Çin 2020 yılına nasıl bakıyor?

Çin 2020 yılına nasıl bakıyor?

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, 2020 yılı dolayısıyla Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği resepsiyonda konuştu

Wang Yi 2019’u değerlendirdi ve 2020’nin şifrelerini verdi

Çin dış politikasının temel yönelimini Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in düşünceleri çerçevesinde özetleyen Çin Dışişleri Bakanı Wang, 2019 yılı değerlendirmesi ile 2020 yılı için öngörülerini anlattı.

İşte o konuşma:

Saygıdeğer eski Devlet Konseyi Üyemiz Dai Bingguo

Saygıdeğer büyükelçiler, diplomatik temsilciler, uluslararası kurum temsilcileri

Hanımlar ve Beyler,
Arkadaşlar,
Hepinize iyi akşamlar diliyorum!

Sizin gibi değerli misafirlerle dostluğumuzu yenilemek ve yeni yılı karşılamak için buluşmak benim için onurdur. Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı adına davetimizi kabul eden büyükelçilere, diplomatlara ve temsilcilere hoş geldiniz diyorum. Ayrıca çeşitli Çin bakanlıklarından, eyalet ve belediyelerden gelen yoldaşlarıma dış politikamızı destekledikleri için de içten teşekkürlerimi sunarım.

Çin halkı için 2019, ulusal kutlamaların ve geçmişin başarılarına yaslanarak geleceği inşa etmenin yılı oldu. Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 70. yılını coşkuyla kutladık. 1 milyar 400 milyon Çinli olarak Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in merkezinde olduğu Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi’nin etrafında toplandık.

HALKIN MUTLULUĞU VE İNSANLIĞIN ORTAK GELİŞİMİ

Çin diplomasisi için 2019, fırtına ve yağmura rağmen ileriye gidildiği bir yıl oldu. Xi Jinping’in “Diplomasi Üzerine Düşünceler” rehberliğinde Çin halkına mutluluk getirmek ve insanlığın ortak gelişimine katkıda bulunma irademizi bir kez daha teyit ettik. Diplomatik çabalarımız yalnızca Çin’in kalkınma ve istikrarını güçlendirmekle kalmadı, aynı zamanda dünya barışı ve refahına da katkıda bulundu.

Geride kalan yılda dünyanın dört bir yanındaki dostlarımızla iş birliğimizi güçlendirdik ve küresel ortalıklarımızı derinleştirdik. Geçen yıl Çin ile Rusya arasındaki diplomatik bağların 70. yılıydı. Çin ve Rusya liderlerinin yönetiminde, iki ülkenin ilişkileri karşılıklı destek, danışma ve yarar temelinde yeni bir evreye geçti. Bu evre dünya barış ve istikrarına önemli katkıda bulunmaktadır.

“Çin ve Rusya liderlerinin yönetiminde, iki ülkenin ilişkileri karşılıklı destek, danışma ve yarar temelinde yeni bir evreye geçti. Bu evre dünya barış ve istikrarına önemli katkıda bulunmaktadır.”

AMERİKA VE AVRUPA İLE İLİŞKİLER

40. yılına giren Çin ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ilişkileri ise karmaşıklığın ve meydan okumaların yükseldiği bir döneme girdi. Çin bir yandan meşru hak ve çıkarlarını yılmaz biçimde savunurken, diğer yandan eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde Amerika ile diyalog ve danışma toplantılarına devam etti. Bunun sonucunda her iki devlet ve halkın yararına olan “Birinci Aşama Ticaret Anlaşması” imzalandı ve atılan imzalar uluslararası kamuoyunun takdirini kazanmış durumda.

Çin ve Avrupa ile de küresel yönetim, çok taraflı anlaşmalara bağlı kalma ve serbest ticaretin güvenliği konusunda uzlaşıya vardı. Taraflar ortaya çıkan meydan okumalara karşı stratejik iş birliği hakkında kamuoyuna net bir mesaj gönderdi.

KDHC ÇİN’İN SADIK DOSTUDUR

Çin Halk Cumhuriyeti, komşu ülkelerle de bağlarını geliştirdi ve sıkılaştırdı. Çin’in geleneksel dostu Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) ile bu bağlar daha fazla sağlamlaştı. Çin-Hindistan ilişkileri büyüme noktasını yakaladı. Çin-Japonya ilişkilerinde taşlar yerine oturdu ve yeni ilerlemeler sağladı. Çin ile Orta Asya arasındaki ortak güven daha da ileri taşındı ve Çin-ASEAN ilişkileri çok yönlü gelişim yolunda yeni bir kademeye geçti.

Kalkınmakta olan ülkeler ile birliğimizi de geçen yıl daha fazla derinleştirdik. Çin’in Latin Amerika, Karayip ve Arap ülkeleriyle ilişkileri istikrarlı ve sağlam bir şekilde ilerlemeye devam etti. Bütün bunlar Güney-Güney çerçevesinde güven ve iş birliğinin artırılmasına yardımcı oldu.

KUŞAK VE YOL YÜKSEK KALİTE İLE DERİNLEŞİYOR

Geçen yıl boyunca, tüm ülkelerin kalkınma ve refahını teşvik etmek adına yüksek düzeyde Kuşak ve Yol iş birliğini geliştirdik. Uluslararası iş birliği için Kuşak ve Yol Forumu’na ev sahipliği yaptık ve bu etkinlikte küresel ortaklığı inşa etmek için 283 inisiyatif kurulması için anlaşmaya varıldı. Bu Kuşak ve Yol iş birliğinin yüksek kaliteli bir düzeye ulaştığının kanıtıdır. 2019 yılında 16 ülke ve uluslararası kuruluş Kuşak ve Yol iş birliğine katılmak için 200’ün üzerinde belgeye Çin ile imza attılar.

2019 yılında 16 ülke ve uluslararası kuruluş Kuşak ve Yol iş birliğine katılmak için 200’ün üzerinde belgeye Çin ile imza attılar.

Çin-Laos Demir Yolu, Jakarta-Bandung Yüksek Hızlı Demir Yolu, Budapeşte-Belgrad Demir Yolu, Mombasa-Nairobi Demir Yolu, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru ve Çin-Myanmar Ekonomik Koridoru gibi büyük projelerde istikrarlı ilerleme kaydedildi. Genişleyen Çin pazarının yarattığı fırsatlardan yararlanmak için 500 binden fazla Çinli ve yabancı alıcı İkinci Çin Uluslararası Fuarı’na rekor katılım sağladı. Fuar açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Xi Jinping, iş birliği, yenilik ve karşılıklı yarara dayanan ortak ekonomileri inşa etme çağrısında bulundu. Çin ayrıca, dünyanın geri kalanıyla ortak refah için daha yüksek bir seviyede çalışma sözünü bir kez daha yineledi.

ZİRVELERDE KARŞILIKLI YARAR İLKESİNDEN VAZGEÇMEDİK

2019’da çok taraflılığın korunması ve uluslararası düzenin geliştirilmesi ilkesine bağlı kaldık. Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin-Fransa Küresel Yönetim Semineri’nden G20 Osaka Zirvesi’ne, St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’ndan BRICS Zirvesi ve Asya Medeniyetleri Diyalog Toplantısına kadar çok sayıda platformda günümüz dünyasında çok taraflılığa inandığını açıklamıştır. Çin, küresel iklim değişikliği meselesi ile de yakından ilgilenmiş ve bu konuda Fransa ve Birleşmiş Milletler ile üçlü toplantılar gerçekleştirmiştir. Terörizmle mücadele ve siber güvenlik konusunda ise uluslararası iş birliğinde aktif rol aldık.

Geçen yıl dünya barış ve istikrarını teşvik etmek için çeşitli önemli konularda ara buluculuk rolü oynadık. Kore Yarımadası’nda, barışın korunması, istikrar ve anlaşmazlıkların diyalog yoluyla çözümlenmesi yönündeki duruşumuza bağlı kaldık. Özellikle KDHC’nin güvenlik ve kalkınma bağlamındaki endişeleri başta olmak üzere tarafları endişelerini uygun biçimde ifade etmeye çağırırken, hem KDHC’yi hem de Amerika’yı adanın nükleer silahlardan arındırılması ve kalıcı barış rejiminin inşası için uygulanabilir yol haritası üzerinde çalışmaya davet ettik.

ORTA DOĞU GÜÇ KULLANIMI REDDEDİYORUZ

Orta Doğu’da Ortak Kapsamlı Aksiyon Planı’nın (nükleer anlaşma) ilkelerini ve etkinliğine bağlı kaldık ve Filistin ve Suriye konularında siyasi çözüm yolunu izledik. Orta Doğu Güvenlik Forumu’na ev sahipliği yaparken, bölgenin güvenliğini teşvik eden Çin önerilerini masaya koydu.

Güney Asya’da Afganistan konusunda mekik diplomasi yaptık, Çin-Afganistan-Pakistan ile Çin-Rusya-Amerika danışma toplantılarını tertip ettik ve Afganistan diyaloğunu desteklemek amacıyla Çin-Rusya-ABD-Pakistan dörtlü zirvesini ilk kez biz gerçekleştirdik. Myanmar ve Bangladeş arasındaki çalışmaları ortak paydada buluşturmak ve sorunları diyalog yoluyla çözmek için gücümüzü seferber ettik.

Tarafsız ve samimi bir konumdan kaynaklanan arabuluculuk çabalarımız sıcak noktalardaki diyalog ve barış köprülerini inşa etmek amacıyla sergilenmiştir.

2020 KİLOMETRE TAŞI OLACAK

2019 yılı, Çin’in diğer ülkelerle olan dostluğunu ve iş birliğini derinleştirme çabalarına ve dünya barışı ile kalkınmasına yaptığı katkılara tanıklık etti. Büyüyen bir Çin’in barış, adalet ve ilerleme için daha büyük bir güç anlamına geldiğini eylemlerimizle kanıtlamış bulunuyoruz. Çin’e özgü sosyalizm ve karşılıklı yarar temelindeki iş birliğinde kararlı olan bizler, belirsiz bir dünyada istikrarın merkezi olmaya devam edeceğiz.

Hanımlar ve Beyler, Arkadaşlar,

2020 yılı Çin’in gelişiminde yeni bir kilometre taşı olacak. Orta halli müreffeh bir toplum inşa etme konusunda kesin bir zaferle ulaşacağız. Çin ulusunun beş bin yıllık tarihinde ilk kez yoksulluğa karşı kritik savaşımızı kazanacağız ve mutlak yoksulluğu ortadan kaldıracağız. Bu, Birleşmiş Milletler yoksulluğu azaltma hedefini belirtilenden 10 yıl önce karşılayacağımız anlamına geliyor.

2020 aynı zamanda dünya içinde önemli bir yıl olacak. Faşizme karşı zaferin ve Birleşmiş Milletler’in kuruluşunun 75. yılını kutlayacağız. Tek taraflılığın getirdiği meydan okumalar ve uluslararası sistemdeki beklenmedik değişimlerin getirdiği riskler göz önüne alındığında Birleşmiş Milletler’in 75.yılı tüm ülkelere ideallerini yineleme ve tüm insanlık için çalışma fırsatı sunuyor.

ÇİN’İN REHBERİ XI JINPING DÜŞÜNCELERİ OLACAK

Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin Komünist Partisi’nin hem Çin halkının refahı hem de insanlığın ilerlemesi için çabaladığını birçok kez vurguladı. Önümüzdeki yıl diplomatik girişimlerimizde, Xi Jinping’in Diplomasi Üzerine Düşünceleri ile hareket etmeye, barışçıl gelişim sürecini sürdürmeye ve ortak geleceği olan bir insanlık cemiyeti için çalışmaya devam edeceğiz. Çin, dünya barışını destekleyecek, küresel gelişime katkıda bulunacak ve uluslararası düzenin savunucusu olarak kalacaktır.

“Önümüzdeki yıl, değişimleri güvenle kucaklamak, farklılıkları yönetmek ve geleceği iş birliği ile şekillendirmek için el ele verelim. İnsanlığın daha iyi yaşam arzusunu karşılamak, dünya barışına ve gelişimine katkıda bulunmak için birlikte çalışalım.”

İlk olarak, ulusal kalkınma için uygun bir dış ortamı oluşturmak adına egemenlik, güvenlik ve kalkınmadaki çıkarlarımızı kararlılıkla koruyacağız. Egemenlik ilkesi, uluslararası sistemin en önemli köşe taşı ve uluslararası ilişkileri yöneten temel bir normdur. Uluslararası toplum, güç politikalarının, müdahaleciliğin ve zorbalığın artan tezahürlerini püskürtmek için bir araya gelmelidir. Dış güçlerin Çin’in içişlerine karışmasını engellemek için gerekli tedbirleri alacağız.

TEK ÇİN İLKESİNDEN VAZGEÇİLMEYECEK

“Tek Çin” prensibi uluslararası kamuoyu tarafından paylaşılan ortak bir uzlaşıyı temsil eder ve uluslararası ilişkilerde onaylanan bir yönetim normudur. Taiwan’da durumun nasıl geliştiğinden bağımsız olarak dünyada tek bir Çin vardır ve Taiwan da Çin’in ayrılmaz bir parçasıdır. Bu tarihsel ve meşru durumu hiçbir şey değiştiremez ve kimse Çin hükümetinin ve halkının birleşmesini engelleyemez.

İkincisi, dünyamıza daha büyük bir istikrar ve kesinlik sağlamak için daha aktif biçimde güçlü ortaklıklar arayacağız. Tüm cephelerde Çin ve Rusya’nın yeni bir dönem için ortak koordinasyonunu ve kapsamlı stratejik ortaklığını ilerleteceğiz. Çin ve Avrupa ilişkilerini geliştirmek için Çin-Avrupa Birliği temaslarını üst düzeye çıkarmak için çalışacağız.

AMERİKA İLE FARKLILIKLARIMIZI YÖNETEBİLİRİZ

Komşuluk diplomasimizde dostluk, samimiyet, karşılıklı yarar ve kapsayıcılık ilkeleriyle hareket edeceğiz ve tüm komşularımızla stratejik güveni derinleştireceğiz. Çin-Afrika, Çin-CELAC ve Çin-Arap Devletleri İş Birliği Forumu’nun gelişimini hızlandıracağız. Gelişmekte olan diğer ülkelerle olan birlik ve dostluğumuzu güçlendirmek için kapsamlı çaba göstereceğiz.

ABD ile olan ilişkimiz yani dünyanın en büyük gelişmekte olan ekonomisi ve dünyanın en gelişmiş ekonomisi arasındaki ilişki dünyanın gidişatından doğrudan etkilenmektedir. Geride bıraktığımız 40 yıl göstermiş ki; taraflar iş birliği yaptığı zaman kazanmış ve çatıştığı zaman kaybetmiştir. İki ülke de Çin ve Amerikan vatandaşlarının, dünya halklarının ortak çıkarını göz önünde bulundurması gerekir. Karşılıklı saygı, eşit düzeyde diyalog ve farklılıkları yönetmek için çabalarken Amerika ile iş birliği, koordinasyon ve istikrar temelinde çalışmaya hazırız.

DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ’NÜN KURALLARI HERKESİ BAĞLAR

Üçüncüsü, açık dünya ekonomisini inşa etmek için diğer ülkelerle pratik inisiyatifler çerçevesinde iş birliğini derinleştireceğiz. İkinci Kuşak ve Yol Forumu’nda alınan kararları hayata geçirmek için çabalarımızı artıracağız ve yüksek standartlarda, halkın merkezde olduğu yeşil ve temiz iş birliği yolunu takip edeceğiz.

Çin, bu yıl ikincisi düzenlenecek Küresel Sürdürülebilir Ulaştırma Konferansı’na ev sahipliği yapacağı için Çin-Avrupa Ekspresi dâhil olmak üzere mevcut iş birliği mekanizmalarında ve Uluslararası Kara-Deniz Ticaret Koridoru olmak üzere yeni bağlantı projelerinde daha da ilerlemek için çalışacağız. Atacağımız adımlar daha kapsamlı bir küresel ortaklık kurulmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca Dünya Ticaret Örgütü merkezli çok taraflı ticaret sistemini sıkı bir şekilde desteleyecek ve reformları herkesin faydasına olacak şekilde ilerleteceğiz. Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklığın erken imzalanması ve yürürlüğe girmesi için çalışacak ve Çin-Japonya-Kore Cumhuriyeti Serbest Ticaret Bölgesi ile ilgili müzakereleri hızlandıracağız. Küresel ticaret ve yatırımların serbestleştirilmesini ve kolaylaştırılmasını destekleyeceğiz.

BM’NİN 75. YILINI DEĞERLENDİRECEĞİZ

Dördüncüsü, dünyanın barış ve huzur içindeki bir yer halini alması için çok taraflılık, adalet ve etkinlik temelindeki önlemlere destek vereceğiz. Birleşmiş Milletler’in 75. yılını uluslararası sistemi ve hukuka dayalı düzeni destekleme fırsatı olarak değerlendireceğiz. Shanghai İş Birliği Örgütü, BRICS, G20, APEC ve diğer uluslararası mekanizmalarla iş birliğini sağlamlaştıracak ve daha adil ve etkin bir yönetim sistemi inşa edeceğiz.

Çin’de yapılacak Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesine Taraflar Konferansı’nın (COP 15) 15. toplantısının başarısını sağlayacağız. İklim değişikliği ile ilgili Paris Anlaşması’nı eksiksiz ve etkin şekilde uygulayacağız. Dünyadaki tüm aktörlerin ortak geleceği için çalışacağız.

Ortak, kapsayıcı, iş birliği ve sürdürülebilir güvenliğin arkasında durmaya devam edeceğiz. Uzlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümünde ısrar edeceğiz. Orta Doğu, Kore Yarımadası, Afganistan ve diğer bölgeler başta olmak üzere sıcak bölgelerde güç kullanımına karşı olarak Çin’in erdemini ve çözümlerini savunmaya devam edeceğiz.

Hanımlar ve Baylar, Arkadaşlar,

Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in geçen ayki konuşmasında işaret ettiği üzere insanlık tarihi bir nehir gibi bir yandan sessiz suların diğer yandan devasa dalgaların eşliğinde durmadan akıyor. Riskler ve zorluklar arttıkça geleceği kendi elimizde tutmak ve ortak bir geleceğe sahip bir cemiyet inşa etmek için arzumuza daha güçlü hale gelmektedir. Önümüzdeki yıl, değişimleri güvenle kucaklamak, farklılıkları yönetmek ve geleceği iş birliği ile şekillendirmek için el ele verelim. İnsanlığın daha iyi yaşam arzusunu karşılamak, dünya barışına ve gelişimine katkıda bulunmak için birlikte çalışalım.

(Kaynak: Çin Halk Cumhuriyeti Avrupa Misyonu internet sitesi)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *