​ABD, Çin’i Uygurlara karşı “insanlık suçu” işlemekle suçladı

​ABD, Çin’i Uygurlara karşı “insanlık suçu” işlemekle suçladı

Çin’i Sincan’daki Müslüman Uygurlara baskı ve “insanlık suçu” işlemekle suçlayan ABD’li milletvekilleri, Başkan Donald Trump yönetiminden Pekin’e yaptırım uygulamasını talep etti.

Çinli yetkililer, patlayıcı ve yakın dövüş silahlarıyla sivillere karşı gerçekleştirilen, Uygurların suçlandığı kanlı saldırılara yanıt olarak ülkenin kuzeybatısında katı bir güvenlik politikası uygulamaya başlamıştı.

Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre, ABD ve insan hakları örgütleri ise Çinli yetkilileri Sincan’daki “rehabilitasyon kamplarında” bu azınlığa mensup en az bir milyon kişiyi gözaltına almakla suçluyor. Bunu kabul etmeyen Çin, söz konusu kampların insanların iş bulması için kurulan ve dini radikallikten uzak durmalarına yardımcı olan “mesleki eğitim merkezleri” olduğunu öne sürüyor.

“Büyük çaplı suçlar”

ABD Kongre’sine bağlı bir komisyonun 8 Ocak tarihli raporunda, “Komisyon, Çinli yetkililerin Uygurlara ve Türkçe konuşan diğer Müslümanlara karşı insanlık suçu işlediğinden şüpheleniyor” ifadeleri kullanıldı. Komisyon üyesi olan Chris Smith de dinlerinden dolayı baskı uygulandığını aktaran Uygur tanıkların ifadelerine dikkat çekti.

Smith düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İnsanlığa karşı işlenen büyük çaplı suçlardan bahsediyoruz. Uygurların maruz kaldığı bu suçlar İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana tanık olmadığımız bir duruma ,şaret ediyor. Başta Başkan Şi Jinping olmak üzere Çin hükümeti bu korkunç davranışlardan sorumlu tutulmalıdır.”

Çin reddetti

Çin Dışişleri Bakanlığı ise dün, raporda yazanları reddederek söz konusu komisyonu “Çin’e karşı keyfi eleştiri” yapmakla suçladı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang yaptığı açıklamalarda bu raporun güvenilir olmadığını belirtti. “Bu, önyargılarla dolu sözde bir komisyondur. ABD’yi insan hakları konusunda kendi vicdanını dinlemeye ve Çin’i itibarsızlaştırmak için gerçekleri çarpıtmayı bırakmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Komisyonda yer alan Trump’a yakın isim Senatör Marco Rubio da Çinli yetkililere karşı yaptırım talep eden bir tasarının yakında Kongre’den geçeceği sözünü verdi. Bu yaptırımlar, Sincan’da kullanılan denetim cihazları gibi ekipmanların ihracatına kısıtlamalar getirmeyi öngörüyor.

ABD Temsilciler Meclisi aralık ayında Çin’e karşı yaptırım çağrısında bulunan bir tasarıyı kabul etmiş, bu durum Pekin’de rahatsızlığa neden olmumuştu. Senato ise bu yönde bir inisiyatif benimsemiş, her iki mecliste ortak bir metin hazırlanmaya başlanmıştı. ABD’li milletvekilleri aynı zamanda Hong Kong’un yarı özerkliğinin korunmasını gerektiren bir kararın da uygulanması gerektiği görüşünde.

İstanbul/Şarku’l Avsat

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *