Berlin’de ne oldu?

Berlin’de ne oldu?

Gazeteci ve Ortadoğu uzmanı Mete Sohtaoğlu Berlin zirvesine ilişkin yorumunda, “Libya zirvesi Akdeniz’de birçok konuyu/durumu değiştirdi” iddiasında bulundu

Sosyal medya hesabından zirveye ilişkin görüşlerini paylaşan Mete Sohtaoğlu, yorumunu madde madde şöyle dile getirdi:

1) Berlin’de ne oldu? Zirvede ‘yabancı müdahalenin durdurulması ve Libya’ya yönelik silah ambargosuna saygı gösterilmesini’ talep eden ortak bildiri okundu.(BAE ve Rusya’ya mesajdır)

2) Berlin’de ne oldu? Trablus’taki Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC) ülke petrolünün satışı için izin verilen tek meşru kurum olarak tanınıyor. Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) destekçisi olan taraflara göre bu konu sorundu.

3) Berlin’de ne oldu? Türkiye askeri tezkere kararı ile Trablus’u meşru hükümet olarak tescilletti. Hafter’in isyancı/darbeci konumu tescillendi. Trafik kazası olmadan, Trablus’u düşürtmeden Türkiye hamlesiyle masaya oturtarak barış yolunu gösterdi.

4) Kaddafi dönemi yurtdışında olan milyarlarca dolar, euro’luk mali fonları kullanma hakkı Hafter’e değil Libya hükümetinde kaldı. Ülke bir BM çatısında birbarış gücü konuşlanacak. Hafter’in ateşkese uyması gerekiyor zira ortak bombardımana maruz kalır. Taraflarları silah bırakacak.

5) Türkiye Eastmed projesini çöpe attırdı. Yunanistan’ı dışlattı ve kendi tezleriyle Atina’yı masaya oturtacak. Atina gene de iç kamuoyuna yönelik gerginliği artırmak isteyecektir. Girit güneyi dikkatli takip edilmeli. Fransa’nın Atina’dan aldığı sındaj izni var.

6) Türkiye’nin Libya meselesinde olduğu gibi uluslararası krizlerde denge değiştiren rolü pekişti ve krizi çözüme taşıyan yol haritalarında dünyanın başka ülkelerinde ağırlığını koyması görülebilir. Ankara, Libya’nın devlet yapılandırılmasında en önemli güç olacaktır

7) İsrail ve Yunanistan’ın Ankara ile elleri zayıflamış bir şekilde masaya oturması beklenilmeli. Libya zirvesi Akdeniz’de birçok konuyu/durumu değiştirdi. SON (M. S.)

Şu fotoğraf zirvenin özetidir: Serraç görüşmelere Dışişleri ve İçişleri Bakanları ile katılırken, Hafter resmi görüşmelere oğlu ve kuzeni ile katıldı

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *