Türkiye göçmenlere Avrupa kapılarını açtı! Göçmenler sınıra yürüyor…

Türkiye göçmenlere Avrupa kapılarını açtı! Göçmenler sınıra yürüyor…

İdlib’de tırmanan gerginlik ve gelen şehit haberlerinin ardından Türkiye, Suriye’den gelecek mültecilerin Avrupa’ya geçişini engellememeye karar verdi.

İdlib’den gelmesi muhtemel yeni göç dalgasının kara ve deniz yoluyla Avrupa’ya geçmesine engel olunmayacak. AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise yaptığı açıklamada “Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz” ifadelerini kullandı.

Habertürk’ün Reuters’e dayanarak aktardığına göre, Suriye’de rejim güçlerinin İdlib’deki Türk askerlerine yönelik hava saldırısının ardından Türkiye’nin AB’ye gitmek isteyen mültecileri durdurmama kararı aldığı yönündeki açıklamalardan sonra Edirne’de bir grup göçmen Yunanistan’a gitmek için sınırına yürüdü. Aydın’da bulunan mülteciler de Avrupa’ya geçmek için otobüslerle Göç İdaresi’nden ayrıldı. Göçmenler, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi sahillerine gelmeye başladı.

İdlib’de tırmanan gerginlik ve gelen şehit haberlerinin ardından Türkiye, Suriye’den gelecek mültecilerin Avrupa’ya geçişini engellememeye karar verdi.

Reuters haber ajansının üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırdığı habere göre, İdlib’den gelmesi muhtemel yeni göç dalgasının kara ve deniz yoluyla Avrupa’ya geçmesine engel olunmayacak.

Türk yetkili, alınan kararla ilgili sahil güvenlik ve sınır güvenliği ekiplerine gerekli talimatların verildiğini söyledi.

Avrupa'ya gitmek isteyen düzensiz göçmenler Çanakkale'de sahillere gelmeye başladı

Ömer Çelik: Artık mülteci tutabilecek durumda değiliz

İdlib’de gerçekleştirilen ve 29 askerin şehit olduğu saldırı sonrası açıklamalarda bulunan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz.” ifadelerini kullandı.

mülteciler ile ilgili görsel sonucu

Göçmenler Yunanistan sınırına yürüyor

Suriye’nin İdlib kenti kırsalında rejim kuvvetleri tarafından yapılan Türk silahlı Kuvvetleri’ne yönelik hava saldırısının ardından Türkiye’nin muhtemel yeni mülteci baskısını taşıyamayacağı ifade edildi. Türkiye’nin AB’ye gitmek isteyen mültecileri durdurmama yönünde karar aldığı haberlerinin ardından Edirne’de göçmen hareketliliği yaşanmaya başladı.

Edirne’ye gelen aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 300 göçmen, haberin duyulmasının ardından gece yarısı Yunanistan’a geçmek üzere sınıra doğru yürüyüşe geçti. Sırtlarına çanlarını alan göçmenler, Karaağaç Mahallesi’nden Yunanistan’a açılan Pazarkule Sınır Kapısı’na ulaşmak yürüyüşlerini sürdürüyor. Aralarında Suriye, İran, Irak, Fas, Pakistanlıların da bulunduğu göçmenler, İdlib’deki saldırının ardından kendi aralarında haberleşerek Yunanistan’a geçmek için Edirne’ye geldiklerini söyledi.

mülteciler ile ilgili görsel sonucu

Türkiye’de 3.5 milyon Suriyeli bulunuyor

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre Türkiye’de 3.5 milyon Suriyeli bulunuyor. Bu rakam 2014 yılında 1.5 milyon, 2015’te ise 2.5 milyondu.

Türkiye’de geçici koruma altındaki kayıtlı Suriyeli göçmen sayısı Ocak 2020’de 14 bin 34 kişi artmıştı.

Türkiye’deki 3.5 milyon Suriyeli göçmenin 1 milyon 660 bin 581’i 0-18 yaş grubundaki çocuklardan oluşuyor. Kadınlar ve çocukları birlikte değerlendirince bu sayı 2 milyon 521 bin 416 kişiye ulaşıyor.

Geçtiğimiz günlerde Suriye’den zorunlu göç ile ilgili konuşan BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, Suriye’deki zorunlu göçün savaşın başından bu yana görülen en yüksek seviyede olduğunu söylemişti. Laerke, İdlib’de 2.8 milyon sivilin insani yardıma muhtaç durumda olduğunu belirtmiş ve çatışmaların şiddetlenmesi durumunda göç dalgasının büyüyebileceğini belirtmişti.

AB ile Türkiye arasındaki göç anlaşması

2015’te Suriye’den Avrupa’ya yaşanan göç dalgalarının ardından, Avrupa Birliği ile Türkiye göçmen krizinin çözümü için bir mutabakata varmıştı.

Mart 2016’da yürürlüğe giren mutabakatla birlikte, kaçak yollarla Yunanistan’a geçen göçmenlerin Türkiye’ye geri gönderilmesine ve AB’nin Türkiye’ye geri gönderilen her bir göçmen karşılığında, hâlihazırda Türkiye’de bulunan bir göçmeni kabul etmesine karar verilmişti.

Yapılan anlaşmada ayrıca Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye Suriyeli göçmenlere harcanmak üzere iki aşamada 6 milyar euro ödemesi kararlaştırılmıştı.

Eylül 2019’da konuyla ilgili bir değerlendirme yapan AB Komisyonu Sözcüsü Natasha Bertaud, “AB-Türkiye arasındaki göç mutabakatı sonuç vermeye devam ediyor. Mutabakat sayesinde düzensiz göç yüzde 91 azaldı.” diye konuşmuştu.

Aydın Göç İdaresindeki mülteciler serbest bırakıldı

Sınır kapılarının açılacağı iddiasının ardından Aydın’da bulunan mülteciler Avrupa’ya geçmek için Göç İdaresi’nden ayrıldı. Otobüslerle giden göçmenler, sevinçlerini kameralara el sallayarak gösterdi.

Sınır kapılarının açıldığı iddiaları üzerine mülteciler Avrupa’ya geçmek için Göç İdaresi’nden ayrıldı. Aydın Göç İdaresinde kalan göçmenler gece yarısı gelen otobüslere binerek sınırdan geçmek üzere Aydın’dan ayrıldı. Konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken göçmenlerin otobüslerle bölgeden ayrılması kameralara böyle yansıdı.

Mülteciler Ayvacık kıyılarına gelmeye başladı

İdlib saldırısının ardından, Türkiye’nin göçmenlere ‘açık kapı politikası’ uygulayacağı haberini duyan göçmenler Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi sahillerine geliyor.

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi sahillerinden Yunanistan’ın Midilli Adasına lastik botlarla geçmek isteyen mülteciler, rejim güçlerinin İdlib’de Mehmetçiğe yaptığı alçak saldırının ardından, Türkiye içindeki ve İdlib’den gelmesi muhtemel yeni göçmenlerin kara ve deniz yoluyla Avrupa’ya geçmesine engel olunmayacağı haberleri üzerine Ayvacık sahillerine gelmeye başladı.

Öte yandan Ayvacık sahillerinden Midilli Adası’na yasa dışı geçiş yapmak isterken yakalanıp, ilçede bulunan Göç İdaresine bağlı Yabancıları Geri Gönderme Merkezi’nde farklı milletlere mensup 400 mültecinin bulunduğu öğrenildi.

Dikili sahilinde de göçmenler toplandı

İzmir’in Dikili ilçesinde bir araya gelen 160 mülteci, Yunanistan’a geçiş yapmak için sahilde toplandı.

Suriye’nin İdlib kentinde rejim güçlerinin düzenlediği hava saldırısında 33 askerimizin şehit düşmesinin ardından, ülke genelinde mülteci hareketliliği yaşanmaya başlandı. İzmir’in Dikili ilçesi sahil sitelerinde bir araya gelen 160 mülteci kendi aralarında biriktirdikleri para ile aldıkları botların plaja gelmesini bekliyor. Buradan botlara binecek olan mülteciler Yunanistan’a gitmek için yola çıkacak.

Yunanistan’a geçiş yapmak için bekleyen grup adına açıklama yapın Suriye uyruklu Halit Sait, kendi aralarında para toplayarak bot aldıklarını ve Yunanistan’a geçiş yapmak için beklediklerini söyledi.

Hareketlilik sabah saatlerinde daha da arttı

Öte yandan hareketlilik sabah saatlerinde daha da arttı. Edirne’de, kentin pek çok noktasında gruplar halinde aralarında kadın ve çocukların da olduğu düzensiz göçmenler sınır köylerine doğru yürüdü. Pek çok düzensiz göçmen taksilerle, otobüslerle Edirne’ye gelmeye başladı. Kimi gruplar arasında aileler de var. Ailelere bebekleri ve çocukları da eşlik ediyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *