandığını söyledi.

Suriye’de savaşın bitmesi ve huzurun hakim olmasıyla topraklarına dönebileceklerini sözlerine ekleyen Hami, “Toprağımız var, evimiz var döneriz inşallah. Burası gibi, sizin bu memleket (Türkiye) gibi olursa, huzur olursa döneriz ” ifadesini kullandı.

Yunanistan’a geçen göçmen sayısı 130 bin

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından, Yunanistan’a geçen göçmen sayısına ilişkin güncel bilgileri paylaştı.

Soylu, Twitter hesabından, Türkiye’den ayrılan göçmen sayılarına ilişkin, “Saat 09.15 itibarıyla Türkiye topraklarından ayrılıp Edirne’den Yunanistan’a geçen göçmen sayısı 130 bin 469.” bilgisini paylaştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *