Virüs nedeniyle “Küresel Acil Durum” ilan edildi

Virüs nedeniyle “Küresel Acil Durum” ilan edildi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınıyla ilgili “uluslararası kamu sağlığı acil durumu” ilan edildiğini duyururken, ticareti durdurmak için bir sebep olmadığı belirtildi!

ACİL DURUM İLANI

DSÖ Acil Durum Komitesi, koronavirüsün tüm dünyada paniğe yol açan hızla yayılması üzerine İsviçre’nin Cenevre kentinde toplandı. Örgütün merkezinde TSİ 15.30’da başlayan toplantıda, “Koronavirüs salgınının küresel bir sağlık tehdidi” olup olmadığı konusu, 23 Ocak’taki toplantının ardından yeniden ele alındı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 15 üyeden oluşan Komite toplantısının ardından 1 saat gecikmeli gazetecilerin karşısına geçti.

Ghebreyesus, burada yaptığı açıklamada, koronavirüs salgınına yönelik “Uluslararası Kamu Sağlığı Acil Durumu (PHEIC)” ilan ettiklerini bildirdi. Küresel acil durum ilan edilmesinin nedeninin Çin’in salgına karşı verdiği mücadeleden kaynaklanmadığının altını çizen Ghebreyesus, kararın ardındaki ana sebebin salgına ilişkin başka ülkelerdeki zayıf sağlık durumu olduğunu söyledi. Karar için, “Temel sebep Çin’de olup bitenler değil, diğer ülkelerde olanlar” ifadesini kullanan Ghebreyesus, karara rağmen Çin ile ticari aktiviteleri ve ülkeye yapılan seyahatleri kısıtlamaya yönelik önlemler için hiçbir gerekçe olmadığını savundu.

Ghebreyesus, acil durum ilanının Çin’e yönelik bir güvensizlik oyu olmadığına vurgu yaparak, ülkenin virüsle mücadelesinin beklentilerinin de üzerinde olduğunu dile getirdi. Komite Başkanı Fransız Profesör Didier Houssin ve DSÖ Sağlık Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan da basın toplantısında karara ilişkin açıklamalarda bulundu. DSÖ Acil Durum Komitesi 23 Ocak’ta toplanmış, toplantının ardından koronavirüs ile ilgili “uluslararası kamu sağlığı acil durumu” ilan etmek için erken olduğu bildirilmişti.

İLK KEZ ABD’DE KİŞİDEN KİŞİYE BULAŞTI

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, Çin’in Vuhan kentinden, yaşadığı Chicago’ya gelen bir kadının, virüsü eşine de bulaştırdığını açıkladı. Son vaka ile ABD’de koronavirüs taşıyan hasta sayısı 6’ya çıkarken yetkililer, 5 hastanın virüsü Çin seyahatinden kaptığını, son hastaya ise Çin’den dönen eşinden bulaştığını kaydetti. Eşine virüsü bulaştıran kadının aralık 2019’da Vuhan’a seyahat ettiği ve 13 Ocak’ta da Chicago’ya döndüğü belirtildi. Hastanede tedavi altına alınan 60’lı yaşlardaki çiftin durumlarının şimdilik iyi olduğu kaydedildi. Virüse, Illinois dışında ABD’de şimdiye kadar Arizona, Güney California ve Washington eyaletlerinde rastlandı.

FRANSA’DA VAKA SAYISI 6’YA YÜKSELDİ

Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Jerome Salomon, yaptığı açıklamada, Paris’te bir doktorda koronavirüse rastlandığını belirtti. Salomon, karantinaya alınan doktorun virüsü bir hastadan kaptığını söyledi. Fransa’da biri Bordeaux ve dördü Paris’te olmak üzere 5 kişide koronavirüs görüldüğü bildirilmişti.

İTALYA’DA İKİ ÇİNLİDE, AVRUPA’DA TOPLAM 12 KİŞİDE TESPİT EDİLDİ

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Sağlık Bakanı Roberto Speranza ve Lazzaro Spallanzani Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Giuseppe Ippolito ile düzenlediği basın toplantısında, “Roma’da 2 kesinleşmiş koronavirüs vakası bulunmakta. Böylece, İtalya’da ilk koronavirüs vakasına rastlandı. Son derece ihtiyatlı ve dikkatliyiz. Hazırlıksız değiliz.” dedi.

Conte, Roma’yı ziyarete gelen ve dün akşam Lazzaro Spallanzani Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’ne kaldırılan 2 Çinli turistte yapılan tetkiklerin sonuçların pozitif çıktığını belirtti. Başbakan Conte, önleyici tedbirler de aldıklarını dile getirerek, “Bu kapsamda, Sağlık Bakanı Sperenza, İtalya ile Çin arasında hava trafiğini kapatan talimatı verdi.” diye konuştu. Conte, her türlü önlemi ve önleyici tedbirleri en yüksek düzeyde aldıklarını, sosyal medya üzerinden halkı paniğe sevk etmemek gerektiğini belirterek, “Bu durumun sınırlı şekilde kalacağına eminim.” ifadesini kullandı.

Sağlık Bakanı Sperenza da Avrupa’da şu ana kadar 10 koronavirüs vakası olduğunu, Roma’daki 2 Çinli turistle bu sayının 12’ye çıktığını kaydetti. Sperenza, “Durum ciddi ama ortalığı ayağa kaldırmaya gerek yok, her şey kontrol altında.” dedi. Lazzaro Spallanzani Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Ippolito ise Çinli turistlerin enstitülerinde müşahede altında olduğunu ifade ederek, “Özel bölümde tutuluyorlar ve durumları iyi. Şimdilik hayati riskleri bulunmuyor gözüküyor.” değerlendirmesinde bulundu.

İtalyan basınına yansıyan haberlerde, koronavirüse rastlanan 2 Çinli turistin, İtalya’ya Milano’dan giriş yaptığı ve geze geze Roma’ya geldikleri, toplamda 10 gündür İtalya’da oldukları belirtildi. Bu arada, Çinli turistlerin Roma’da kaldığı Cavour caddesindeki otel odasının da mühürlenerek, karantinaya alındığı bildirildi.

Öte yandan, İtalya’da gün boyu gündemi meşgul eden Civitavechhia limanına demirleyen Costa Smeralda yolcu gemisinde koronavirüs şüphesiyle eşiyle hastaneye kaldırılan Çinli kadın yolcuda yapılan testler sonucu söz konusu virüse rastlanmadığı açıklanmıştı.

6 BİN KİŞİLİK GEMİ İTALYA’DA KARANTİNAYA ALINDI

İtalyan ANSA ajansının haberine göre, 6 bin yolcusu olduğu belirtilen Costa Crociere şirketine ait kruvaziyer, Çinli bir çiftte tespit edilen yüksek ateş nedeniyle ülkenin batısındaki Civitavecchia Limanı’na demir attı. Çinli çift, yeni tip koronavirüs (2019-nVoC) şüphesiyle önce geminin revirinde tedavi altına alındı, ardından tetkikler için Roma’daki Lazzaro Spallanzani Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsüne götürüldü. Tedbir amacıyla Çinli çiftin odası ve bu odaya yakın yolcuların odası boşaltılarak karantinaya alındı.

Gemide, 751 Çinli yolcunun bulunduğu bilgisi paylaşıldı. Costa Smeralda yolcu gemisinde 27 Türk yolcu olduğu da bildirildi.

AVPURA VATANDAŞLARI VUHAN’DAN TAHLİYE EDİLİYOR

İspanya, İtalya, Portekiz, İngiltere, Fransa, Hırvatistan, Macaristan gibi birçok Avrupa ülkesi, yeni tip koronovirüs (2019-nCoV) salgını nedeniyle Çin’in Vuhan kentindeki vatandaşlarını tahliye etmek için harekete geçti. Salgın dolayısıyla Vuhan’ı terk etmek isteyen vatandaşları için girişim başlatan Avrupa ülkeleri, kalabalık gruplar için kendi uçağını gönderirken, 4, 10, 25 gibi küçük gruplar halinde yapılacak tahliyelerde grupların birlikte seyahat etmeleri için iş birliği yapıyor.

Vuhan’daki Avrupa vatandaşları tahliye etmek için Avrupa Birliği (AB) tarafından Hi Fly adlı Portekiz şirketinden kiralanan Airbus 380 tipi uçağın Portekiz’in Beja askeri havaalanından kalktığı bildirildi. Konuya ilişkin Portekiz basınına açıklama yapan uçağın pilotu Antonios Efthymiou, ilk olarak Paris’ten sağlık ekipleri ve doktorları alacaklarını daha sonra Vuhan’a hareket edeceklerini söyledi. Uçağın Vuhan’dan farklı milletlerden 350 kişiyi alacağı, bunlardan 14’ünün Portekizli olduğu bilgisi paylaşıldı.

Şimdiye kadar 5 koronavirüs vakasının görüldüğü Fransa da cuma gününe kadar 250 vatandaşını tahliye edileceği açıklandı.

Vuhan’daki 22 vatandaşının gece yarısı tahliye edileceğini açıklayan İspanya Sağlık Bakanı Salvador Illa da Madrid’e getirilen İspanyolların, tedbir amacıyla bir askeri hastanede 14 gün süreyle gözetim altında tutulacağını bildirildi. İspanyolların İngiltere aktarmalı olarak Madrid’e gelecekleri ve uçakta benzer şekilde tahliye edilen başka Avrupalı yolcuların da olacağı kaydedildi.

Yeni tip koronavirüse karşı kriz masası oluşturan İtalyan hükümeti de Çin makamlarından gerekli izinlerin alınmasıyla Vuhan’a özel bir uçak göndererek, 60 kişiyi tahliye edeceğini açıkladı.

Benzer şekilde Macaristan da Fransa’nın iş birliğinde 7 vatandaşını, Hırvatistan da diğer ülkelerle koordineli bir şekilde 4 vatandaşını Vuhan’dan getireceğini duyurdu.

Avusturya da Almanya ve Fransa tarafından organize edilecek özel uçuşla Vuhan’daki 7 vatandaşını getireceğini açıkladı.

AB ülkeleri, Vuhan’dan gelecekleri olası bir koronavirüs salgınına karşı sağlık protokolü gereği 14 gün gözetim altında tutacak.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN ‘ÇİN’E GİTMEYİN’ UYARISI

ABD Dışişleri Bakanlığı, Çin’in Vuhan kentinde başlayan ve tüm dünyayı alarma geçiren yeni tip koronavirüs sebebiyle Çin’e ilişkin seyahat tavsiyesini 4. dereceye çıkardı. Yapılan açıklamada, “Çin geneline yayılan koronavirüs salgını sebebiyle Çin’e gitmeyin. Turistler, uygulanabilecek ani seyahat kısıtlamalarına hazırlıklı olmalıdır. Hava yolu şirketleri Çin’e giden ve Çin’den gelen seferleri azalttı veya askıya aldı.” ifadelerine yer verildi. Bakanlık Sözcüsü Morgan Ortagus ise dün salgın sebebiyle Çin’de bulunan personel ve sivil vatandaşların ülkeden tahliye edildiğini açıklamıştı.

MISIR HAVAYOLU ÇİN UÇUŞLARINI DURDURDU

Mısır havayolu şirketi EgyptAir, yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgını nedeniyle cumartesi gününden itibaren tüm Çin uçuşlarını durdurma kararı aldı.

Şirketten yapılan yazılı açıklamada, virüsten korunmak için alınan karar kapsamında, bu ülkeye gidiş-dönüş seferlerinin askıya alındığı ifade edildi.

AVRUPA’DAN ÇİN’E UÇUŞLAR DURDURULDU

Fransız Hava Yolu şirketi Air France’dan yapılan açıklamada, Çin’e karşılıklı tüm uçuşların 9 Şubat’a kadar askıya alındığı belirtildi. Pekin ve Şangay’dan Fransa’ya dönmek isteyen yolcular için bazı özel seferlerin düzenleneceği kaydedildi.

Danimarka, İsveç ve Norveç’in ortakları arasında yer aldığı İskandinav Hava Yollarınca (SAS)yapılan açıklamada da Pekin ve Şangay seferlerinin 9 Şubat’a kadar durdurulduğu ve 2 kent için de 9 Şubat’a kadar bilet satılmayacağı bildirildi.

İspanya’nın eski ulusal hava yolu şirketi Iberia’dan yapılan açıklamada da Çin’de tek uçuş noktası olan Şangay seferlerinin şubat ayı boyunca askıya alındığı belirtildi.

Lufthansa Group’dan dün yapılan açıklamada da “Lufthansa, SWISS ve Austrian Airlines Çin ana karası ile karşılıklı tüm uçuşları 9 Şubat’a kadar askıya alacak. Operasyonel nedenlerle Çin’e yapılan uçuşlara yönelik rezervasyonların kabulü şubat ayının sonuna kadar askıya alınacak.” ifadesine yer verilmişti.

THY, ÇİN SEFERLERİNİ 9 ŞUBAT’A KADAR DURDURDU

Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, Çin’de Pekin, Guangzhou, Şangay ve Xian şehirlerine düzenledikleri seferleri 9 Şubat’a kadar durdurduklarını bildirdi. Üstün, açıklamasında “Koronavirüsü kaynaklı durumu ve son gelişmeleri ulusal ve uluslararası otoritelerle değerlendirmek için; Pekin, Guangzhou, Şangay ve Xian şehirlerine düzenlediğimiz seferlerimizi 9 Şubat’a kadar durduruyoruz. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

ÇİN’DEN VİRÜSLE MÜCADELEDE ‘ULUSLARARASI DAYANIŞMA’ ÇAĞRISI

Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Zhang Jun, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle ”Uluslararası Kamu Sağlığı Acil Durumu” ilan etmesinin ardından BM Genel Merkezi’nde gazetecilere konuştu.

Çin’in DSÖ’nün koronavirüs için ”küresel tehdit” kararını değerlendirdiğini belirten Zhang, virüsü yenebileceklerini söyledi.

Mevcut durumun sıkıntılı olduğunu ancak salgının kontrol altına alınmasında ilerleme kaydettiklerini aktaran Zhang, ”Koronavirüs salgınıyla mücadelede çok önemli bir aşamadayız. Uluslararası dayanışma son derece önemli ve bu yüzden bütün ülkeler sorumlu davranmalı. Endişeleri anlıyoruz ancak aşırı tepki gösterilmemeli. Uluslararası seyahat ile ticarete gereksiz yere müdahale eden tedbirler için hiçbir neden yok.” diye konuştu.

ÇİN’DE DURUM:

SON 24 SAATTE 43 ÖLÜM

Ülkede 20 Ocak’tan bu yana hızla artan ve bir hafta içinde zirveye ulaşması beklenen koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 43 kişi daha yaşamını yitirdi, 1982 yeni vaka tespit edildi. Koronavirüsün merkez üssü Hubey eyaletinde ise can kaybı 204’e, tespit edilen vaka sayısı 5 bin 806’ya ulaştı. Diğer yandan koronavirüsün yoğun olarak görüldüğü eyaletlerde vaka sayısı Cıciang’da 537, Guangdong’da 393, Hınan’da 352, Hunan’da 332, Ciangşi’de 240, Anhui’de 237, Şandong’da 178, Sıçuan’da 177, Ciangsu’da 168, Fucien’de 101 oldu. Ayrıca tespit edilen vakalar başkent Pekin’de 121, Şanghay’da 128, Çongçing’de 206, Tiencin’de 31’e yükseldi.

Bu arada “Ülke Geneli Yeni Tip Koronavirüs Salgını Anlık Gelişmeler” platformunun verilerine göre, dünya genelinde bugüne kadar Tayland’da 14, Japonya’da 11, Singapur’da 10, Avustralya’da 9 Malezya’da 8, ABD’de 6, Fansa ve Almanya’da 5’er, Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde 4, Kanada’da 3, Vietnam’da ve İtalya’da 2’şer, Nepal, Kamboçya, Sri Lanka, Finlandiya ve Hindistan’da birer vaka tespit edildi.

BAŞBAKAN: “AŞI GELİŞTİREN KURUMLAR ZAMANA KARŞI YARIŞMALI”

Çin Başbakanı Li Kıçiang dün yaptığı bir açıklamada, koronavirüsün neden olduğu salgın durumun çetin ve karmaşık olduğunu belirtmiş, salgına karşı aşı geliştiren kurumların zamana karşı yarışması gerektiğini vurgulamıştı.

Li, salgınla mücadelenin ölüm oranını azaltmak ve muayenelerin etkisini iyileştirmek açısından kilit önem taşıdığını dile getirmişti.

Başbakan Li, “Merkezi Hükümet Yeni Tip Koronavirüs Salgınıyla Mücadele Çalışma Grubu Lideri” olarak salgınla mücadeleyi ve denetlemeyi yürütüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, Çin’deki koronavirüsü nedeniyle dün uluslararası kamu sağlığı acil durumu ilan etmişti. Çin’in Birleşmiş Milletler Temsilcisi Cang Cün de Çin’in bu durumu değerlendirdiğini belirterek, ülkesinin koronavirüsle mücadelede çok kritik bir durumda olduğunu söylemiş, uluslararası dayanışmanının aşırıcı derecede önem kazandığını bildirmişti.

YURT DIŞINDAKİ VUHANLILAR GERİ GETİRİLECEK

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying yaptığı yazılı açıklamada, Hubey eyaletinin, özellikle Vuhan sakinlerinin son günlerde yurt dışında yaşadığı zorlukları göz önünde bulundurduklarını belirterek, “Çin hükümeti bir an önce tarifeli sivil havacılık uçağı göndererek onların (Vuhanlıların) doğrudan Vuhan’a geri getirilmesine karar vermiştir.” ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) nedeniyle “Uluslararası Kamu Sağlığı Acil Durumu” ilan etmesine ilişkin Sözcü Hua, ülkesinin salgınla mücadale konusunda en kapsamlı ve sıkı tedbirleri aldığını ve bu önlemlerin uluslararası sağlık düzenlemelerinin çok ötesinde olduğunu vurguladı.

Hua, “Salgına karşı savaşı kazanmak için tamamen inancımız ve kabiliyetimiz var.” ifadesini kullanarak, ülkesinin koronavirüsün genetik yapısıyla alakalı, ilgili tarafları zamanında şeffaf ve sorumlu bir şekilde bilgilendirdiğini ve DSÖ ve tüm ülkelerle küresel ve bölgesel sağlığı korumaya devam edeceğine işaret etti.

YENİ TİP SALGIN

Yeni tip koronavirüs, ilk olarak Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık 2019’da tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık’ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha “gizemli” hastalığın görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

Ülkede yeni tip koronavirüse yönelik yürütülen bilimsel çalışmalarda virüsün genetik dizininin Çin’e özgü yarasa ve yılan türlerinden kaynaklandığına dair ilk sonuçlar elde edilmiş, daha sonra salgın sona erinceye kadar ülkede yabani hayvan ticareti yasaklanmıştı.

Virüsün kısa sürede Vuhan’dan diğer kent ve eyaletlere sıçraması nedeniyle 22 Ocak’tan bu yana başta Vuhan olmak üzere Hubey eyaletine bağlı irili ufaklı 17 kentte toplu ulaşım durdurulmuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *