Anglikan Kilisesi, kurumlarındaki ‘ırkçılık’ nedeniyle özür diledi

Anglikan Kilisesi, kurumlarındaki ‘ırkçılık’ nedeniyle özür diledi

Canterbury Başpiskoposu ‘üzgün olduğunu’ ve ‘utanç duyduğunu’ söylediği konuşmasında ayrıca “Kiliseye ve Tanrı’nın imajına zarar verdik” dedi.

Anglikan Kilisesi’nin ruhani lideri Canterbury Başpiskoposu Justin Welby, kilisesinde düzenlenen halka açık bir tören sırasında ‘ırkçılığın kilisenin kurumlarında kök saldığını’ belirterek ayrımcılığa maruz kalan azınlıklardan özür diledi. Canterbury Başpiskoposu ‘üzgün olduğunu’ ve ‘utanç duyduğunu’ söylediği konuşmasında ayrıca “Kiliseye ve Tanrı’nın imajına zarar verdik. Özellikle kurbanlarımızın sık sık farkında olmadan zarar görmelerine neden olduk” ifadelerini kullandı.

Bir diğer açıklama da İngiltere Kilisesi’nden geldi. Kilise salı günü ‘çok sayıda siyah ve Asyalı Anglikandan 1948’de ve manevi bir sığınak arayışını izleyen yıllarda bilinçli veya bilinçsizce maruz kaldıkları ırkçılık için özür dilemek amacıyla hazırlanan bir belgenin oy birliğiyle kabul edildiğini’ duyurdu.

HMT Empire Windrush adlı gemi Haziran 1948’de Karayip Adaları’ndan İngiliz Milletler Topluluğu üyesi yaklaşık 500 bin vatandaşı Büyük Britanya’ya taşıdı. Bu olay tarihe Windrach neslinin başlangıcı olarak geçti. Karayip Adaları’ndan gelen bu yaklaşık 500 bin kişi, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra İngilizlerin gözetiminde Britanya’nın yeniden inşa edilmesine yardımcı oldu.

Diğer yandan Piskoposlar Konseyi ‘bu durumun İngiltere Kilisesi üzerindeki etkileri ile önü kesilen ve kiliselerini kaybeden cemaat açısından değerlendirilmesi için’ resmi çalışmalar yapılmasını istedi. Buna göre kilisedeki ırkçılıkla ilgili mevcut durumu değerlendirmek için kilisenin dışından bir kişi atanacak. Bu adımla ister laik ister kilise cemaatinden olsun ‘siyah ve Asyalı Anglikanlardan ve diğer azınlıklardan olanların katılımının ve temsilinin artırılması’ hedefleniyor.

Londra/Şarku’l Avsat

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *