Ömer Koç’tan ödül töreninde ‘Muasır medeniyet’ vurgusu

Ömer Koç’tan ödül töreninde ‘Muasır medeniyet’ vurgusu

Vehbi Koç Ödülü, bu yıl kültür alanında “sosyal bilimler ve şehircilik” üzerine yaptığı önemli çalışmalar ile Prof. Dr. İlhan Tekeli’ye verildi.

Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’ın başkanlığını yaptığı Seçici Kurul’un önerdiği 3 aday arasından “sosyal bilimler ve şehircilik” alanlarına önemli katkıda bulunmuş, gençlere örnek olan çalışmaları ile 19. Vehbi Koç Ödülü’ne Prof. Dr. İlhan Tekeli’yi layık gördü.

İlhan Tekeli’nin hayatını anlatan bir videonun izlenmesinin ardından Tekeli, ödülünü Ömer Koç’un elinden aldı. Prof. Dr. Tekeli, 100 bin dolarlık ödülün sahibi oldu.

Bugüne kadar kültür alanında verdikleri altı ödülün dördünün konusunun kültürel ve tarihi miras olduğunu aktaran Koç, ödülü verirken yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bu başlık altında, 2002 yılından bu yana Topkapı Sarayı Müzesi dışında, çok kıymetli üç akademisyen ödülümüzün sahibi oldu. Kendi alanlarında tüm dünyada tanınan, saygı duyulan bu değerli bilim insanlarını daha geniş bir kesime tanıtabilmek ve gençlere örnek gösterebilmekten çok büyük bir gurur memnuniyet duyuyoruz. Tam burada ‘gençlere örnek olmak’ konusunun altını çizmek istiyorum. Maalesef gerek ülkemiz gerek dünyamız fevkalade zor bir dönemden geçiyor. Bir yanda bölgesel sorunlar, mülteci krizi, iklim değişikliği diğer yanda demokrasi ve insan haklarını tehdit eden rejimler, zaman zaman geleceğe dair ümitlerimizi azaltıyor, bizleri karamsarlığa ve endişeye sevk ediyor. Tüm bu olumsuz şartlara rağmen Atatürk’ün koyduğu ‘muasır medeniyet’ hedefinden gözünü hiç ayırmadan, büyük bir şevk ve inançla çalışmalarına devam eden, üreten, araştıran, gençlere ışık tutan hocalarımız da var. İşte bugün Vehbi Koç Ödülü’nü böyle bir akademisyene takdim ettik.”

Törene Koç ailesi üyeleri ve konukları katıldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *