Avustralya’da develerden sonra hedefte vahşi kediler var!

Avustralya’da develerden sonra hedefte vahşi kediler var!

Geçmişte Avrupalılar tarafından ülkeye getirilen kedilerin birçok hayvan türünün yok olmasına neden olduğu veya tehlikeye attığı belirtiliyor. Avustralya hükümetinin yabani hayvanlarla ‘mücadelesi’ kan donduruyor!

İklim krizinin yol açtığı sanılan büyük yangınlar ile boğuşan Avustralya’da doğayı ve dengeyi korumak için develerden sonra vahşi kedileri öldürmek zorunlu bir durum mu?

Euronews’ten Gülsüm Alan’ın haberi

En az bir milyar hayvanın yaşamını yitirdiği büyük felakete yol açan tarihi yangınlar Avustralya’da bioçeşitliliği tehdit ediyor. Ağaçların yok olması ile birlikte yaralı veya bitkin düşen hayvanları daha kolay avlayan ve doğaya zarar veren vahşi kediler hükümetin hedef tahtasında bulunuyor.

Geçmişte Avrupalılar tarafından ülkeye getirilen kedilerin birçok hayvan türünün yok olmasına neden olduğu veya tehlikeye attığı belirtiliyor.

2017 yılında ‘Biological Conservation’ dergisinde yayımlanan bir araştırmada kedilerin her yıl 377 milyon kuş, 649 milyon sürüngen öldürdüğünü ortaya koydu.

AVUSTRALYA HÜKÜMETİNİN YABANİ HAYVANLARLA ‘MÜCADELESİ’

2019 yılında Nature dergisinde yayımlanan araştırma sonuçları ise vahşi kedilerin her yıl 800 milyon memeli hayvan öldürdüğünü gösterdi.

Bazı araştırmalar Avustralya topraklarının yüzde 99,8’inde bulunan kedilerin doğa ve dengeyi tehdit ettiğine işaret ediyor. Ülke genelinde 2 ila 6 milyon kedi olduğu düşünülüyor, bu da kilometrekare başına 100 kedi anlamına geliyor. 2015 yılında hükümet iki milyon kedinin öldürüleceğini açıklamıştı. 2019’da ise kedileri hedef alan zehirli sosisler ülke geneline dağıtılmıştı.

NÜFUS KONTROLÜ İÇİN SADECE DEVELER ÖLDÜRÜLMÜYOR

Yabani hayvanların nüfus kontrolü için itlaf edilmesi Avustralya’da yeni bir uygulama değil. Hükümet doğal hayatı ve yabani hayvan nüfusunu kontrol altında tutmak adına coğrafyada bulunan pek çok canlı için sistematik olarak benzer yöntemler uyguluyor.

Kuzeybatı Avustralya hükümetinin resmi web sitesinde, yabani hayvanların nüfus kontrolüne dair uygulamaların detaylarını okumak mümkün.

İtlaf edilen hayvanlar arasında yabani atlar, domuzlar, kediler, tavşanlar, tilkiler ve hatta kanguru gibi birçok canlı türü bulunuyor. Her tür için farklı metodlar kullanılıyor.

Örneğin yabani kedi ve tilkiler için “zehirli yemle öldürme” en yaygın nüfus kontrol yöntemi. Sodyum Florasetat yani bilinen adıyla 1080, Avustralya hükümetinin hayvanları zehirlemek için kullandığı bir kimyasal madde.

2 MİLYON VAHŞİ KEDİ, KÖPEK VE DİNGO İÇİN ÖDÜLLÜ İTLAF KARARI

2015 yılında Avustralya hükümeti, 2020 yılına kadar 2 milyon vahşi kedinin itlafı ile ilgili bir süreç başlattığını duyurmuştu. 2017 yılında Queensland yerel yönetimi ise öldürülen kedi başına 10, yabani köpek ve dingo başına 30 dolarlık bir ödül vereceğini açıklaması gündem yaratmıştı. 2011 yılında ise sadece Avustralya’nın Victoria Eyaleti’nde yarım milyon tilki itlaf edildi. 2019 yılında ise 4035 kanguru nüfus planlaması adına öldürüldü.

Yabani deve, at, buffalo, eşek ve keçi gibi toynaklı hayvanların nüfus kontrolünü sağlamak için kullanılan yöntem ise genelde havadan itlaf etmek. Parklar ve Doğal Yaşam ekiplerinin helikopterlerden sürüleri vurması en etkili yöntem olarak ön plana çıkıyor. Böyle bir hizmetten yararlanabilmek için arazi sahibinin devlete ödeme yapması gerekiyor. Her yıl belli sayıda yabani toynaklı hayvan ise yakalanarak ticari amaçlar için satılıyor.

2017 yılında Kakadu Doğal Parkı’nda 24 günlük bir süreçte 6 bin yabani at, domuz, buffalo ve eşek helikopterlerden açılan ateşle öldürüldü.

Ülkede senede 5 ila 6 bin arasında yabani buffalo itlaf ediliyor.

Hayvanların itlafı sadece artan nüfusun eko sistemde yol açtığı zararlar sebebiyle değil, salgın hastalıklar ve yerleşim yerlerine verdiği zararlar nedeniyle de gerçekleşebiliyor.

Ülke ve dünya genelinde hayvanseverler ise canlıların öldürülmesine tepkili. Avustralya’da yaşanan hayvan itlaflarına yönelik change.org gibi sitelerde sık sık kampanyaları görmek mümkün.

KOALA İTLAF EDİLEMEDİ

2017 yılında Kanguru Adası’ndaki yerel yönetim artan koala nüfusunu kontrol altına almak için itlaf teklifinde bulundu ama Güney Avustralya Eyaleti öneriyi kabul etmedi.

Adadaki koala nüfusunu kontrol altında tutmak adına 1997, 2016 yılları arasında yaklaşık 13 bin koala kısırlaştırıldı, 4 bin koala ise farklı bölgelere dağıTıldı.

Alınan önlemler 2001 yılında 27 bin olan koala nüfusu 2010’a gelindiğinde 13 bine düşürdü. 2015’te Adelaide Üniversite’sinin yaptığı araştırmada koala nüfusu tahmini 50 bin olarak belirlendi. Son yangınlarda koala nüfusunun üçte birinin öldüğü sanılıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

1 Comment

  • İlker Akkaya
    30 Ocak 2020, 14:59

    İnsan kendisinden başka hiç bir canlıya,hatta kendi cinsine dahi tahammül edemiyor.Allah’a ve kanunlarına inanç olmayınca.

    REPLY