Viktor Orban: Avrupa Birliği, İran meselesinde ABD ve İsrail’in yanında olmalı

Viktor Orban: Avrupa Birliği, İran meselesinde ABD ve İsrail’in yanında olmalı

Macaristan Başbakanı Orban, her yıl düzenlediği geleneksel basın toplantısında Avrupa Birliği’nin dış politikasını eleştirdi, ABD ve İsrail’in tarafında yer alması gerektiğini söyledi

Macaristan Başbakanı Viktor Orban her yıl düzenlediği geleneksel basın toplantısında Avrupa Birliği’nin (AB) dış politikasını eleştirdi.

Euronews’un haberine göre, İran konusunda AB’nin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İsrail’in yanında yer alması gerektiğini belirten Macar Başbakan, Avrupa Parlamentosu’nda da yeni bir sağcı oluşum için çalışmalara başladıklarını belirtti.

‘AB’nin İran’a karşı tavrı ABD’nin ve İsrail’in pozisyonuna yakın olmalı’

ABD Başkanı Donald Trump ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ı “genç ve cesaretli liderler” olarak değerlendiren Orban, iki politikacının İran’a verdiği yanıta övgüler yağdırdı. AB’yi ise eleştiren başbakan, Trump ve Johnson’ın aksine Brüksel’in sorun hakkında “net” bir tavır sergilemediğini ifade etti.

ABD ile İran arasındaki tansiyon konusunda İsrail ve ABD’nin yanında yer alınması gerektiğini belirten Orban, Irak’taki Macar birliklerinin Bağdat’ın iki ülke arasındaki anlaşmayı bozana dek çekilmeyeceğini de sözlerine ekledi.

‘Avrupa Halk Partisi (EPP) zayıflıyor’

Geçen sene kendisi ile ilişiğini kesen Avrupa Parlamentosu’nun en eski grubu merkez sağdaki Avrupa Halk Partisi’ni (EPP) de eleştiren Orban, grubun zayıflayarak etkisini kaybettiğini açıkladı. “Değerlerimizi yeterince savunmuyor” diyen Macar Başbakan, EPP’nin değişmekte yetersiz kaldığını ileri sürdü.

“Avrupa politikalarında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a karşı bir denge sağlamak gerek. Gelecek haftalarda Avrupa Parlamentosu’nda yeni bir oluşum için çalışmalara başlayacağız”.

AB’de ‘büyük güç’ George Soros

Göç karşıtı, milliyetçi politikaları ile tanınan Macar lider, Macar asıllı Amerikalı iş insanı George Soros’a da yüklenerek, milyarderin Avrupa Birliği’nin her kurumunu etkilediğini ileri sürdü.

Orban son Avrupa Parlamentosu seçimlerinde eski Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in “aşırı liberal ve sosyalist” olduğunu ve Soros’un kontrolü altında bulunduğunu bir seçim afişinde göstermişti.

İş insanını ‘başarılı bir kişilik’ olarak değerlendiren Macar Başbakan, “Bizimle birlikte değil de karşımızda olmasına üzülüyoruz” dedi.

Bugün ülkesinde George Soros’u ‘her taşın altındaki kötülük’ olarak işaret eden Orban, 1989 yılında Soros Vakfından aldığı bursla Oxford’daki Pembroke Kolejinde siyaset bilimi okumuştu.

Öte yandan her sene düzenlenen basın toplantısına bazı gazetecilerin girmesinin engellenmesi dikkat çekti.

‘Basın toplantısında neden bazı gazeteciler yok?’ sorusu

Ülkedeki basın özgürIüğünün gittikçe sınırlandırılması konusundaki sorulara ise yanıt vermekten kaçınan başbakan, “Salondaki gazetecilerin yüzde sekseni bana karşı oy kullanır” demekle yetindi.

Macaristan’da Orban hükümetinin iktidara gelmesinden beri ülkede basın özgürlüğü eleştiri konusu.

Uzmanlar Macaristan’da son yıllarda aşırı sağ görüşün hakim olmasının yanı sıra Rusya ve Türkiye’deki gibi basın özgürlüğü ve insan hakları ihlallerinin, bunun yanında ülkede bulunan yabancı sivil toplum örgütlerinin kapatılması gibi olayların endişe verici olduğunu düşünüyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *